fbpx

Fire fantastiske storbyer

Opplev noen av verdens mest kjente byer!

Hver og én av østkystens ikoniske byer lokker med verdenskjente attraksjoner og spennende opplevelser. Alle fire byene har hver sin personlighet og karakteristikker, og det er ikke vanskelig å få tiden til å gå – uansett om du er interessert i historie, kultur, gastronomi eller sport.

NEW YORK CITY
Ingenting kan kue byen med de himmelhøye skyskraperne og mektige avenyene. Byen er like fantastisk, fascinerende og sprø som på film.

Velkommen til The Big Apple – byen du opplever bit for bit!

Uptown er et vidt begrep på Manhattan. Her finner du Central Park, byens desidert grønneste lunge midt i all betongen. I parken blir New Yorks hektiske puls lavere, og skylinen kommer på avstand. Noen av verdens beste museer, som American Museum of Natural History, Guggenheim Museum og Metropolitan Museum of Art ligger er.
Bydelen Harlem, nord for Central Park, ønsker deg velkommen til gospelgudstjeneste og påfølgende soul food på en trivelig restaurant.

Midtown rommer noen av byens aller største symboler og ikoner, fra Empire State Building til Grand Central Terminal og St. Patrick’s Cathedral. På den berømte hovedgaten 5th Avenue kan du shoppe av hjertens lyst.

Times Square er hjertet av New York City. Neonlysene blinker døgnet rundt, bilistene tuter iltert og menneskemengdene myldrer frem og tilbake. Teatrene på Broadway lokker med sine mange forestillinger og restaurantutvalget passer enhver smak.

Downtowns sjarm er dets mange fasetter. Det er forretningsfolkene rundt Wall Street og folkemyldret i Chinatown. Greenwich Village er mer avslappet, mens West Village og Meatpacking District byr på sjarmerende brosteinsgater og trendy butikker i gamle slakterhus.

Ground Zero – stedet som endret USA. Her ble Twin Towers jevnet med jorden under angrepet i 2001. Stillheten senker seg når du ankommer Reflecting Absence, to kvadratiske bassenger som symbol på de to tårnene som falt, samt 9/11 Memorial Museum.

Få også med deg Frihetsgudinnen, selve symbolet på USA og den amerikanske drømmen, samt Ellis Island.

Brooklyn Bridge er selve ikonet, landemerket. Newyorkerne elsker broen, det samme gjør besøkende. Fra hver og en av de 1825 meterne som utgjør broen får du fantastisk utsikt, både til broens enorme jernwire, de gotiske tårnene og skyskraperne på Manhattans skyline.

New York City er perfekt for sportsentusiaster, og har lag i ishockey, baseball og basketball.

BOSTON
Det var nettopp her i Boston startskuddet for de 13 kolonienes krig ble utløst, under The Boston Tea Party. Bruddet med den britiske kolonimakten var et faktum, som igjen førte til dannelsen av USA.

Boston er spekket med sjarmerende, historiske bygninger og kirker. Byen ble grunnlagt som en del av Massachusetts-kolonien i 1630, da en flokk engelskmenn slo seg ned omkring høydedraget som i dag heter Boston Common.

I dag er Boston en herlig blanding av gammelt og nytt. Fortiden viser seg frem i områdene North End og Beacon Hill, du har havneområder og finansdistrikter. Fortidens bygninger speiler seg i skyskrapernes glassfasader som vitner om moderne tider.

I Cambridge ligger de prestigefylte universitetene Harvard og MIT, mens Back Bay i sørvest inneholder både gamle områder og byens høyeste skyskraper, Hancock Tower.

En spasertur langs byens berømte Freedom Trail fører forbi historiske severdigheter med bygninger fra kolonitiden. Legg turen innom Old South Meeting House og Old State House, Massachusetts opprinnelige regjeringsbygning.

Ølelskere kan bli med på omvisningen i Samuel Adams Brewery, som brygget sin første øl i 1985. Eller du kan legge turen innom stedet where everybody knows your name – puben Cheers, kjent fra tv-serien med samme navn.

I Bostons utkant ligger det imponerende John F. Kennedy Presidential LIbrary & Museum, som tar for seg livet til en av USAs mest populære presidenter.

Har du behov for å forlate storbylivet, kan du ta fergen til Cape Cod, der fiskerlandsbyer, naturreservater og badestrender.

Boston egner seg også utmerket for barn, og har en rekke severdigheter og museer tilpasset familiens minst.

Byen har også lag i basketball, baseball, ishockey og amerikansk fotball.

PHILADELPHIA
Byens grunnlegger, William Penn, ruver over byen der han står stødig på det franskinspirerte rådhustårnet, som ligger mellom et par håndfull moderne skyskrapere midt i byen.

