AUSCHWITZ - BIRKENAU

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– «Jews are a race that must be totally exterminated» (Hans Frank)

Det lå mange konsentrasjonsleire spredt over hele Polen, men Auschwitz – Birkenau var den største. Denne leiren er blitt selve symbolet på holocaust og nazistenes folkemord på jødene som rase under andre verdenskrig, og av polakker, sigøynere, sovjetiske krigsfanger, psykisk syke og folk med «gal» politisk eller seksuell legning. I alt 1,5 millioner mennesker fra 28 nasjoner ble kaldblodig myrdet her.

Det er vanskelig å beskrive Auschwitz med bruk av ord fra det dagligdagse språket, for Auschwitz var ikke noe vanlig sted. Det er umulig å beskrive de grusomhetene som foregikk her, og selv fantasien setter stopper. 70 år etter at nazistene ble nedkjempet og leiren frigjort, er det vår plikt å minnes ofrene, og bevare minnene om dem. Viktigst av alt er vår oppgave å sørge for at dette ALDRI skjer igjen. Vi kan ikke la historien gjenta seg…
Leirene er i dag innredet som museum og minnesmerke for ofrene. De står de, som tause vitner om menneskehetens mest grusomme hendelser, og som en evig påminnelse om grusomhetene som mennesker påførte hverandre.

Auschwitz
Auschwitz står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot den i januar 1945, rett før sovjetiske tropper rykket inn og befridde konsentrasjonsleiren. Den berømte porten med «Arbeit Macht Frei» – inskripsjonen fører inn til selve leirområdet. Noen av de 30 røde mursteinsbrakkene huser nå museumsutstillinger med blant annet Zyklon B – beholdere, bilder av noen av fangene, berg med avklippet hår, sko, trebein, krykker, briller og kofferter, omhyggelig sortert for gjenbruk i Det tredje riket. Andre brakker er innredet til minne om ofre fra de landene som mistet borgere i Auschwitz. Stillheten råder over området, og hendelsene fra krigen tynger deg mens du vandrer rundt mellom vakttårn, piggtrådgjerder, krematorier og gasskamre.

Birkenau
Birkenau, eller Auschwitz II, var den egentlige utryddelsesleiren. Den ligger to kilometer fra Auschwitz. Det bodde 90 000 mennesker i leiren i 1944, og det enorme arealet er omgitt av piggtråd. De fleste trebrakkene ble brent ned da nazistene rømte leiren, men uendelige rekker med skorsteiner i rød murstein viser hvor de en gang stod. Noen av trebrakkene kan besøkes. De var opprinnelig bygget for 50 hester, men under krigen bodde det opptil 1000 mennesker der. Jernbanesporene ender ved gasskamrene og krematoriene som ble sprengt i luften av nazistene for å skjule sporene etter sine umenneskelige ugjerninger. Området huser også en dyp innsjø hvor asken fra de mange kremerte likene ble deponert. Her er også en lang rekke med gravsteiner til minne om ofrene. De er inngravert med ofrenes mange forskjellige språk, deriblant norsk.
Om Auschwitz sjokkerer og påvirker deg, er Birkenau nesten enda verre. Når du står i vakttårnet og skuer utover området, vil du virkelig innse grusomhetens enorme utstrekning. Det Birkanau «mangler» i form av museer og bilder, gjør det opp for i omfang og størrelse.

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV POLEN

Zakopane

Fjell med evig snø, fossefall, fjellsjøer og mer enn 250 kilometer med turstier og 160 kilometer med skiløyper. Tilsett alt dette en liten klype høylandsfolklore og tradisjonell alpestemning, og – vips – så har du Tatra – fjellenes sentrale by, Zakopane, en av Polens største turistmagneter. Zakopane ble for alvor etablert som turistsentrum da mloda polskas kunstnerkoloni slo seg ned her på slutten av 1800 – tallet for å leve i pakt med naturen blant ufordervete fjellfolk. Høylendere, eller górale, som de heter på polsk, har en spesiell plass i polakkenes hjerte, og blir oppfattet som ekte mannfolk og kvinnfolk av den gamle skolen.

Les mer

Wroclaw

Wroclaw lever i skyggen av både Kraków, Gdansk og Warszawa. Noe som er synd, for byen har en fascinerende historie og vakker arkitektur. Gjennom århundrene har et utall folkeslag satt sitt preg på Wroclaw. Den enestående blandingen av nasjonaliteter og skiftende regimer, i tillegg til byens mange skiftende navn, har gitt byen status som kulturhovedstad. Som de fleste andre byer i Polen ble Wroclaw bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Hele 70 prosent av bygningene ble totalt ødelagt. Den gang var byen tysk, noe den hadde vært siden middelalderen.

