fbpx

Montana

Annerledes, større og vakre omgivelser!

Helt nord i USA ligger Montana, som er fylt med opplevelser som gjør det vel verdt å reise hit.

Lewis og Clark var to oppdagelsesreisende som utforsket nordvestlige Amerika, og veldig mye av den dramatiske naturen i dette området ble kartlagt av dem.

I Montana er det vanskelig å peke ut spesielle attraksjoner og severdigheter, for statens skjønnhet gjør hele reisen til en opplevelse.

Det er nettopp naturen som lokker besøkende til Montana.

West Yellowstone er inngangsporten til nasjonalparken Yellowstone, og et besøk her er et must for alle tilreisende. Yellowstone er en perle, og det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine.

Spesielt populært for besøkende er en rekke aktive geysirer, samt et rikt og variert dyreliv, som inkluderer bison, elg, ørn, tykkhornsau, bjørn og ulv.

Glacier nasjonalpark ligger på grensen til Canada og byr på mektig natur og spektakulære opplevelser.

Parken inneholder 130 navngitte innsjøer, mer enn 1000 forskjellige plantearter og hundrevis av dyrearter. Dette store økosystemet sprer seg over 4101 km2, og er midtpunkt i det som kalles «Det kontinentale økosystemets krone».

Den berømte Going-to-the-Sun Road går tvers gjennom parken med utsyn over fjellkjeden Lewis og Livingston, skoger, tundra, fossefall og to store innsjøer. Nasjonalparken er også på UNESCOs liste over naturarv.

Lewis and Clark Caverns er blant de største grotteformasjonene som finnes i Amerika, så er det venter spennende opplevelser langt inne i fjellet.

For en meget unik opplevelse bør du legge turen til Grasshopper Glacier, som har fått sitt navn etter at millioner av gresshopper ble funnet fastfrosset i isen. Mange av disse er flere hundre, ja opp til tusenvis av år gamle, og forskere har funnet flere eksempler på gresshopper som nå er utdødd. Det antas at gresshoppersvermene var på vei over fjellet da de plutselig ble tatt av en storm eller frøs, og falt ned i området.

Parken kan noen ganger være vanskelig å komme til, og du må ta i bruk både bil og bein, men opplevelsen er absolutt verdt turen.
Gresshopper Glacier er kun åpen i juli og august.

Montana er også kjent for sin westernkultur og tilbyr både rodeo og overnatting på ranch hvor du kan føle på livet som cowboy.

Det er også en sterk indianerkultur, og du kan blant annet delta på et Pow Wow-treff, som er de innfødte amerikaneres måte å møtes på, kle seg opp i tradisjonelle og fargerike kostymer, danse, synge og gjenopplive gamle vennskap.

Crow Agency er hovedkvarteret for crow-indianerne, og du kan blant annet besøke Little Big Horn Battlefield. Slagmarken markerer stedet hvor general Custer og hans armé gikk til kamp mot sioux-og cheyenneindianerne, ledet av Sitting Bulll og Crazy Horse, i 1876. Custer og samtlige av hans 225 menn ble drept i kampen. Nederlaget kom som følge av at Custer gikk til angrep uten å vente på forsterkninger.

Stedet er i dag et minnesmerke for de som kjempet i slaget. Start i besøkssenteret og museet, før dere kjører ruten langs slagmarken, og så avslutter dere på kirkegården.

Montana har også en overraskende attraksjon til: Øl!
Med drøyt 40 bryggerier fordelt på rundt en million innbyggere, rangerer Montana som nummer to av USAs 50 delstater, så vidt bak Vermont, når det gjelder antall bryggerier i forhold til folketallet.

I delstatens hovedstad Billings tilbyr Montana Brewery Tours rundtur med såkalt Craft beer, eller håndlaget lokalt øl. Dette er en minneverdig opplevelse, og du trenger ikke være ølentusiast for å delta.

Bryggere og arrangører har et tett samarbeid, så du får også mulighet til å treffe folkene bak ølene.

Den selvguidede bryggerituren gjennom Billings skjer enten til fots eller ved å bruke trikken.

For ølinteresserte som besøker Montana om våren, er det greit å vite at det i Billings arrangeres Montana Brewers Spring Festival.

Dette er en festival med levende musikk og andre aktiviteter. Inngangsbilletten er et ølglass som gir ubegrensede muligheter til å prøvesmake de forskjellige ølmerkene. En opplevelse det skummer av!

Den nordlige staten har mange koselige byer, med severdigheter og opplevelser for både små og store.

De to westernbyene Virginia City og Nevada City vitner om tiden da gull var hovedinntekt og mennene kom langveisfra i jakten på det edle metallet.  Byene er i dag koselige westernbyer, med trivelig stemning og en avslappet atmosfære.

Nevada City består av gamle bygninger hentet inn fra andre spøkelsesbyer, men begge byene er fint restaurert og er i dag livlige eksempler på det ville vesten.

I Montana kan du utforske den vakre naturen, benytte deg av de mange aktivitetstilbudene, bo på en ranch, besøke byer, campe, dra på festival eller ta en skikkelig ølrunde.

Delstaten kan besøkes hele året, og lokker vinterglade besøkende med sine mange skiresorter, snøscooterturer, skiløper (både langrenn og slalåm) og kjøring med hundeslede.

Montana byr på et landskap du blir imponert over, med et rikt dyreliv og spektakulære opplevelser, cowboyer, indianere og ekte sjarm!

Skroll til toppen