fbpx

Anchorage

Innfallsporten til Alaska!

Anchorage ligger vakkert til på en trekantet halvøy, mellom fjellene Chugach og Cook-bukten. Dette er Alaskas største by og besøkendes første møte med USAs største delstat og villmarken.

I dag er byen et økonomisk, kommersielt og transportmessige utgangspunkt for delstaten. Her finner du fine museer, teatre, parker og butikker.

Anchorage er ikke bare et perfekt utgangspunkt for turer ut i villmarken, men også en liten perle i seg selv.

Den opprinnelige teltbyen på kanten av Ship Creek var en servicestasjon for byggerne av Alaska Railroad.

Byen ble grunnlagt i 1914 og er i dag hjem til nesten halvparten av Alaskas innbyggere. De første tomtene ble solgt i 1915, og dermed var utviklingen i gang. På midten av 1940-tallet begynte byen for alvor å vokse, i og med konstruksjonen av militærbasene Elmendorf og Fort Richardson.

I 1964 ble Anchorage rammet av et stort jordskjelv som ødela mesteparten av byen, men konstruksjonen av Trans-Alaska Pipeline i 1970-årene endret byens profil og oljeinntektene førte til en stor økonomisk vekst.

Anchorage kan besøkes hele året, men det er i sommermånedene at byen virkelig vekkes til live.

Den historiske delen av byen, med de gamle nabolagene Smuggler’s Cove og Turnagain danner hjertet av downtown. Området er best å utforske til fots, slik at du også får med deg stemningen og hverdagslivet.

Du bør avlegge et besøk på Anchorage Museum og Alaska Native Heritage Center hvor du kan lære mer om Alaskas historie samt urbefolkningen.

En av byens største attraksjoner er statuen av Balto, en sibirsk husky, og lederhund under siste etappe av serumløpet til Nome vinteren 1925.

Hunden ble nasjonalhelt etter å ha slitt seg gjennom snøstorm og mørke for å bringe medisinen frem til de syke i Nome. Balto døde i 1933, 14 år gammel, og ble stoppet ut og donert til Cleveland Museum of Natural History, hvor han står den dag i dag til minne om heltebragden. I 1998 utstedte Alaska en lov i håp om å få den lokale helten tilbake, men museet nekter.

Balto fikk imidlertid lov til å komme på et fem måneder langt besøk, og mens han stod utstilt på Anchorage Museum of History and Art, trakk han enorme mengder besøkende.

Du kan selv ære den tapre hunden som ikke ga opp kampen ved å hilse på bronsestatuen utenfor Wendler Building.

Anchorages beliggenhet gir muligheter for gåturer og sykkelturer i en av de 170 parkene og 200 kilometer med stier.

I juni avholdes det en stor blomsterfestival, og hele byen bugner over av farger og herlige dufter.

Ikke langt utenfor Anchorage finner du Chugach State Park, den tredje største nasjonalparken i Alaska. Med sine fjell, fjorder, isbreer og innsjøer, venter naturen rett i byens bakgård.

Det er et stort utvalg fotturer du kan begi deg ut på. På vandring gjennom det naturskjønne landskapet er det god sjanse for å se parkens dyreliv, som inkluderer elg, bjørn, fjellgeiter og sau.

Ønsker du å følge ruten som kaptein James Cook tok i 1778, kan du kjøre Turnagain Arm Tour. Strekningen på 80 kilometer tar deg langs kysten, med anbefalte små stopp underveis. Mest populært er stoppestedet Beluga Point hvor du kan se hvithval om sommeren.

Anchorage ønsker deg velkommen – og vinker deg farvel når du reiser videre for å utforske Alaska nærmere!

Skroll til toppen