Les mer

Warszawa

Historiens pust merkes best i Stare Miastro (Gamlebyen) hvor arkitekturen har bevart den gamle Warszawa – atmosfæren. Med sine 1,7 millioner innbyggere er Warszawa først og fremst en europeisk storby. Men den er den historiske storbyen, og den historien som først og fremst fortelles tydeligere her enn i andre europeiske storbyer, er den om naboenes mange århundrer lange invasjon, om andre verdenskrig og om kommunismen.

Les mer

Kommunismens fall begynte i Polen

Da andre verdenskrig endelig var over, kunne ikke polakkene puste lettet ut og telle sine døde i ro og fred. Stalin, Roosevelt og Churchill hadde nemlig med noen raske skriblerier på toppmøtet i Jalta ved krigens slutt delt Europa i forskjellige interessesfærer, og Polen havnet i den sovjetiske sonen. Polakkene kaller dette Polens femte deling. Konsekvensen var 44 år med kommunisme, som offisielt selvstendig stat, men med Sovjetunionen voktende på hvert eneste skritt man tok. Samtidig oppsto en skepsis overfor det Vest – Europa som polakkene selv synes de tilhørte, men som etter deres syn hadde sviktet dem i Jalta.

Les mer

Julemarked i Krakow

Krakow er den perfekte byen å gjøre årets juleshopping i. Hit kan du reise både på jentetur og kjærestetur. I denne byen får du en god blanding av kultur, shopping, vakker natur, nydelig mat og ferie. Krakow er kåret til en av verdens vakreste storbyer, og den er hjertet i polsk kultur og historie. Gatelysene er tent, julegrana pyntet og snøen ligger hvit på hustakene og i gatene. Varehusene blinker i julens farger og vinduene er fulle av varer og nisser. Små og store boder er satt opp og tilbyr alt mulig som kan pakkes inn og gis bort.

Les mer

Gdansk

Når du tenker på store hendelser i verdenshistorien står lille Gdansk i sentrum for to av dem: Starten på andre verdenskrig og kommunismens fall. Byen kan ikke klandres for det første, men sistnevnte er den meget stolt av. Det var nemlig her, på skipsverftene, at fagforeningen Solidaritet oppstod. Utad kan Gdansk virke som en industriell havneby, men ikke la deg lure! Gdansk har utrolig mye å by på. Den Røde hær for hardt frem mot det gamle senteret i Gdansk da andre verdenskrig gikk mot slutten. Etter krigen lå store deler av byen i ruiner. Gamlebyen ble gjenoppbygd i 1600 – tallstil og fremstår i dag som vakker.

Les mer

En reise gjennom andre verdenskrig

Det var nettopp her det hele startet. 1.september 1939 innledet Tyskland andre verdenskrig med nok en gang å invadere Polen. Snart falt bombene over Warszawa, det ble hengt opp Achtung . plakater, innført rasjonering, og tilfeldige nedskytinger ble del av hverdagen. Jødene ble integrert i gettoer. Stalin og Hitler inngikk en ikke – angrepspakt. Til den hørte en hemmelig protokoll, der de delte Øst – Europa mellom seg. Polen ble dermed atter en gang delt mellom to av nabolandene, Nazi – Tyskland og Sovjetunionen. Sommeren 1939 droppet Tyskland pakten og okkuperte Polen.

Les mer

Auschwitz – Birkenau

Det lå mange konsentrasjonsleire spredt over hele Polen, men Auschwitz – Birkenau var den største. Denne leiren er blitt selve symbolet på holocaust og nazistenes folkemord på jødene som rase under andre verdenskrig, og av polakker, sigøynere, sovjetiske krigsfanger, psykisk syke og folk med «gal» politisk eller seksuell legning. I alt 1,5 millioner mennesker fra 28 nasjoner ble kaldblodig myrdet her. Det er vanskelig å beskrive Auschwitz med bruk av ord fra det dagligdagse språket, for Auschwitz var ikke noe vanlig sted.

Les mer

Kraków

Forfallen storhet og sjarm har vært Krakóws varemerke i flere hundre år. De gamle gatene står slik de alltid har gjort, krydret med dagens fastfoodkjeder, moderne kunst og shoppingsentre. Det gamle jødiske kvarteret finner tilbake til røttene sine, mens historien fortsatt står uhyggelig nær i områdets konsentrasjonsleire. Kraków er akkurat slik den var før verden gikk av hengslene. Byen holder fast på sitt sindige tempo og sin status som Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad med en sterk katolsk åre. Kraków er en av de mest interessante turiststeder i Europa.

Les mer