fbpx

Zakopane

Polens vinterhovedstad!

Fjell med evig snø, fossefall, innsjøer og mer enn 250 kilometer med turstier og 160 kilometer med skiløyper. -

Tilsett alt dette en liten klype høylandsfolklore og tradisjonell alpestemning, og – vips - så har du Tatra-fjellenes sentrale by, Zakopane, en av Polens største turistmagneter.

Zakopane ble for alvor etablert som turistsentrum da kunstnerkolonien mloda polska slo seg ned her på slutten av 1800-tallet for å leve i pakt med naturen blant ufordervete fjellfolk. Høylendere, eller górale, som de heter på polsk, har en spesiell plass i polakkenes hjerte, og blir oppfattet som ekte mannfolk og kvinnfolk av den gamle skolen.

Hvert år i september er Zakopane vert for festivalen for høylandskultur med alt som hører til av drikke, dans og folkemusikk fra Tatra-regionen.

Hovedgaten i byen heter Krupówki. Værbitte góraler i tradisjonelle, hjemmelagete filtbukser og saueskinnsvest sørger for å fylle muleposer til arbeidshestene. Kuskene venter på de neste kundene som vil være med på en tur rundt i byen med hest og vogn.

Husene er i tradisjonell Zakopane-stil, med detaljer i utskåret tre, og rommer hoteller, restauranter og sportsbutikker, som ligger side om side med boder med røykt ost, tøfler og saueskinn.

Nesten lydløst og elegant trekker den trikkelignende kabelbanen deg opp mot toppen av Gubalówka, mens dalen og Zakopane brer seg ut under. Utsikten er vakker, men du kan ikke regne med å være den eneste på toppen av fjellet. Der har nemlig en hel miniversjon av Zakopane, med restauranter, suvenirboder og folk i filtbukser, brodert vest og bondeskjorte, slått seg ned.

Om sommeren kan du slikke sol blant alpefloraen, og om vinteren kan du prøve en hestetrukket kanetur under dynger med saueskinn. Trenger du noe mer for å få igjen varmen, er det bare å slutte seg til de mange menneskene inne på fjellkneipene og få i seg en polsk gløgg eller en honningvodka. Begge varmer langt inn i sjelen.

Etter en hard dags strabaser i fjellene er det en ren nytelse å la tunge lemmer flyte rundt i det vakre utendørsbassenget med varmt vann og utsikt til snøkledde fjelltinder. Aqua Park har både sklier, flere boblebad og bassenger.

Zakopane er Polens skisportsted nummer én og et familievennlig, rimelig alternativ til andre europeiske destinasjoner.

Populære utforløyper går fra Kasprowy Wierzch, Nosal og Gubalówka. I høysesongen kan det være et alternativ å velge landsbyene Bialka, Poronin og Bukowina Tatrzanska utenfor Zakopane, hvor prisene er lavere og det finnes gode utforløyper.

Langrennentusiaster har gode vilkår i Krokiew-området ved Zakopane, hvor du også kan trene på skihopping.

Du kan leie alt som er av skiutstyr i Zakopane samt en privat skiinstruktør.

Skroll til toppen