YELLOWSTONE NASJONALPARK

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Naturens krefter i full oppvisning!

Yellowstone er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine.
Over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr har sine hjem i nasjonalparken. Nyere opptelling anslår at det lever 300-600 grizzlybjørner her, 500-650 svartbjørner, 15-17 pumaer, 80 ulv, 500 bever, minst 300-500 bisoner, 400 elger samt flokker med hjorter, prærieantiloper og tykkhornsau.

Samtidig er dette verdens mest aktive geysirområde. Det er flere geysirer i Yellowstone, og mellom 200-500 av dem er fortsatt aktive. Du kan se rundt 10 000 varme kilder, boblende mudderhull og fumaroler (revner i jordskorpa som spyr ut vanndamp og gass). Du kan se fosser som er blitt dannet av tusenvis av små terrasser formet av kalkstein. Varme kilder med alle regnbuens farger avtegnet på bunnen. I 1872 besluttet man at denne skatten skulle gå uberørt i arv til kommende generasjoner, og Yellowstone ble verdens første nasjonalpark beskyttet mot menneskenes rovdrift.

Yellowstone strekker seg over 9000 kvadratkilometer, og veien gjennom parken er formet som et stort 8-tall, som er forbundet med tre innfartsveier fra Montana og to fra Wyoming.

Alle større severdigheter kan oppleves ved å følge det 227 kilometer lange 8-tallet. Du har størst sjanse for å se ville dyr ved daggry og ved solnedgang. Ulven er et forholdsvis nytt syn i disse trakter – og fortsatt sjelden. Den siste ulven ble skutt i 1929, men i 1995 gjeninnførte man 30 ulver etter mye diskusjon. I dag er det rundt 80 ulver i parken, og er du så heldig å se dem, er det et utrolig syn, og en genuin naturopplevelse.

Old Faithful – området er døgnåpent, og leverer Yellowstones største show. Bak verdens største tømmerhytte, Old Faithful Inn, ligger den gamle trofaste Old Faithful Geyser, som er nasjonalparkens mest folkekjære symbol. Den var forbausende presis da den ble oppdaget i 1870: Omtrent 22 ganger i døgnet spruter den rundt 25 000 liter kokende vann rundt 40 meter opp i været. Hele 56 meter om den er i godt humør. Slik fortsatt det i over 100 år, men nå har jordskjelv ført til at det gjennomsnittelig går 92 minutter mellom hvert utbrudd, mot 65 minutter før. Utbruddene varer i 1-5 minutter, da 14 000 – 32 000 liter kokende vann spruter 30-55 meter opp i været. En tavle ved geysiren angir når neste utbrudd ventes.

Etter at du har sett Old Faithfuls temperamentsfulle utbrudd, kan du rusle videre på plankestien langs Firehole River gjennom det besynderlige månelandskapet som koker, bobler og syder.

Geyser Hill (overfor Old Faithful) har mange geysirer, som holder det gående hele tiden, eller som kommer med overraskende større utbrudd. I Midway Geyser Basin finnes det langt voldsommere geysirer, men de har sjelden utbrudd. Excelsior Geyser har for eksempel bare hatt et enkelt utbrudd siden 1888, men den flyter til gjengjeld over med 20 millioner liter varmt vann hver dag. Great Fountain Geyser, hvis utbrudd blir annonsert et par timer før ved Old Faithful. Utbruddet kan vare i 1-2 timer med en høyde på 20-40 meter.

Fountain Paint Pot, som ligger ved hovedveien, er en av Yellowstones største mudderdammer, der damp og gasser fra undergrunnen holder muddergryta i kok.

Hele den sørlige delen av Yellowstone er en gigantisk kaldera – en innsunket vulkan etter en kjempeeksplosjon for kanskje 600 000 år siden. Kalderaen går fra Canyon Village i nord til Lewis Lake i sør, og brer seg 75 kilometer vestover fra Yellowstone Lake. Det er innenfor dette området du kan oppleve verdens mest aktive geysirer.

Mammoth Hot Springs skjuler et av parkens mest besynderlige naturfenomener, som bare har sin like noen få steder i verden. Her har varme kilder med travertin (kildekalk) dannet terrasser i alle tenkelige former og farger. Tusenvis av bittesmå fossefall pipler langsomt opp fra de varme kildene.

Med et areal på 352 kvadratkilometer er Yellowstone Lake den største fjellsjøen i USA. Den ligger 2357 meter over havet. Det er mulig å leie fiskebåter, robåter og kanoer her.

Nasjonalparken er en perle som absolutt bør oppleves. Ikke bare alle naturfenomenene, men også dyrelivet. Her har dyrene alle rettigheter, så om en stor bison har bestemt seg for å ta siesta midt i veien, så gjør den det. Du må bare slå av motoren, smøre deg med tålmodighet og nyte synet.

