fbpx

Gorillasafari i Rwanda

Hjemme hos fjellgorillaene!

Du har sett de på film og lest så mye om dem at en nærmere presentasjon ikke er nødvendig. Nå mangler det bare at du reiser for å se dem. Det er virkelig en uforglemmelig opplevelse.

I Volcanoes nasjonalpark kan du møte de myteomspunne dyrene i Rwandas tåkefulle regnskoger. Få ting gir så varige, fine inntrykk som et besøk hos fjellgorillaene.

Det er tidlig morgen og solens første stråler bryter gjennom tåken som ligger som bomull rundt fjellene. Morgenkulden har sneket seg inn i kroppen, og det skal bli godt å legge av sted slik at du får igjen varmen. Regnskogens mørke tretopper danner en paraply over hodet ditt, og forventningene er høye. Det er ikke hver dag du skal på gorillajakt…

Du kjenner eufori, glede og spenning der du rusler mot eventyret. Snart forlater du landsbyer og åkrer, og regnskogen sluker deg.

Plutselig – en åpenbaring. Rett foran deg dukker to ravnsvarte gorillaer opp. De er bare ti meter unna. Gorillaene er blitt virkelige, og alt strevet gjennom skogen, pusting og svettingen er glemt. Du kjenner bare glede.

Gorillaene sitter på sine ender og gomler videre på dagens frokost. Uten å ense at de har fått besøk. Fortryllelsen forsetter, den blir faktisk bare bedre, når de sorte og vakre skapningene begynner å røre på seg. Bambusen knekkes høylytt når de nesten rullende beveger seg mot en lysning i skogen. Så er de der, alle gorillaene. Det er som å komme inn på et slektstreff. Små og store. De er rundt deg og foran deg.

Ungene er nesten til å spise opp, så søte er de der de leker og spiser og klatrer over mammaen sin. Mest imponerende er flokkens vokter, familiens overhode, sjefen selv. Hannen, en 200 kilo tung sølvrygg, holder vaktsomt øye med begge gruppene – sin egen og din.

Du blir sittende på akkurat samme måte som gorillaene, men med mye mer andakt for dem enn de har for deg. Du har kamera i hendene, gorillaene har bambus. Lyden, lukten, opplevelsen og ikke minst gleden over å være her og få ta del i denne unike og uforglemmelige opplevelsen. Det er kun dem og deg i universet.

Enhver reise har en slutt, og etter en time er det over. Guiden hvisker at det er på tide å ta farvel og sette kursen tilbake. Du forlater gorillaene, og det siste du ser er det nysgjerrige blikket til en liten gorillaunge, hvor håret stritter i alle kanter.

Drømmen er oppfylt!

Volcanoes nasjonalpark ble grunnlagt i 1925 og er den første nasjonalparken i Afrika. Foruten fjellgorillaer er parken hjem til skogelefant, mange hundre arter fugler, amerikansk bøffel og apekatter. Men de store stjernene er altså fjellgorillaene.

Det bor totalt syv gorillafamilier i parken, hvor av den største kalles Susa Group, oppkalt etter elven Susa som har sitt utspring i Virunga-fjellene. Det var denne gruppen Dian Fossey studerte.

Hvilken gorillafamiliene du besøker er det viltvokteren og guiden som bestemmer. De har radiokontakt med speidere som følger gorillaene, som stadig er på vandring gjennom parken.

Gorillasafari kan gjennomføres året rundt. Beste reisetid er juli til oktober. Da er det minst regn, men samtidig må du regne med å gå lenger for å se dem.

Det kreves en tillatelse for å delta på gorillasafari, og det utstedes kun 18 tillatelser per dag. I hver gruppe er det kun seks personer samt en guide og en viltvokter.

Gorillasafari må bestilles i god tid, gjerne seks måneder eller mer, før avreise.

Det er 15 års grense for å være med på gorillasafari.

In the heart of Central Africa, so high up that you shiver more than you sweat, are great, old volcanos towering up almost 15,000 feet, and nearly covered with rich, green rainforest – the Virungas.

Ordene tilhører Dian Fossey, en amerikansk zoolog som dedikerte livet sitt til å studere gorillaene.

Hun studerte dem daglig i Rwandas regnskog, hvor hun i 1967 etablerte forskningssenteret Karisoke Research Center. Senere grunnla hun også The Dian Fossey Gorilla Fund for å beskytte fjellgorillaene som hun var så fascinert av.

I en alder av 53 år ble Fossey funnet drept i teltet sitt i Virunga-fjellene. Drapet er svært myteomspunnet.

Hennes spennende reise til Rwanda, opplevelsene og båndene hun knyttet til gorillaene ble til en selvbiografi (Gorillas in the Mist) som kom ut i 1983. I 1988 ble den filmatisert med navnet I gorillaens rike med Sigourney Weaver i hovedrollen.

Fossey er gravlagt på forskningssenteret hun grunnla, side om side med flere av gorillaene hun var så glad i.

Ved å følge Dian Fossey Tomb Trail kommer du til graven hennes. Stien opp til senteret og graven er vakker, men litt krevende enkelte steder. Det må beregnes rundt to timer. Du vandrer opp bratte stigninger, forbi orkideer og vakker natur. Noen ganger kan man være riktig så heldig å se gorillaer!

Det er takket være Dian Fossey’s innsats at fjellgorillaene har overlevd.

Les mer om The Dian Fossey Gorilla Fund International

Skroll til toppen