Philadelphia, eller bare Philly på folkemunne, er stedet der du til fots på knudrete brosteinsgater kan gå på oppdagelsesferd i USAs fortid. Første stopp bør være Independence Hall, hvor Uavhengighetserklæringen ble underskrevet 4.juli 1776.

Du kan komme tett innpå den nesten ett tonn tunge klokken, Liberty Bell, som anses som ett av amerikanernes frihetsikoner, og samtidig få flott utsikt til Independence Hall fra dette lille museet.

På National Constitution Center kan du se, lese, ta på og lytte til historien om verdens eldste gjeldende grunnlov. Du kan også avlegge ed som USAs president, stemme på din yndlingspresident, leke jurymedlem eller stå ansikt til ansikt med de 39 delegatene (i bronse) som underskrev grunnloven 17.september 1787.

Gjør som bokseren Rocky og spring opp trappen til Philadelphia Museum of Art, slik han gjorde i filmen med samme navn. Statuen av byens «bokserhelt» er et yndet fotomotiv.

Kunstinteresserte bør a turen inn i selve museet, som huser en stor samling verker av europeiske impresjonister, som Cézanna, Monet, Renoir og en mer moderne samling med malerier fra Picasso og Matisse. Du kan også beundre Vincent Van Goghs berømte maleri, Solsikker, her.

Grandiose mursteinbygninger og greskinspirerte marmorpalasser med mektige søyler står i kontrast til den livlige trafikken på Chestnut Street.

I Elfreth’s Alley står de røde pålene parat dersom forbipasserende herrer til hest skulle få bruk for et sted å sette fra seg dyret. Smuget regnes for å være USAs eldste bebodde gate, med sirlige anlagte røde mursteinshus med hvite og grønne skodder, gasslykter og eføy som kryper oppover husveggene.

Du kan ikke reise hjem uten å ha smakt en ekte Philly cheese steak (baguette med tynne skiver med oksekjøtt og smeltet ost).

Philadelphia er stolt av sine utøvere innen baseball, amerikansk fotball, basketball og ishockey.

WASHINGTON D.C.
Makt. Makt. Makt. For Washington D.C. er storpolitikkens episenter, USAs, og kanskje også verdens mektigste by. Men byen er også moro og leven, med artige museer og trendy barer og butikker.

På Capitol Hill holder både USAs kongress og høyesterett til. Det er på disse trappetrinnene at USAs president hvert fjerde år sverger på Bibelen og holder sin innsettelsestale.

Det er to slags marmormonumenter i hovedstaden: De som hyller landets store presidenter gjennom tidene, og de som ærer de tusenvis av falne soldater som har kjempet for USA. Alle ligger samlet rundt en akse som kalles The Mall, som går fra Capitol Building i øst til Lincoln Memorial i vest.

Totalt 58 253 navn lyser opp den 75 meter lange, svarte granittmuren. Vietnam Veterans Memorial symboliserer påskjønnelse og ære for de falne soldatene i den til dags dato mest omdiskuterte krigen i USAs historie.

Lincoln Memorial er kanskje den mest imponerende av alle monumentene. På sørsiden av monumentet kan du lese Lincolns berømte, 272 ord lange (eller korte) Gettysburg Address-tale.
På trappetrinnene stod Martin Luther King Jr. i 1963 da han uttalte sin berømte I have a Dream-tale.

Fortsett videre til Roosevelt Memorial, Jefferson Memorial og National World War II Memorial. En patrulje bestående av 19 realistiske soldater utgjør minnesmerket for Koreakrigen.

Det hvite hus er lett gjenkjennelige, og rett ovenfor ligger det 169 meter høye George Washington-monumentet, omkranset av de 50 amerikanske delstatsflaggene.

Langs The Mall ligger en rekke imponerende museer, og det er gratis inngang til de fleste av dem. Her er det mulighet for å lære om alt fra romfart til fransk impresjonisme til nyhetsjournalistikkens historie og nazistenes jødeforfølgelse.

Georgetown er en landsby i storbyen. På M Street ligger fasjonable butikker, innredet i gamle byhus, Området er et sant shoppingmekka, mens de historiske husene på N Street innbyr til en rusletur i skyggen av magnoliatrærne. Nyt et godt måltid på en av de mange restaurantene og avslutt dagen på et spillested med livemusikk.

Arlington Cemetery er gravsted til mer enn 275 000 mennesker, først og fremst soldater. Blant de mest prominente avdøde som hviler her, er John F. Kennedy. På hans grav brenner en evig flamme.

Skroll til toppen