fbpx

Californias høydepunkter

Fantastiske storbyer og utmerket vin!

En reise til California er som å besøke et USA i miniatyr: Fantastiske storbyer, Hollywood, Disneyland, Universal Studios, Highway 1 og fantastiske nasjonalparker.

Delstaten er hjem til vakre fjell og ørken, grøderike daler med de mest fenomenale vingårder, et rikt dyreliv og en kystlinje med strender og stupbratte klipper.

LOS ANGELES
Los Angeles har sol, varme og attraksjoner i absolutt verdensklasse. Opplev filmstudioene i Hollywood, filmstjernene i Beverly Hills, strandlivet i Santa Monica, hippiene i Venice Beach, surferne i Malibu, tegneseriefigurene i Disneyland og verdensarkitektur i downtown.

Los Angeles er den amerikanske drømmen ganger ti. Legg så til 292 soldager i året, ja da er pakken komplett.

I Hollywood kan du lære om hvordan film blir til, og hvor lett du lar deg lure av det som vises på skjermen. Ta turen på Hollywood Boulevard og lete etter yndlingsskuespilleren på en av bronsestjernene som er nedlagt i fortauet. Foran Grauman’s Chinese Theatre har 200 berømtheter trykket sine hender og føtter i sementen. Så er det Oscar-teateret hvor den lille mannen i gull utdeles hvert år og selvfølgelig en kjøretur forbi filmstjernenes hjem.

Alt blir grønnere og asfalten bedre så snart du passerer byskiltet til Beverly Hills. Her bor de evig unge, de evig vakre og de superrike. Glem ikke å (vindus)shoppe på Rodeo Drive!

Universal Studios er en av Hollywoods største og eldste filmbyer. Du får en hel dag med blendende underholdning i et forrykende tempo, hvor du kastes inn i en filmverden av monstre, jordskjelv, dinosaurer, vulkanutbrudd, eksplosjoner og andre skremsler.

Stemningen fra Baywatch utfolder seg daglig på stranden når strandløver og -løvinner nyter bølgene og den hvite sanden på Santa Monica Beach. Dette er kystens absolutt mest fasjonable badeby. Med 340 soldager i året er det ikke rart at både filmstjerner og turister trekker hit.

Stranden på Venice Beach er det beste stedet å være i LA på en varm helgedag. Spaser langs strandpromenaden Ocean Front eller ta sykkelen langs Dell Avenue.

Gigantiske Los Angeles metropolitan skjuler noen av verdens beste museer og fornøyelsesparker i storbyjungelen. På toppen av Brentwood Hills ligger kunstmuseet Getty Center, som har en fantastisk utsikt over LA. Du kan også besøke noen av byens rikeste og mest berømte sjeler, i Forest Lawn Memorial Park (De rikes gravlund).

Disneyland, med alle de klassiske Disney-attraksjonene i velkjente omgivelser som Torneroses eventyrslott. De elskede figurene som Mikke Mus, Langbein og Pluto møter du i Tomorrowland. Space Mountain er en berg-og-dal-bane hvor du reiser gjennom et mørkt kosmos. Opplev India Jones og hans eventyr i et spektakulært stuntshow og møt Jack Sparrow og en flokk sjørøvere som synger av hjertens lyst i Pirates of the Caribbean. Disneyland er for alle – uansett alder!

SAN FRANCISCO
San Francisco er etter manges mening USAs vakreste by. Byen rommer en rekke klassiske severdigheter som har fått ikonisk status gjennom utallige filmer og fotografier.

Fisherman’s Wharf er et godt sted å prøvesmake flere av San Franciscos spesialiteter som krabbe, havsnegler, hummer og muslingsuppe. Her er det museer, butikker og gateunderholdning så det holder. Det er gøy for hele familien å traske rundt her.

Ding, ding, ding lyder det advarende fra taket på de kabeltrukne trikkene, på vei opp og ned San Franciscos bratte bakker. Kabeltrikkene har blitt byens varemerke, og har vært i funksjon siden 1873. Med andre ord er det ganske så historisk – og en flott måte - å ta seg rundt i byen.

I 1990 erobret dovne, solbadende sjøløver dokk K. Den gang var de femti sjøløver, men ryktet gikk blant de snakkesalige hodesvingerne, og nå er de en koloni på 300 dyr. Ellers byr den lange moloen, Pier 39, på god underholdning fra musikere, mimere, sjonglører og tryllekunstnere.

Nummer 85. Det var dette tallet verdens mest beryktede Chicago-gangster ble redusert til på fengselsøya Alcatraz. Hans navn var Al Capone, og han tilbrakte 4,5 år i fengselet det var umulig å rømme fra. Du kommer inn i fengselet samme vei som fangene selv gjorde. I motsetning til fangene, slipper du løs i fengselet, der en spennende audio tur gir et levende inntrykk av det beinharde og redselsfulle fengselsmiljøet.

Operasjon Lombard Street: Du setter av partneren din på hjørnet av Leavenworth og Lombard Street med et kamera. Så kjører du en leid Ford Mustang sportsbil ned Lombard Street. Fra bak rattet ser gaten mest ut som utsikt mot horisonten, men som i virkeligheten er en gate med åtte sylskarpe svinger på et par hundre meter mellom blomsterfylte terrasser. Du har nå et bilde av ditt eget dollarglis på vei ned verdens mest svingete vei.

