fbpx

Auschwitz-Birkenau

Hvor ord ikke strekker til!

Det lå mange konsentrasjonsleirer spredt over hele Polen, men Auschwitz-Birkenau var den største. Leiren er blitt selve symbolet på holocaust og nazistenes folkemord på jødene, og av polakker, sigøynere, sovjetiske krigsfanger, psykisk syke og folk med «gal» politisk eller seksuell legning.

I alt 1,5 millioner mennesker fra 28 nasjoner ble kaldblodig myrdet her.

Det er vanskelig å beskrive Auschwitz med bruk av ord fra det dagligdagse språket, for Auschwitz var ikke noe vanlig sted. Det er umulig å beskrive de grusomhetene som foregikk her, og selv fantasien setter stopper.

Mer enn 70 år etter at nazistene ble nedkjempet og leiren frigjort, er det vår plikt å minnes ofrene, og bevare minnene om dem. Viktigst av alt er vår oppgave å sørge for at dette ALDRI skjer igjen. Vi kan ikke la historien gjenta seg…

Leirene er i dag innredet som museum og minnesmerke for ofrene. De står de, som tause vitner om menneskehetens mest grusomme hendelser, og som en evig påminnelse om grusomhetene som mennesker påførte hverandre.

Auschwitz
Auschwitz står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot den i januar 1945, rett før sovjetiske tropper rykket inn og befridde konsentrasjonsleiren.

Den berømte porten med Arbeit Macht Frei-inskripsjonen fører inn til selve leirområdet.

Noen av de 30 røde mursteinbrakkene huser nå museumsutstillinger med blant annet Zyklon B-beholdere, bilder av noen av fangene, berg med avklippet hår, sko, trebein, krykker, briller og kofferter, omhyggelig sortert for gjenbruk i Det tredje riket.
Andre brakker er innredet til minne om ofre fra de landene som mistet borgere i Auschwitz.

Stillheten råder over området, og hendelsene fra krigen tynger deg mens du vandrer rundt mellom vakttårn, piggtrådgjerder, krematorier og gasskamre.

Birkenau
Birkenau, eller Auschwitz II, var den egentlige utryddelsesleiren. Den ligger to kilometer fra Auschwitz.

I 1944 bodde det 90 000 mennesker i leiren, og det enorme arealet er omgitt av piggtråd. De fleste trebrakkene ble brent ned da nazistene rømte leiren, men uendelige rekker med skorsteiner i rød murstein viser hvor de en gang stod.

Noen av trebrakkene kan besøkes. De var opprinnelig bygget for femti hester, men under krigen bodde det opptil tusen mennesker i hver brakke.

Jernbanesporene ender ved gasskamrene og krematoriene som ble sprengt i luften av nazistene for å skjule sporene etter sine umenneskelige ugjerninger.

Området huser også en dyp innsjø hvor asken fra de mange kremerte likene ble deponert. Her er også en lang rekke med gravsteiner til minne om ofrene. De er inngravert på ofrenes mange forskjellige språk, deriblant norsk.

Skroll til toppen