fbpx

Faraoenes Luxor

Hvor fortiden er mer spennende enn nåtiden!

Den er overalt, og den sniker seg inn på selv den mest uinteresserte turisten. Fortiden. Den kaller på deg hele tiden, og krever like mye oppmerksomhet som nåtiden. Noen gjenkjenner den kanskje som en nesten lydløs hvisken mellom Karnak-tempelets søyler, mens andre fornemmer bruddstykker av hemmelige ritualer utført i Luxor-tempelets åndelige solgård.

Luxor er ingen støyende storby og deles i to: Øst og vest.
Turisttrafikken er spesielt synlig i Luxor øst. Hit kommer besøkende fra hele verden for å beundre de gamle monumentene og reise tilbake til fortiden via templer og museer.

Livet på vestbredden i Luxor vest går litt langsommere, nøyaktig slik det var i oldtiden, da vestsiden av Nilen var forbeholdt de døde. I oldtiden hang gravene på vestbredden av Nilen symbolsk sammen med de store templene, som ligger side om side på kanten av ørkenen.

Luxor var Egypts hovedstad fra 2100 til 750 f.Kr. Da het byen Theben og var hjem til Egypts aller største og kjente faraoer.

Luxor-tempel
Tempelanlegget ble betraktet som urhaugens hellige sted og guden Amons residens i sør. Det bevarte tempelet ble påbegynt av i regjeringstiden til farao Amenhotep III på 1300-tallet f.Kr. Både Horemheb og Tutankhamon la til søyler, statuer og andre strukturer. Ramses II satte i gang større byggeprosjekter på tempelet. I en senere perioden forfalt det, og Aleksander den store hevdet at han gjorde reparasjoner på tempelet i tiden rundt 320 f.Kr for å få tempelets tidligere glans og storhet tilbake.

Luxor-tempel ble først og fremst tatt i bruk under Opet-festen, en religiøs fest som ble avholdt hvert år. Den store åpne gården ble anlagt av Amenophis 3. til ære for solen. Du kan også se den imponerende Sfinks-alleen som i oldtiden forbandt Luxor-tempel med Karnak-tempelet.

Tips: Et øyeblikk ligger tempelet der nesten mørklagt, helt til lampene tennes, og bløtt og gult lys farger veggene, søylene, relieffene og hieroglyfene, mens skyggene danser i hjørner og kroker.
Opplev Sound & Light Show ved Luxor-tempel, en helt annen opplevelse enn på dagtid.

Karnak-tempel
Et imponerende stort tempel, bygd over en periode på nesten to tusen år. De nyeste delene er fra cirka 1900 f.Kr. Tempelet er tilegnet guden Amon, hans kone Mut samt deres sønn Khonsu (måneguden).

Den kanskje mest imponerende delen er søylehallen, en mektig labyrint av like rekker. Far og sønn, Seti 1. og Ramses 2. oppførte denne hallen med hittil usette dimensjoner. Taket er borte, men den dag i dag kan du se de to kongenes navnetrekk, omsluttet av ovale ringer (kartusjer). Totalt er det 134 søyler, hvor av de som står langs midtgangen er 23 meter høye, mens resten er 15 meter.

Dronning Hatsepsut bestilte den 30 meter høye obelisken og satte den opp i tempelet til ære for guden Amon. Det stod en maken obelisk ved siden av, som senere veltet, og spissen av denne ligger fortsatt ved Den hellige sjøen.

Det antas at det var Thutmosis 3. som oppførte det såkalte Festtempelet i forbindelse med feiringen av regjeringsjubileene sine. Søylene her er spesielle da det ikke finnes maken andre steder i komplekset.

Karnak-tempelet har også en hellig sjø. Under oldtiden bar prestene gudestatuen ut hit via underjordiske ganger, og lot den komme til syne i en båt på vannet. En lokal legende forteller at innsjøen er hjemsøkt. Enkelte netter viser det seg en båt av rent gull på sjøen. Sjømennene om bord er av sølv, og når båten seiler på sjøen, blir kjølevannet forvandlet til edelstener. Den som er modig nok til å hoppe i vannet på en slik natt, kan forsyne seg av edelstenene og bli rik.

Tips: Opplev det spektakulære Sound & Light Show, som starter med en vandring gjennom tempelet, som lyses opp etter hvert som dere kommer inn i de ulike delene. Showet avsluttes ved den hellige innsjøen hvor dere sitter langs innsjøen og ser lysshowet på tempelet.

Kongenes Dal
Vestsiden av Nilen var de dødes side, og oldtidens egyptiske konger ble stedt til hvile i dype klippegraver i Kongenes dal.

Etter 70 dager med balsamering og forberedelser fant den kongelige begravelsen til slutt sted i Kongenes Dal. Fra det mørke gravkammeret dypt inne i fjellet, kunne kongen nå ta fatt på reisen mot lyset og det evige livet etter døden. På den farefulle reisen kunne han konsultere de religiøse formlene og bildene som ble malt og hugd inn i veggene.

Det er funnet 64 graver, og de fleste er fra Det nye riket (ca. 1539 til 1075 f.Kr.). Store navn som Tuthmosis 3., Ramses 2. og Tutankhamon er stedt til hvile her.

Et besøk i Kongenes Dal inkluderer inngang til tre graver, avhengig av hvilke som er åpne. Det må kjøpes egen billett for å se graven til Tutankhamon.

Hatshepsuts tempel
Tett inntil klippeveggen ligger det et tempel bygget i tre terrasser. Dette er dronning Hatshepsuts terrassetempel (Deir el Bahri), reist av henne selv som et minne om tiden hun regjerte Egypt som farao.

Tempelet er veldig annerledes, da det er bygd ved foten av en klippevegg, og ikke som andre templer i grenselandet mellom det fruktbare og det golde.

I søylegangene ser du bilder av Hatshepsuts ekspedisjon til landet Punt. Hun anla hager foran tempelet, og du kan fortsatt se en forsteinet trestubbe foran tempelet. Det er også et lite kapell viet gudinnen Hathor, og flotte relieffer på veggene.

Velværen til oldtidens egyptiske konger var særdeles viktig. Også etter døden. Minnet om dem måtte holdes ved like, og kongens navn måtte aldri gå i glemmeboken.

I Luxor mangler det ikke på templer. Se også Medinet Habu, hvor lyden av skrittene til Ramses 3. fortsatt gir gjenklang i hallene. Eller Ramesseum. Ramses 2. tenkte stort. Om seg selv, om byggverkene sine og ja, i det hele tatt. Han satte opp statuer av seg selv i hele landet. Ikke bare store statuer, men enorme statuer. Dette kommer til syne her i Ramesseum.

Luxor byr på så uendelige mye mer, i form av flere templer, graver og museer. Hieroglyfene forteller historier fra tusenvis av år tilbake, templene ruver over deg som foreviger de store faraoene. Basarene lokker til kjøp av suvenirer og duften av vannpipe fyller nesen.

Mens du faller til ro for natten, maler solens aller siste stråler fjellene i vest oransje. Men ingen fare -  i morgen er det atter et møte med oldtidens Egypt!

Skroll til toppen