fbpx

Det gylne triangel

Legender, drøm og virkelighet!

Byene Delhi, Agra og Jaipur utgjør Indias berømte gylne triangel.

Indias hovedstad Delhi er full av legender og severdigheter samt en herlig blanding av gammelt og nytt. Farger, levende småbutikker og mogularkitektur i gamle Delhi utgjør en påfallende motvekt til glansen i New Delhi, hvis brede alleer og flotte hager gir bydelen et særegent preg.

Agra er verdenskjent takket være Taj Mahal, kjærlighetens evige minnesmerke. Det vakre mausoleet betegnes ofte som verdens vakreste byggverk. Byens andre store severdighet er Det røde fort.

Jaipur er hovedstaden i delstaten Rajasthan. Med sine festninger og palasser gjenspeiler byen en glansfull fortid og rike kunstneriske tradisjoner.

DELHI
Slalåmkjørende trehjulede rickshaws, galopperende hester foran kjerrer, raslende busser, taxier og lastevogner. Trengselen er enorm og larmen ubeskrivelig. Men Delhi har også skjønnhet å komme med. Praktfulle historiske byggverk. Basarer og gater hvor du føler deg hensatt til orientalsk middelalder.

Old Delhi ble grunnlagt av Shah Jahan på 1600-tallet. I de smale gatene myldrer det av mennesker. Husene er smale på gateplan og strekker seg i høyden. Ledninger henger over hodet ditt. Trafikken går hit og dit i et eneste virvar. Midt i gatene ligger kuer og gumler, helt uanfektet av trafikken.

I Old Delhi ligger Red Fort, et kjempemessig byggverk i rød sandsten som stod ferdig i 1648.

Indias største moské, Jama Masjid, er kvadratisk med fire hjørnetårn og to minareter. Under fredagsbønnen benyttes den 99 meter brede plassen, som kan ta 25 000 mennesker.

Raj Ghat er stedet hvor Mahatma Gandi ble kremert i 1948, og en del av asken ble strødd i elven Yamuna. Minneparken for Gandhi er i dag et valfartssted.

New Delhi er helt annerledes enn Old Delhi. En vidstrakt og grønn by med brede avenyer, høye bygninger, kjøpesentre og parker. Her er ingen oksekjerrer eller hellige kuer.

Den 42 meter høye triumfbuen, India Gate, ble oppført av engelskmennene i forbindelse med byggingen av New Delhi. Den står til minne om soldatene som falt under 1.verdenskrig. Siden 1971 har den evige flamme brent til ære for Den ukjente soldat.

Humayuns Tomb er et prektig mausoleum bygget på midten av 1500-tallet av Humayuns kone. Begge ektefellene er bisatt her, og gravene er i sort og gullaktig marmor. Mausoleet er oppført i rød og hvit sandsten.

Qutab Minar er med sine 72,5 meter den høyeste minaret i India. Dette fantastiske monumentet er oppført av de første muslimske herskerne i anledning av seieren over hindukongedømmet i Delhi. På området står også Quwwat-ul-Islam, Indias eldste moské og Iron Pillar, en syv meter høy jernsøyle med inskripsjoner i sanskrift.

Connaught Place er en diger rundkjøring med en stor gressmatte og en underjordisk basar i midten, omgitt av bueformede, hvite steinhus i samme stil.

Delhi er gammel og ny, naturlig og kunstig, fredelig og kaotisk – alt på en gang. Den er et område som rommer flere byer, basarer, skogområder og rester av gamle bykjerner og tettsteder. Alt er sammenflettet til et flerkulturelt urbant miljø med vidt forskjellig historie og arkitektur.

Delhi er som curry: Førsteinntrykket er en krass blanding, men byen vinner etter nærmere bekjentskap!

AGRA
Taj Mahal er kjent over hele verden og er nærmest blitt et symbol på India. Foruten å være usedvanlig vakkert har bygningen også en fascinerende kjærlighetshistorie knyttet til seg.

Mausoleet ble bygd av stormmogulen Shah Jahan, til ære for hans yndlingskone Mumtaz Mahal. Byggingen begynte i 1632 og tok hele 22 år. Det anslås at 22 000 mennesker jobbet for å fullføre monumentet.

I den store kuppelen står to symbolske graver for Mumtaz og Jahan. De virkelige gravene befinner seg i kjelleren under kuppelen. Det storslagne mausoleet ansees som ett av verdens suverent vakreste byggverk.

