Må den sterkeste vinne!
Tradisjonen med Highland Games (Høylandsleker) går rundt tusen år tilbake i tid. Formålet var opprinnelig å gi klanshøvdingen anledning til å velge ut sine sterkeste menn og de beste livvaktene, samt de beste danserne og sangerne.
I dag minner Highland Games mer om store byfester, og er blant de fremste av Skottlands turistattraksjoner.
Det kreves solide krefter og massevis av rå styrke for å delta i skottenes oppvisning i manndomskraft og potens. Derfor er de årlige Høylandslekene også blitt kalt «havregrøtolympiade».
De imponerende konkurransene inkluderer:
- Staurkast (den viktigste øvelsen og som alltid er med)
- Pålekasting (tossing the caber)
- Sleggekast (med en åtte kilo tung kule på en kort stang)
- Tautrekking
- Sekkekast (cirka åtte kilo tung sekk som kastes med høygaffel)
- Steinbæring (opptil 200 kilo)
Høylandslekene har også kulturelle øvelser som inkluderer sekkepipekorps, sekkepipesolo og tamburmajorer. Det er også vanlig å ha band med mer uformelle konkurranser i folkemusikk.
Konkurranser i dans er også vanlig. Frem til 1970-årene var det kun menn som konkurrerte i dette. En av de vanligste dansene er skotsk sverddans. Danseren står over et par korslagte sverd med eggen opp, og står på ett ben med det andre over et av sverdene. For hvert trinn skal han skifte på hvilket ben han har over eggen.
Alle områder med respekt for seg selv i det nordlige Skottland arrangerer fargerike Highland Games. Konkurransene avholdes fra mai til midten av september.
Det flotteste og mest berømte stevnet er i Braemar, og avholdes i september hvert år. Men også Oban og Cowal garanterer uforglemmelige Highland Games.
For grupper (mer enn 8 personer) kan det arrangeres Highland Games hvor dere deles inn i klaner (lag) og konkurrerer mot hverandre.