fbpx

Dykking med hvithai

Nær-haien opplevelse uten sidestykke!

De aller fleste har sett filmen Haisommer og frykten for å bade holdt folk vekk fra vannet i en lengre periode. Det er slutt på nå, for her er det ingen fare! Haien kan ikke ta deg, sier de i Gansbaai.

Du har akkurat kjørt båt langt ut på havet. Solen skinner og sjøspruten slår opp foran båten. Det sitrer i kroppen og spenningen stiger. Ankret droppes og du tar på deg våtdrakten. Agnet (en diger tunfisk) slenges ut, og så er det bare å vente. Vente på at monsteret skal dukke komme frem. Guiden blir ivrig og peker ned i havet. En stor skygge nærmer seg. Så en til. Så enda en. Fra båtstripen virker disse skapningene enorme. De sirkler rundt båten og gnafser etter tunfisken. Det første agnet forsvinner som ingenting. Akkurat som det var en liten sild som var kastet ut.

Buret senkes, du justerer masken og klatrer over rekken. Ned i buret. Med et fast grep i buret ruller du i takt med det kraftig bølgende havet mens du venter på at The Great White skal nærme seg. At haiene kommer er ganske så sikkert. De sirkulerer og viser seg frem nede i dypet under buret. Svarte skygger som glir elegant gjennom det grønnaktige vannet.

Tunfiskhodet nummer to blir kastet ut, det vipper frem og tilbake bare noen meter unna. Nei, ingenting er i nærheten av buret. Du må opp å puste litt, trekker pusten dypt inn før du dukker under igjen. Venter… Venter…. Så plutselig er den der! Du stirrer rett inn i de store svarte øynene til en hvithai. Hånden din, som tviholder rundt stålgitteret, er bare noen centimeter unna den kraftfulle halen. Haien tar fart. Tunfiskhodet slites i stykker som ingenting. Det er ganske mange, for ikke å snakke om store, tenner som river i byttet. Tennene kan nemlig bli syv centimeter lange og hvithaien har opptil syv rader med nesten Colgate smil. Hvithaien kan skifte ut så mye som 40 000 tenner i løpet av sitt liv, så den er ikke redd for å kvitte seg med noen.

Borte vekk. Haien har takket for seg, og møtet er over like raskt som det startet.

Gratulerer: Du har nettopp stått ansikt til ansikt med et av verdens mest fryktede skapninger – og overlevd!

Livet er ja(w) fantastisk!

Dykking med hvithai foregår i Gansbaai, i et av verdens rikeste farvann med hvithai, rundt 175 kilometer øst for Cape Town.

Opplevelsen foregår i et stålbur, som senkes ned i vannet. Agn kastes ut rundt båten for å lokke til seg haien.

Du trenger ikke ha dykkererfaring for å være med på moroa. Alt du trenger er litt mot og ønske om nærkontakt med disse fascinerende skapningene.

Beste tid for dykking med havets skrekk er mai til september.

Skroll til toppen