fbpx

Kairos høydepunkter

Egypts hovedstad og kulturens vugge!

Kairo bærer preg av Tusen og én natt-eventyr. Dette er kontrastenes by, hvor en unik blanding av 5000 års historie har ført til dagens sammensurium av nytt og gammelt, islamsk og koptisk og tradisjon mot moderne.

Det magiske med denne megastorbyen ved Nilens bredde er alt som gjemmer seg under overflaten. Egypterne kaller Kairo for «verdens moder» - fordi byen har alt.

Pyramidene
Plutselig dukker de opp. Pyramidene. Mektige, trekantede spisser langt ut i horisonten. Dette må være verdens eldste synsrand. Hvilested til tre mektige faraoer: Kheops, Khefren og Mykerinos.

I 4500 år har pyramidene tatt pusten fra de fleste som har besøkt dem. Arkeologer og forskere har klødd seg i hodet over ingeniørkunsten som ikke gir slipp på hemmelighetene sine.

Du står foran det eneste av oldtidens syv underverker som fortsatt eksisterer. Pyramidenes størrelse imponerer, og mystikken svever fortsatt over Giza-platået.

Foran Khefren-pyramiden vokter Sfinksen, slik den har gjort i mangfoldige årtusener. Med sin løvekropp og menneskehodet ligger den der og speider utover. Den har sett generasjoner komme og gå, den har vært dekket av sand, rensket frem og troner nå stolt som pyramidenes vokter.

Tips: Opplev oldtidens Egypt med det spektakulære Sound & Light Show ved pyramidene. Historien fortelles av Sfinksen, som avslører hemmeligheter fra gamle tider. Pyramidene og Sfinksen kommer til live med farger, lys og bilder mens den dype stemmen til Omar Sharif sprer seg over området.

Det egyptiske museet
Stå ansikt til ansikt med den mektige faraoen Ramses 2. og den unge Tutankhamon. Museet er fylt med skatter fra oldtidens Egypt, i form av papyrus, smykker, krukker, statuer og mumier.

Her vandrer du i haller, ganger og gallerier som forteller historien om en av verdens mektigste sivilisasjoner.

Mer enn 50 000 gjenstander er stilt ut, og for første gang skal hele samlingen som ble funnet i graven til Tutankhamon stilles ut. Graven inneholdt rundt fem tusen gjenstander, hvor den berømte gullmasken naturligvis er den største skatten av alle.

Andre høydepunktene inkluderer Khefren som sitter på tronen og skuer ut i evigheten, statuen av dronning Hatshepsut og mumiene til de store faraoene.

På Grand Egyptian Museum får du oppfylt alle dine «egyptologiske» drømmer – og mer til.

Dette nye museet, som ligger rett ved pyramidene, er ett av verdens største og moderne museer.

Kairo
Du kan like godt la deg rive med på basaren Khan el Khalili. La deg lede inn på ett av de mange te- og kaffehusene på Hussain-plassen og drikk en kopp myntete mens du røyker litt vannpipe. Eller du kan kaste deg ut i storslått suvenirshopping i de trange smugene.

Det islamske Kairo var en gang byens religiøse midtpunkt – med strittende minareter, overdådige mausoleer, markeder og fargerikt folkeliv. Like i nærheten reiser du enda lenger tilbake i tid, til byens kristne fortid i Det gamle Kairo. Et mer nåtidig Kairo opplever du i den europeiske delen Heliopolis mens de grønne bydelene Zamalek og Garden City minner om Nilens Paris.

Fred og ro. Fordypelse. Enkelhet. Det er få andre steder i Kairo hvor du kan oppleve å bli overveldet av stillhet. Men i moskeen Ibn Tulun får du plutselig rom til å tenke. Moskeen er et mønstereksempel på islamsk enkelhet og har som en av få moskeer i Egypt fått bevare sitt utseende og unngått en rekke ødeleggende ombygninger.

Det er virkelig sant det som står i Tusen og én natt: Den som ikke har sett Kairo, har ikke sett verden!

Sakkara og Memphis
Reis enda lenger tilbake i tid, til Sakkara og Memphis.

Sakkara ligger 25 kilometer fra Kairo, forsvunnet bak brede belter av palmer og små landsbyer. Årtusener av historie båret på den susende ørkenvindens vinger sniker seg inn under huden. Sanden fyker lett og legger seg som myke dynger foran pyramidene og gravene.

Djosers trappetrinnpyramide er den største og eldste, mens Unas' pyramide den første med tekster i gravkammeret. Tetis pyramide er åpen for besøkende, og ved siden av ligger embetsmannen Kagemnis mastaba.

Når du står foran Djosers pyramide får du med en gang følelsen av at det var her alt startet. Pyramiden er 62 meter høy og den eldste i verden. Djoser ble, tradisjonen tro, begravd i en mastaba. Oldtidens egyptere ble gravlagt i kamre under jorden, og ovenpå bygde man en flat steinbygning med lett skrånende sider - mastaba. Men Imhotep, Djosers arkitekt, tenkte stort. Han bygde flere mastabaer oppå hverandre, og den første pyramiden så dagens lys.

Trappetrinnpyramiden er omgitt av murer, og innenfor murene er det forskjellige komplekser som ble brukt ved regjeringsjubileer og religiøse begivenheter. Utenfor murene ligger den kongelige families og embetsmennenes graver.

Sakkara er et sted der gjenstander fra oldtidens Egypt nærmest velter opp av jorden. Så mange at det ble bygget et museum bare for gjenstander fra Sakkara – det meget moderne Imhotep Museum.

Alle som ble begravd i Sakkara eller i pyramidene i Abu Sir og Dahshur, bodde i Memphis, Egypts gamle hovedstad. Byen ble grunnlagt i cirka 3100 f.Kr. av Kong Menes som forente Øvre og Nedre Egypt. Severdigheter her inkluderer en liggende statue av Ramses II, tempelet der de hellige Apis - oksene ble mumifisert og Amenophis II's sfinks av alabaster.

Skroll til toppen