Seil gjennom historien!
Om bord gjør passasjerene seg klare til kveldsbuffeen, og kelnerne står parate til å ta imot bestillinger på drikkevarer. Først ut på natten går skipet gjennom slusen, men da sover de fleste i kahyttene sine, og bare de færreste oppdager at man legger til kai. Skipene legger til i lag, og man kan ikke regne med å få noen utsikt fra kahytten sin, med mindre man er så heldig at skipet man er om bord på ligger ytterst i rekken.
Tidlig om morgenen seiler skipet langsomt videre sørover. Landskapet skifter farge. Frodige grønne marker blir til gul ørken, før det skifter tilbake igjen og går helt ned til Nilens bredd. Kveget gresser fredsommelig, og svartkledde kvinner vasker klær i vannkanten. Inne på land løper noen barn om kapp med skipet mens de vinker ivrig og roper til gjestene på dekk.
Livet om bord foregår i et stille og rolig tempo, bare avbrutt av tempelbesøk. På dekk er det vanskelig å konsentrere seg om boken sin, da det skiftende landskapet glir forbi. En tur i det lille badebassenget på soldekket er det alltids tid til, men så fort solen begynner å gå ned, må man bort til relingen og bare kikke.
Cruiseskipet legger til flere steder underveis, og inkluderer stopp i Luxor, Edfu, Kom Ombo og Aswan.
Besøkende fra hele verden kommer til Luxor for å beundre de gamle monumentene og reise tilbake til fortiden via templer og museer. Livet på vestbredden går litt langsommere enn på østsiden, nøyaktig slik det var i oldtiden. Vestsiden av Nilen var nemlig forbeholdt de døde. I oldtiden hang gravene på vestbredden av Nilen symbolsk sammen med de store templene, som ligger side om side på kanten av ørkenen.
I Luxor blir det besøk i Kongenes Dal, templene Karnak og Luxor, Hatshepsuts tempel og til Memnon-kolossene. Du kan også legge inn en tur med hest og vogn, besøke Howard Carters hus, Balsameringsmuseet, handle på de mange markedene og sveve i varmluftballong over vestbredden.
Hesten galopperer over stokk og stein. Vognen rister litt og kusken smiler fornøyd. Endestasjonen er Edfu, Egypts best bevarte tempel. Den imponerende pylonen med bilder av en farao som holder en gruppe fiender opp foran Horus, gjør inntrykk på alle som kommer hit.
Det tar bare noen minutter å gå til tempelet i Kom Ombo fra kaien der cruiseskipene legger til. I oldtiden tilba egypterne guden Sobek, som var krokodillegud, og Haroeris, som var en form av falkeguden Horus. Dette er derfor et dobbelttempel, med én del viet til Sobek og én del til Haroeris.
På sin vei inn i Aswan har Nilen passert den 500 kilometer lange Nassersjøen og vannkraftdemningens sluser. Nå kan den slappe av etter en strabasiøs reise fra det indre Afrika, og flyte friskt og avkjølende ned mot Middelhavet. Her, like ved den nordlige vendekrets, ligger Egypts sørligste by, Aswan.
Det blir besøk til Philae-templene, en nubisk landsby, steinbruddet med den uferdige obelisk, Aswan-demningen og seiltur med felukka.
Den lille byen Abu Simbel ligger langt utenfor allfarvei, men er likevel ett av de mest besøkte stedene i Egypt. Her bygde nemlig Ramses 2. det store klippetempelet sitt, i tillegg til det mindre Hathor- tempelet, for mer enn 3000 år siden. Disen ligger fortsatt over Nassersjøen, men solen brenner raskt igjennom og lar de 20 meter høye statuene av Ramses 2. gløde med rødoransje nyanser en tidlig morgenstund. Gåsehuden brer seg når man kommer rundt det kunstige fjellet som templene ble bygd inn i etter flyttingen, og ser tempelfasaden for første gang. Høytidsstemningen klumper seg i halsen, og det er vanskelig å ikke bli Ramses-fan.
Dette er en tilleggsutflukt og er ikke inkludert i cruiseturen.
For å komme til Abul Simbel er det transport med buss eller fly.
Avstanden mellom Luxor og Aswan er bare 220 kilometer, så bestiller du for eksempel én ukes seilas, så får du ikke en uke med aktiv seiltid. Skipene seiler om dagen og legger til om natten, og det er vanlig at skipene ligger helt stille i én eller to dager i Luxor og Aswan.
Det kan også bestilles kortere cruise, tre til fire dagers cruise.
Cruise med dahabiya
Ønsker du en enda mer historisk og utenom-det-vanlige-opplevelse, velger du å foreta cruiset på Nilen med en dahabiya. Dette er en tradisjonell seilbåt som er større enn en felukka og mindre enn et tradisjonelt cruiseskip. Livet om bord går enda litt saktere når du velger dahabiya som transportmiddel.
Disse cruisene har blitt svært populært de siste årene. Dahabiya’ene er små (åtte-ti kahytter), innredningen og stemningen er mer eksklusiv, og man legger til ved små øyer og severdigheter som de store skipene ikke kan legge til ved.
Cruise på Lake Nasser
Plutselig virker Nassersjøen like stor som den er. Det er som å være på havet uten land i sikte, men cruiseskipene seiler rolig av sted på den enorme, menneskeskapte sjøen. Den ble dannet da man bygde den store Aswan-demningen, og er mer enn 500 kilometer lang og opp mot 35 kilometer bred på det bredeste. Størsteparten av sjøen ligger i Egypt, og resten i Sudan, der man for øvrig kaller den Lake Nubia. Muligheten for å se krokodiller er stor.
Seilturen varer som regel noen dager, og underveis får du se en del av de store monumentene samt mange av de mindre kjente.
Dette er en meget populær seiltur, og bør bestilles i god tid.