Yellowstone roper på deg. Enten i form av ulvehyl mot månen eller som tordenbrak fra geysirene. Eller som en boblende, sirklende lyd fra muddergryter eller brusende fossefall. Naturen på sitt aller beste venter på deg!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV VEST-USA

Yellowstone nasjonalpark

Yellowstone er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine. Over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr har sine hjem i nasjonalparken. Nyere opptelling anslår at det lever 300-600 grizzlybjørner her, 500-650 svartbjørner, 15-17 pumaer, 80 ulv, 500 bever, minst 300-500 bisoner, 400 elger samt flokker med hjorter, prærieantiloper og tykkhornsau.

Les mer

Washington

Seattle er en flott inngang til det vestlige USA, og mange kombinerer en rundtur i det nordvestlige USA med opphold i Vancouver og nasjonalparker i Canada. Men det venter også store naturopplevelser hvis du kjører sørover mot California. Seattle kalles også «The Emerald City» (den smaragdgrønne byen) og har en praktfull beliggenhet på en jordstripe mellom innsjøen Washington og sundet Punget, som har gitt grunnlag for en perfekt naturlig havn.

Les mer

Utah

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie. Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen.

Les mer

Oregon

Oregon er USA i et nøtteskall. Her finner du alt fra høye fjell og fruktbare vinområder i nord til strand og klipper langs Stillehavskysten i vest. Rosenes by er Portlands offisielle kallenavn. Portland er i amerikansk sammenheng nesten litt København-aktig, med en stor gruppe av mennesker som sykler og har fokus på økologi og alternativ livsstil, men som også verdsetter godt brygget øl, kaffe, fotball og en klesstil som kanskje er hentet i en gjenbruksbutikk.

Les mer

New Mexico

New Mexico glemmes ofte bort når USA-turen skal planlegges. De fleste ser staten som en tørr og nesten ubebodd delstat. Det er trist, for New Mexico, og spesielt den nordlige delen, har mye spennende å by på. Her kan du følge Billy the Kids fotspor, besøke et av de mange indianerreservatene, se enorme kaktuser, flaggermus, sjarmerende byer, spise meksikansk mat og kjøre deler av Route 66.

Les mer

Nevada

Nevada er mest kjent for Las Vegas, som er det villeste mennesket har bygd siden Babels tårn. Paris, New York, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor, Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Dette er så absolutt verdens fornøyelses- og gamblinghovedstad. Her får du 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året. Selv fantasien strekker ikke helt til.

Les mer

Monument Valley

Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra et flate ørkenlandskapet. De fabelaktige klippene som er har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Les mer

Grand Canyon nasjonalpark

Grand Canyon – et av verdens underverker, skapt av Colorado – elven på dens 2700 kilometer lange ferd fra kilden i Rocky Mountains til California – bukten i Mexico. Det er ikke et lite underverk vi snakker om: Grand Canyon er 446 kilometer lang, opp til 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp. Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado – elven seg i kjapt tempo i et forsøk på å grave seg enda lenger ned.

Les mer

Colorado

Colorado, med klippefjellene Rocky Mountains byr på et møte med noen av USAs høyeste fjelltopper. Her ligger også noen av landets mest eksklusive og dyreste skisteder, Aspen og Vail. Denver er først og fremst en port til store opplevelser i Rocky Mountains-området. Men det er også mange fine attraksjoner og opplevelser i byens sentrum. Folk i Denver er først og fremst kjent for en aktiv livsstil i den fantastiske naturen, som attpåtil byr på mildt, tørt og solrikt vær året rundt.

Les mer

Chuckwagon middag

«When the dinner bell rings, line up to be served real cowboy fixin’s. Nobody goes away hungrey».
Det er så sant som det er sagt. Dere står på rekke og rad med hver deres skinnende tinntallerken. Første stopp er store, bakte poteter i sølvpapir, deretter – klask – en klatt brune bønner og – klask – eplekompott. Til slutt en solid porsjon kylling, oksekjøtt og mørkt bisonkjøtt. Hvem har vel hørt om cowboyer som spiser vegetarmat?

Les mer

Arizona

Cruisekontrollen er på, musikken strømmer ut av radioen og du kjører gjennom kilometer av langstrakte veier. I det ene øyeblikket møter du bisarre landsbyer med merkelige forretninger som Jackass Junction og Outlaw Willie’s. Etter noen timers kjøring med nesten ubebodd månelandskap åpenbares plutselig skjønnheter du ikke trodde var mulig: Grand Canyon, Monument Valley, Sedona og Den forsteinede skog.

Les mer

Las Vegas

New York, Paris, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor og Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Byen har satset milliarder av dollar på temakasinoer for å fastholde Las Vegas som verdens fornøyelses – og gamblinghovedstad. Har det lykkes? Ja, 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året og 40 millioner besøkende årlig, ja, det virker slik.

Les mer

Wyoming

Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i Wyoming er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Yellowstone nasjonalpark er en perle man bare må besøke!

Les mer