fbpx

Katmai nasjonalpark

Møt selveste bamsefar!

Drømmer du om å se grizzlybjørn (brunbjørn) som boltrer seg i vannet, spiser laks på størrelse med armen din og være omgitt av vakker natur, da er Katmai nasjonalpark et utmerket valg.

Parken ligger i den sørlige delen av Alaska, og dekker et område på 19 000 kvadratkilometer, og lever opp til definisjonen ekte villmark.

Katmai ble erklært et nasjonalt monument i 1918 for å bevare de unike geologiske formasjonene som ble dannet etter utbruddet fra vulkanen Novarupta i 1912.

I 1980 ble Katmai erklært en nasjonalpark, og er i dag hjem til verdens største bjørnestammen innenfor et vernet område. Rundt om i parken trasker og hersker rundt 2000 grizzlybjørner.

Besøkende samles ved Brooks Camp hvor det er satt opp en plattform for å observere bamsefar og hans pelsdekte familie mens de koser seg i vannet.

Det er få forunt å komme så tett innpå bjørnene, og en opplevelse du ikke glemmer med det første. Bjørnene lar seg heller ikke påvirke av at de har fått «gjester», men forsetter med sine daglige gjøremål, som om du ikke en gang var til stede.

Selv om bjørnene er fascinerende og parkens desidert største attraksjon, lar besøkende seg også imponere av den vakre og spektakulære naturen.

I Valley of Ten Thousand Smokes kan du se fumaroler (åpninger i jordens skorpe som finnes i nærheten av vulkaner og som avgir damp eller gasser).

Ellers byr på Katmai på iskalde innsjøer, dype daler, vulkansk landskap og en vill og vakker kystlinje.

Innsjøene og våtlandsområdene er hjem til et stort antall fugler og i elvene leker boltrer laksen seg. Noe som igjen trekker bjørner, siden elvene er som forlokkende buffer for de store og lubne skapningene.

Navnet kommer fra parkens høyeste fjell, Mount Katmai, som strekker seg 2047 meter mot himmelen.

Da det store vulkanutbruddet kom i juni i 1912, trodde man opprinnelige at det var Mount Katmai som eksploderte, men det viste seg at det var Novarupta som viste frem sine krefter. Utbruddet førte imidlertid til at magmakammeret til Mount Katmai ble tømt, og toppen raste sammen, så i dag kan du se det store krateret.
Mount Katmai er en stor og imponerende stratovulkan, som skiller seg ut i landskapet.

Nasjonalparken er hjem til 14 aktive vulkaner, og det siste utbruddet kom i 2006 da Fourpeaked Mountain hadde sitt første utbrudd på 10 000 år.

For å komme til Katmai nasjonalpark må du fly til King Salomon og deretter propellfly videre til parken.

Katmai nasjonalpark passer utmerket til fotturer og kajakkturer på de mange elvene og sjøene som danner det som kalles Savonoski Loop. Det er også gode fiskemuligheter og fullt mulig å campe her. Da trenger du en tillatelse på forhånd.

Så er det selvfølgelig bjørnetitting!

Skroll til toppen