Chinatown lokker med smaken og essensen av Asia. Se innbyggerne banke liv i gamle muskler med tai chi – og gymnastikkøvelser tidlig om morgenen. Om kvelden kan du innta et måltid i en av de små restaurantene og se hva fremtiden bringer med en lykkekake.

Utsikten er fantastisk når du går eller sykler over den oransjerøde broen Golden Gate som svever høyt over innseilingen til San Francisco-bukten. Noen ganger forsvinner bropilarene og byens skyline i havtåke eller lavthengende skyer, og trafikksuset overdøves av broens tåkelur, men alt dette bidrar til en stemningsfull opplevelse.

SAN DIEGO
San Diego har nær det beste klima i verden så her er det trygt å satse på sol, strand og avslapning. Men det er mange måter å slappe av på. En sykkeltur langs kysten. En seiltur på jakt etter flokker av gråhval. En rundtur i havnen og besøk på et hangarskip, en undervannsbåt og en tremastet fregatt.

Sea World er en sikker vinner for hele familien. Havets mest fantastiske dyr utfører de utroligste kunster i både morsomme og imponerende show. One Ocean er showet med tonntunge spekkhoggere. Scenen, et 25 millioner liter stort akvarium er overlatt til spekkhoggerne som, akkompagnert av musikk, dansende springvann og storskjerm, viser seg frem. Blue Horizons er et spektakulært show med høytflyvende delfiner, grindhvaler og dykkende fugler. Så kommer sjøløver, pingviner, kjempehaier, katter, hunder, fugler og en ikke helt dum gris.

Det magiske hangarskipet USS Midway har gått av med pensjon etter 47 års tjeneste. Skipet startet sin karriere under 2.verdenskrig og har siden opplevd den kalde krigen, Vietnamkrigen og deltok til slutt aktivt i Operasjon Ørkenstorm. På og under dekk står det 29 krigsfly, bombefly, kamphelikoptre, jagerbombere og observasjonsfly. Hør pensjonerte piloter fortelle om sine opplevelser, eller sett deg i flysimulatoren om du vil styre selv.

Plaskende flodhester, søvnige koalabjørner, dovne leoparder, spyttende lamaer og verdens skjønneste skapning, pandaen, er blant de mange sjeldne syn i det som kanskje er verdens beste zoologiske hage. Mer enn 4000 dyr av 800 forskjellige arter i vakre tropiske omgivelser. Velkommen til San Diego Zoo. Et must for alle familier.

Hvalsafari er stort i San Diego. Fra midten av desember til cirka 1.april passerer over 25 000 gråhvaler forbi San Diego på sin reise fra Beringhavet til de varme lagunene i Mexico. Dette er et fantastisk syn som du må ikke gå glipp av hvis du er i California om vinteren. I San Diego er januar den beste måneden for hvalkikking.

Historie behøver ikke være kjedelig. Prøv bare en kveld i gamlebyen, der meksikanske mariachi-band klimprer på gitarene sine foran bordet ditt, som er fylt med burritos, tacos og Coronas. De historiske bygningene fra perioden 1821-72 er restaurert eller gjenskapt og bilene er sparket ut.

Trehus, plankefortau og gatelykter. I Seaport Village er stemningen som i en gammel havneby. Her finner du et hyggelig miljø med mange små spesialforretninger, restauranter og kafeer.

Så er det den vakre klippekysten La Jolla med sine praktfulle badestrender, seilturer blant pelikaner, seler og sjøløver i San Diego-bukten og Gaslamp Quarter, stedet for natteliv.

VINDISTRIKTET SONOMA
Området ligger under en times kjøring nordover fra San Francisco-bukta og frister med vinsmaking, ølsmaking, helsemassasje og gourmetrestauranter som bruker lokale råvarer fra biodynamisk landbruk.

De har selvfølgelig også tilbud om sportslige aktiviteter som golf, ridning, sykling og kajakk.

Det er Sonomas 370 vingårder som tiltrekker det største publikumet. Dette er et veldig variert område, som strekker seg fra den barske kysten til skoger og frodige marker med vindruer, frukt, grønnsaker, krydderurter og blomster.

Bodega Bay er stedet hvor Alfred Hitchcock spilte inn grøsseren Fuglene, og du kan se den pussige landbutikken Bodega Country Store.

Den 15 kilometer lange Bohemian Highway byr på en vakker kjøretur med mange kunstnere og alternative butikker og kafeer.

Sonomas heftigste vingård er Francis Ford Coppola Winery. Her er det et stort svømmebasseng, omkledningskabiner og en utendørs bar. Det er også et filmmuseum med Coppolas fem Oscar-statuetter, Gudfarens skrivebord, Dracula-kostymer, og en rød 1948 Tucker fra filmen om den legendariske bilen med tre frontlys.

Her er det viner med kunstneriske navn som Director’s Cut og Sofia samt familierestauranten Rustic som matcher viner med Coppolas yndlingsmat.

Skroll til toppen