fbpx

En magisk reise på Zambezielven

I kano gjennom en vill og våt verden!

Du glir lydløst i kanoen på Zambezielven, som snirkler seg frem langs grensen mellom Zimbabwe og Zambia. Kanoen tar deg med på en reise gjennom en vill verden med flodhester som dupper i vannet, elefanter langs elvekanten, krokodiller på bredden og hylende hyener.

Solnedgangen er ulik alle andre du har sett, det er som om solen eksploderer før den forsvinner.

Henrykt sitter du ved leirbålet og prater om dagens opplevelser, ville dyr og lar ilden kaste spennende skygger rundt deg.

Kanoen sikksakker mellom flodhestene, og du kjenner at pulsen stiger ørlite grann. De er ikke små, de sure gubbene som holder til i elven. Det gjelder å holde seg på den rette siden av dyrene. Helst nærmest stranden ettersom flodhestene selv foretrekker de dype rennene i midten. Men det kommer også an på hvordan de ligger i forhold til hverandre.

Du slapper av og nyter synet av Afrika mens guiden styrer kanoen fordi de store kolossene med alle øyeparene som hele tiden følger deg – hva du enn gjør. Allerede etter et par timer på Zambesielven føles det som du har sett tusenvis av flodhester. Jo lengre dagen blir, jo rødere ser de ut. Øynene surrer og lyser som lykter. Kommer du for nær domenet deres, signaliserer de misnøyen sin med høye, rautende lyder. Guiden kjenner alle tegnene og du er i trygge hender, så din oppgave som passasjer er bare å nyte hele opplevelsen.

Landskapet under deg bølger fram. På bredden ligger en gigantisk krokodille og slikker sol. Helt ubevegelig. Ikke en muskel rører seg. Guiden smiler og forteller at den er høyst levende, og bare slapper av.

Litt lenger nede, ut av buskaset, kommer verdens største landdyr. Solen reflekterer i de lange støttennene. Han rister på hodet og ørene flapper voldsomt. Snabelen svinger fra side til side og viser hvilke krefter den innehar. Elefanten vil bare markere at det er han som har all makt. Et spektakulært syn!

Rundt deg er det antiloper, vortesvin, villhunder og mungoer. Skogbrynet er fullt av sebraer. Impalaene står helt stille og ser på deg. En gribb flyr over hodet på deg. En bedre utsikt skal du lete lenge etter.

Turen avsluttes for i dag. Teltet er allerede satt opp og duften av kaffe fyller nesen. Afrikas underlige lyder setter inn. En ugle høres rett utenfor teltet ditt. Middag serveres og den smaker fortreffelig. Så er det natta. Kroppen slapper av i den nyoppredde, deilige teltsengen.

Frokost i det fri og så slenger guiden geværet over skulderen og tar deg med på en fotsafari i området. Spaserturen går langsomt, og guiden forteller om busker og trær, fugler og termitter. Han viser deg sporene etter en leopard. Vortesvinet Pumba krysser rett foran deg. Han kommer traskende, med halen rett til værs, stopper midt i veien og ser overraskende på deg. Så er det som han trekker litt på smilebåndet og rusler videre.

Tilbake til kanoen og turen på elven fortsetter. Underveis kan det være mulighet for et bad. Det er ikke alle forunt å dele «badekar» med flodhester og krokodiller. Guiden velger forresten alltid et sted det er trygt og grunt, så det er ingen fare når du avkjøler kroppen i Zambezielven.

Turen nedover elven fortsetter. Gresset langs kantene er høyt og det er vanskelig å se. En ilter elefant blåser i trompeten. Han får et høyt brøl til svar. Et svar som bare kan komme fra en løve. Du ser dem ikke, for skjult i gresset utspiller det seg noe du kun kan høre. Men det er lett å forestille seg hendelsesforløpet.

Så passerer du en flokk bøfler, som alltid ser ut som de har verdens verste dag, med sine sure, sammentrykte ansikter.

Mens kanoen tar deg videre, tenker du på hvordan området så ut da David Livingstone fartet gjennom her på midten av 1800-tallet. Satte han like stor pris på opplevelsene, naturen og dyrene som du gjør? Vi kan i alle fall håpe han gjorde det. Om ikke, så er det hans tap. For Zambezielven er rett og slett magisk!

Lengden og ruten på kanoturen varierer, alt etter eget ønske. Det vanlige er fire dager og tre netter, hvor du forflytter deg et stykke på elvens til sammen 254 mil.

På en slik reise er også et besøk i nasjonalparken Mana Pools, med safari, noe du bør få med deg.

Zambezielven handler om padling, å liste seg inn på store, flotte dyr, solnedganger, spennende historier fra guiden og å legge sivilisasjonens fenomener bak seg for en kort stund.

Skroll til toppen