fbpx

Fotsafari i Zambia

Til fots i ville Zambia!

Ingen motorlyd. Ingen beskyttelse fra bilen. Bare deg og en ranger. Midt ute blant løver, bøfler og elefanter. Du befinner deg på en fottur i villmarken – i vakre Zambia.

Guiden peker på noen poteavtrykk i sanden. Det er løvenes konge som nettopp har passert. Du titter forsiktig rundt deg og pulsen øker ørlite grann. Er de i nærheten? Skjuler de seg i det høye gresset mens de titter på deg fra avstand?

Fremoverbøyd, mens spenningen sitrer i kroppen, beveger du deg gjennom gresset. Denne gangen er det ikke løven som er jakt, men du selv. Nå er det løven som er byttet. Guiden stanser brått og holder opp den ene hånden, signalet på at du skal stanse med en gang.

Selv ser du bare gress. Så skimter du en rask bevegelse. Noe som ser ut som en hale, tilhørende et rovdyr i øvre sikte når det kommer til ernæringskjeden.

Vinden blåser lett og gresset flytter seg. Plutselig ser du to løver. Avstanden er ikke mer enn 30 meter. En av dem kaster på hodet. Værer. Grynter iltert. De majestetiske dyrene blir urolige, kaster et kort blikk på deg og forsvinner. Lydløst.

Du befinner deg i Luangwa-dalen. I midten av dalen slynger elven seg, og det er takket være elven at dalen er så dyrerik som den er. Her er kontinentets kanskje høyeste konsentrasjon av krokodiller og flodhester, tusenvis av elefanter og bøfler, et mangfold av fuglearter og naturligvis alle rovdyrene som løver, leoparder, hyener og villhunder.

Også historisk sett har Luangwa-dalen spilt en viktig rolle i den afrikanske safariens historie. På begynnelsen av 1960-tallet var det nemlig her, i det som skulle bli South Luangwa nasjonalpark, at det banebrytende konseptet Safari til fots, ble utviklet. Mannen bak ideen var den tidligere parkvakten Norman Carr. Tradisjonen er holdt i live, og det som lokker er selvfølgelig det at du får oppleve den afrikanske villmarken og dens firbente innbyggere uten lyden fra bilmotoren og beskyttelse av metall.

Til fots oppdager du en ny verden. Den er ganske så fjern fra opplevelsen du ellers ville hatt med bil. Du lærer om trærne som omgir deg, om kannibalmaur, hvordan skille mellom antilopespor og om de ulike varselropene fra fugler og aper. Foran og rundt deg ser du sebraer, villsvin, hyener og antiloper.

Du tar en hvilepust i skyggen, en slurk vann og en matbit. Så legger du i vei igjen. Solen nærmer seg horisonten når du ser dem. Løvene. De mektige og praktfulle skapningene som hersker på savannen og i Afrikas ville landskap. Du søker ly bak en veltet trestamme og trekker pusten. Dette er unikt. Dette er spektakulært. Dette er safari til fots på sitt beste!

Fra bilen ser du Zambia. Til fots ser, hører, lukter og føler Zambia!

Skroll til toppen