fbpx

Chicago

The Windy City med gangsterhistorie!

Chicagos kallenavn er The Windy City, som referer til været og vinden som blåser med en slik kraft inn fra Lake Michigan at de lokale ha navngitt værfenomenet The Hawk.

Byen er kjent for sine tidligere gangstere, skyskrapere og seriøse kunstmuseer. Det er dog mye mer til byen om du bare beveger deg litt bort fra The Loop og Near North, hvor de primære attraksjonene og hotellene ligger, og til de mange distinktive kvartalene hvor lokalbefolkningen bor.

Få byer i USA har en historie så legendarisk som Chicago.

Byen ble grunnlagt i 1833, og allerede ved utgangen av 1850-årene bodde det mer enn 100 000 mennesker i byen. I 1865 åpnet Union Stockyards, som hjulpet av jernbanen gjorde Chicago til et knutepunkt for all handel i nasjonen.

Byen vokste og brølte frem til den 8.oktober 1871, da – ifølge legenden – en ku eid av Mrs. O’Leary veltet en oljelampe og brente byen til jorden. Episoden er kjent som 1871 Great Chicago Fire.

Katastrofen ga byen mulighet for å gjenoppfinne seg selv. I 1880-årene og 1890-årene ble Chicago gjenoppbygd som en ny by i høyden, først i stein og siden i stål.

Korrupsjon og politisk rot er en integrert del av Chicagos historie. Under forbudstiden fra 1920 til 1933 ble Chicago blant annet kjent for fargerike og farlige gangstere, som styrte byens underverden med hard hånd. Mest kjent er Al Capone, som var byens gangsterboss fra 1924 til 1931.

I den senere tid har den tidligere industribyen gjenoppfunnet seg selv igjen som en by med smak for de gode ting her i livet: Arkitekturen, kunsten, kaffen, idretten og maten. En gastronomisk revolusjon har tatt byen med storm, og i dag er Chicago en desidert foodie destinasjon.

Fra innvielsen i 1973 og korte 25 år frem var Sears Towers med sine 442 meter verdens høyeste bygning. I dag er det den nest høyeste i USA og den åttende høyeste i verden. Også navnet er borte. Nå heter den Willis Towers.

Men tårnet er like imponerende. Den primære attraksjonen er 360 graders utsikten fra 103. etasje hvor du kan se Chicago, Lake Michigan og så langt som til de omkringliggende delstatene Indiana, Michigan og Wisconsin. Adrenalin tilbys på Skydeck, der det er glasskasser hvor du kan se ned til gatene under deg.

Millenium Park er fylt med kunst og gratis fornøyelser. Folk valfarter til den indiske kunstneren Anish Kapoors 110 tonn tunge skulptur Cloud Gate, som på folkemunne kalles The Bean. Den blankpolerte bønneformede skulpturen speiler knivskarpt, men forvrengt, Chicagos berømte skyline.

Vakkert plassert ut mot Lake Michigan ligger tre av byens beste og mest barnevennlige museer.

Field Museum of Natural History er et moderne naturhistorisk museum. I den enorme hallen blir du ønsket velkommen av et imponerende Tyrannosaurus Rex-skjelett ved navn Sue.

Shedd Aquarium inneholder mer enn 25 000 fisk og viser livet under havoverflaten

Adler Planetarium er USAs første planetarium og i dag formidles kunnskap om himmellegemer.

Alle tre museene har imponerende og faste utstillinger av meget høy kvalitet.

Navy Pier er med sine åtte-ni millioner årlige besøkende Chicagos mest besøkte attraksjon. Den halv mil lange moloen er et inferno av fastfoodrestauranter, karuseller og et enormt pariserhjul.

For den musikkinteresserte er Chicago meget spennende, med sin livlige underholdning i form av musikaler, jazz og blues.

Legg turen til Willi Dixion’s Blues Heaven Foundation, med det tidligere sagnomsuste Record Label Chess, som spesialiserte seg på blues, R&B og Soul. Muddy Water, Bo Didely og Rolling Stones har spilt inn musikk her.

Lincoln Park strekker seg 11 kilometer langs Lake Michigan. Parken, som ble etablert i 1860, huser flere museer, et observatorium, strender, en gratis zoologisk hage og en overflod av statuer, deriblant en av Abraham Lincoln.

En tur på Chicago River er den beste introduksjonen til Chicagos verdensberømte arkitektur. Slå deg ned, nyt utsikten og hør på de gode guidene.

Har du bruk for en liten pause, gress og en svømmetur mellom museumsbesøkene, kan du legge turen til Northerly Island hvor det er en liten badestrand.

Chicago er flat og har mange store parkområder og et nett med sykkelstier. Du kan utvide horisonten og oppleve byen fra sykkelsetet, enten på egen hånd eller bli med på en gruppetur.

Det arrangeres turer med ulike temaer, blant annet en sykkeltur i Al Capones fotspor.

USAs tredje største by er en utpreget innvandrerby og frister med mat fra hele verden, fra meksikansk til kinesisk til polsk. Du kan bli med på en arrangert matrundtur i flere av Chicagos bydeler, blant annet Wicker Park og Chinatown.

Selv om det blåser litt på de mange attraksjonene, er Chicago en opplevelse verdt å ha med seg!

Skroll til toppen