Agra Fort er den nest mest besøkte attraksjonen og ligger ved Yamuna-elven. Denne enorme festningen utgjorde midtpunktet i livet for mogulfamilien og er bygd i rød sandstein. Fire generasjoner har bidratt til å reise dette imponerende byggverket. Her finner du Moti Masjid, perlemoskeen, en av verdens vakreste moskeer.

Agra Fort var også stedet hvor Shah Jahan ble satt i husarrest av sin sønn. Se rommet hvor han tilbrakte sine siste dager, med utsikt mot sitt elskede Taj Mahal.

Den tredje attraksjonen ligger 37 kilometer utenfor Agra, og heter Fatehpur Sikri. I likhet med Agra Fort er dette verket til mogul Akbars, og er en storslagen palassby. Av ukjente grunner ble byen bygget i hui og hast, og deretter forlatt bare 15 år etter at den stod ferdig.

Alle de tre severdighetene står på UNESCOs verdensarvliste.

Agras eldste bydel frister med store markeder, trange smug og basarer. Håndverkerens ferdigheter er viden kjent, og gjenstander av metall, tepper, bomullsstoffer og marmorfigurer er verdt å kjøpe med seg hjem.

JAIPUR
Ranke raiput-menn med turbaner, glitrende øreringer og store buskete skjegg. Kvinnenes sarier er en orgie av farger med tråder av gull. De bærer familieformuen til offentlig skue i form av raslende smykker fra topp til tå. Langhalsede dromedarer med store, fine ører lunter av sted i passgang, mens underkjeven kjører sirkelbevegelser under drøvtyggingen.

Hovedstaden Jaipur er en perle og ligger i den meget fargerike og interessante delstaten Rajasthan.
Jaipur har fått tilnavnet "Den rosa by" etter at sandsteinbygningene ble malt rosa som en velkomst til prins Albert under hans besøk i byen i 1853.
For de fleste besøkende fremstår Jaipur som den vakreste og mest utsmykkede byen de opplever.

Jaipur består av to bydeler, som er sterkt adskilt. Den gamle bydelen ble grunnlagt i 1727 av maharaja Jai Singh 2., som byen er oppkalt etter. Hele den gamle bydelen ble nøye planlagt og er omgitt av en imponerende bymur med skyteskår og syv flotte byporter. En av de mest kjente er Ajmeri Gate, inngangen til sentrum.

Midt i City Palace ligger den syv etasjer høye bygningen Chandra Mahal, hvorfra det er flott utsikt. Museet rommer en fin samling av malerier, tepper, våpen og rustninger.

Byens store attraksjon, Amber Fort, ligger utenfor selve byen, og var Rajasthans gamle hovedstad. Palasset ligger på en bakketopp og kan nås enten til fots eller med jeep. Ganske så imponerende er Kali-tempelet, bygget i hvit marmor. På alteret står Kali med avhugde hoder som magebelte. Jai Mandir (Seiershallen) med et utall av speilmosaikker innlagt i kalk og alabast, er også verdt et besøk. Om kvelden kan du være med på et spektakulært lys- og lydshow.

Gatene i Jaipur byr på et hektisk folkemylder. Hellige kuer venter på fruktavfall, geiter rusler rundt og overalt på hustak, plasser og gater ser du frekke, små langur-aper med meget lange haler og sorte ansiktsmasker. Vogner trukket av okser eller dromedarer, og noen ganger en elefant, haster forbi med sin mahout på ryggen. Med andre ord er dette et komplett gatebilde av India!

Den shoppingglade kan fryde seg i Jaipur. Her er det utallige håndverkere og små boder som selger kamelskinnstøfler, silkesko, lakkerte trevarer og kobbergjenstander. Mest ettertraktet er det som glitrer, og i de små sidegatene finner du berg av edelstener og halvedelstener, smaragder og diamanter, safirer og lasurstein. Edelstener som først må slipes og innfattes sendes fra Jaipur til alle verdens hjørner.

I Jaipur kan du også bo meget kongelig. Rambagh Palace er et tidligere kongelig palass gjort om til et luksuriøst hotell. Vakre hager, luksusleiligheter, golfbane, svømmebasseng, tennisbane, utmerket mat og eksepsjonell service gjør at du føler deg som en dronning eller konge.

Skroll til toppen