fbpx

Midt-California

Kyst, fjell, ørken og litt dansk!

En reise gjennom det sentrale California gir et innblikk i de gigantiske naturkreftene som har skapt delstaten.

I det ene øyeblikket kjører du 86 meter under havets overflate i Death Valley, og i det neste i 3031 meters høyde over Sierra Nevada-fjellene.

Du veksler mellom fuktig havluft i fem-ti graders varme ved kysten, til en tørr varme på 35-40 grader i ørkenen. Deretter kjører du gjennom flate landbruksområder med vindruer, mandler, ferskener, ris og jordbær, for så å befinne deg i ren ørken blant værbitte buskevekster.

En dag kjører du gjennom Silicon Valley, der Apple, Google og Facebook utvikler vår neste app eller dings. Neste dag passerer du landsbyer som ser ut til å være etterlatte i en tidskapsel fra 1950-tallet.

Høydepunktene står i kø på den godt og vel 800 kilometer lange turen langs Highway 1.

Badebyen Santa Cruz. John Steinbecks Salinas. Det verdensberømte akvariet og Cannery Row i Monterey. Gallerier og restauranter i hyggelige Carmel-By-The-Sea. Den jomfruelige kysten ved Big Sur.

Den beste måten å oppleve Monterey-halvøyas flotte kyststrekning på, er fra sykkelsetet. Sykkelstien Recreation Trail fører både østover langs kysten, gjennom et område med store klipper, til Marina State Beach, og vestover til Lovers Point, der sykkelstien slutter.

Det er litt av et vineventyr som i øyeblikket utspiller seg i Santa Ynez-dalen rundt den danske byen Solvang. De nakne, vissengule åsene forvandles til vinmarker, og det er nå over åtti vingårder som slår dørene opp til prøvesmaking av vinene sine.

I tillegg er det fjorten vinbarer i Solvang, der du kan prøvesmake vin fra mange forskjellige vingårder. Her får du virkelig smaken av California.

Tusenvis av delfiner, seler, sjøløver og sjøelefanter langs kysten. Aviskongens Hearsts fantastiske slott i San Simeon. USAs danske hovedstad, Solvang, med ypperlig vinsmaking. Ikke minst den amerikanske rivieraen ved Santa Barbara, med spansk-maurisk arkitektur og palmer langs strandpromenaden.

Sjøløver lager som regel larm og leven når de slåss om en liggeplass på klippene eller dulter rundt blant sovende kamerater. Seler er som regel derimot tause. Men like fascinerende der de leker seg i sjøen.

Havotere flytere ofte rundt i buktene som små tømmerstokker i vannkanten. De flyter på ryggen selv når de spiser og sover, og kommer sjelden opp på land. Du kan komme tett innpå dem på en kajakktur, men ikke kom for nær – de er fredet!

Delfiner og niser kan sees året rundt og de opp til 2,5 meter lange dyrene er ofte nær land, der deres rygg og ryggfinner stikker opp over vannet.

Sjøelefanter har vært truet av utryddelse på grunn av jakten på sitt oljerike spekk. Derfor er det nesten et mirakel at du kan se dem på stranden nær Piedras Blancas fyrtårn. En kjempekoloni av sjøelefanter bakser rundt mellom hverandre, og de kan sees hele året.

En eksplosjon av naturens gaver kommer deg besøkende i møte i Yosemite nasjonalpark. Pompøse fossefall, monumentale klippevegger, virvlende bekker, speilblanke innsjøer, bløte enger og evige kjempetrær. Et lite paradis, der mennesket kan finne seg selv, fornemme sin egen ubetydelighet og gjenvinne litt av respekten for naturen.

Hvis det handler om å oppleve Sierra Nevada-fjellenes giganttrær, er Sequoia nasjonalpark et bedre valg enn Yosemite, og hit kommer det langt færre turister.

Death Valley er ikke god til å markedsføre seg selv. Du tenker deg om en ekstra gang før du kjører forbi fjelltoppene Likkiste og Begravelse i De sorte fjell for å komme til Dødens dal, der du kan se Djevelens golfbane, Sultekløfta og Helvetes port. Så tenker du sikkert på hvilke grusomme historier kan inspirere til å gi naturen slike navn.

Death Valley har mange usedvanlige naturfenomener og over tusen arter av ørkenplanter. Det er det varmeste stedet i USA, og kommer du i sommerhalvåret er det best å bare kjøre gjennom parken. Gjennomsnittstemperaturen er på 47 grader.

Den beste tiden er fra februar til april, når de ville plantene blomstrer. Klapperslanger, prærieulver og løpegjøk (roadrunner) er ikke uvanlige syn i Death Valley.

«Farvel Gud, vi flytter til Bodie», var avslutningen på aftenbønnen til en liten jente da hun skulle flytte med sin familie til Bodie. På dette gudsforlatte stedet bodde det i 1880 opp mot 10 000 mennesker som ble betjent av 65 saloons.

Bodie er en av de få ekte spøkelsesbyene som er igjen i Vesten. Som så mange andre byer startet Bodies historie med gullfunn. Allerede i 1885 var de fleste gullgruvene ulønnsomme, og byen ble raskt forlatt.

Bodie er nå en statspark, og de 170 resterende bygningene holdes ved like slik at du kan få følelsen av hvordan livet var på 1880-tallet.

Midt-California er et område med ville kontraster, flotte opplevelser og sjarmerende steder. Det er bare å kjøre av sted!

Skroll til toppen