fbpx

Hawaii (Big Island)

Fra lava til tropisk skog til svarte strender!

Hawaii (tidligere Big Island) er den yngste og største av øyene. Større enn alle de andre øyene til sammen.

Øya sies å være oppkalt etter den polynesiske navigatøren Hawai’iloa, som skal ha oppdaget øya. Ifølge den lokale historien ble navnet gitt av kong Kamehameha I da han forente alle øyene.

For å unngå misforståelser mellom delstaten Hawaii og øya Hawaii, refererer befolkningen til sistnevnte som Big Island.

Som alle de andre øyene er Big Island en vulkanøy med dramatisk natur. De to største toppene, Mauna Kea og Mauna Loa, er rundt 4300 meter høye.

Øya er også hjem til den aktive vulkanen Kilauea, som har hatt jevnlige utbrudd siden 1983. Ganske så spektakulært og et av de heteste showene på jorden!

Big Islands største attraksjon er Hawai’i Volcanoes National Park, som lokker 2,5 million besøkende i året.

Et besøk her er en reise tilbake til begynnelsen av skaperverket. Kjør rundt og opplev selv hvordan Big Island koker og bobler, og det meste er svart med forstenet lava rundt deg.

Takket være lavastrømmer som sprer seg utover landskapet, vokser øya fortsatt. Du kan bokstavelig talt se hvordan Big Island utvides.

En helikoptertur over lavastrømmen er slett ikke å forakte.

Hilo er øyas hovedstad og største by. I bakgrunnen ruver Kilauea. Rundt byen er det tropisk jungel, og her trives en mengde fargerike blomster.

Big Island er også kjent som orkidé-øya, og det er mulig å avlegge et besøk på en orkidéfarm.

Naturen byr på så store kontraster at det vakre landskapet ofte brukes av Hollywoods regissører. Filmer som Planet of the Apes, Waterworld og James Bond: Day After Tomorrow er spilt inn her.

Kaffeelskere kan følge The Kona Coffee Country Driving Tour og lære om kaffens opprinnelse på øya. Den svarte drikken ble introdusert i Kona i 1828-29, og er det eneste sted i USA som produserer gourmet kaffe. Kjøreturen tar deg gjennom svingene i Hualalai-fjellene, forbi kaffeplantasjer, museer og kaffebutikker.

På den sørlige delen av øya kan du utforske den gamle kulturen i Pu’uhonua National Historic Park, en gang et tilfluktssted for bekjempede krigere som brøt gamle tradisjoner og hellige lover.

Også verdt å få med seg er Ka Lae, kjent som det sørligste punktet i hele USA.

Green Sand Beach består faktisk av grønn sand, og det finnes ikke maken på hele øya.

Big Island er også det eneste stedet du kan se hvite, svarte og grønne strender.

Akaka Falls, det vakre og høyeste vannfallet på Big Island, er et imponerende syn der vannet fosser over kanten. Fallet er midtpunktet i parken, og den beste tiden å besøke Akaka er tidlig om morgen når sollyset fanger vannet. Fargene danser i vannet og er et mektig syn.

Snø er ikke akkurat noe du forbinder med Hawaii, men Mauna Keas fjelltopp er dekket av snø fra desember til mai. Med sine 4205 meter og hvite hatt, blir det flotte bilder. Toppen ansees som en av beste i verden for astronomiske observasjoner, og hele tretten teleskoper vises mot himmelen.

Big Island er det perfekte utgangspunkt for minneverdige naturopplevelser, fotturer, avslapning på stranden og røde og glovarme lavastrømmer.

Øya tilbyr så mange opplevelser og spennende steder at du enkelt kan tilbringe flere uker her!

Skroll til toppen