WASHINGTON D.C.

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Makten og herligheten!

USAs president, kongresspolitikere og lobbyister kjemper side om side i storpolitikkens hovedstad. Monument etter monument vitner om supermaktens menneskelige omkostninger i dunkle kapitler av den amerikanske historien. Men Washington er også moro og leven, med artige museer og trendy barer og butikker.

Makt. Makt. Makt. For Washington D.C. er storpolitikkens episenter, USAs, og kanskje også verdens mektigste by – i hvert fall politisk – der maktens ypperste elite farer rundt og en hærskare av politibiler med blålys og ulende sirener eskorterer presidentens svarte biler fra Det hvite hus.

På Capitol Hill holder både USAs kongress og høyesterett til. Ved Capitol Buildning kan du stå med den mektige kuppelen i ryggen og få en imponerende utsikt til hovedstadens monumenter, som både hyller noen av USAs avdøde presidenter og de mange falne i de utallige kriger som supermakten har involvert seg i gjennom tidene.

Når himmelen er blå og solen skinner, viser Capitol Building seg fra sin aller vakreste side. Med sin kritthvite farge, tusenvis av marmordetaljer og frihetsstatuen øverst som en figur på en kransekake, ligger den der på toppen av the Hill. Det er på disse trappetrinnene at USAs president hvert fjerde år sverger på Bibelen og holder sin innsettelsestale.

Capitol Building er et av verdens mest kjente symboler på demokrati. Et symbol på det politiske maktsenteret som Washington D.C. er og har vært siden 1800, da hovedstaden ble flyttet fra Philadelphia og hit.

Det er to slags marmormonumenter i hovedstaden: De som hyller landets store presidenter gjennom tidene, og de som ærer de tusenvis av falne soldater som har kjempet for USA fra andre verdenskrig i 1940-årene og til Vietnam-krigen i 1960- og 1970-årene. Alle ligger samlet rundt en akse som kalles The Mall, og som går fra Capitol Building i øst til Lincoln Memorial i vest.

Det 169 meter høye George Washington-monumentet rager majestetisk i været og er omkranset av de 50 amerikanske delstatsflaggene. Påbegynt i 1848, ærer det landets første president, og fra toppen kan du betrakte byen i helikopterperspektiv.

Totalt 58 253 navn lyser opp den 75 meter lange, svarte granittmuren. Krigsveteraner, elver på skoletur, Lincoln Memorial og Washington Monument – alle speiles de i minnesmerket og er et symbol på at krigen alltid vil være en del av USAs historie. Vietnam Veterans Memorial ble innviet i 1982, og blant amerikanerne kalles den «the wall that heals» fordi muren symboliserer påskjønnelse og ære for de falne soldatene i den til dags dato mest omdiskuterte krigen i USAs historie.

Stå på det samme trappetrinnet hvor Martin Luther King sto da han uttalte sin berømte «I have a dream»-tale i 1963 til 200 000 mennesker og krevde de samme rettigheter for svarte som for hvite. Lincoln Memorial er kanskje den mest imponerende av alle monumentene. Innenfor, bak de 36 doriske søylene som symboliserer de 36 statene nasjonen bestod av da Lincoln døde, kan du klappe president Abraham Lincoln på foten og gå ut på trappen igjen med en følelse av blikket hans i nakken. På sørsiden av Lincoln Memorial kan du lese Lincolns berømte, 272 ord lange (eller korte) Gettysburg Address -tale.

Fortsett videre til Roosevelt Memorial, Jefferson Memorial og National World War II Memorial.
Soldatene marsjerer av gårde i samlet tropp. De er på patrulje, bevæpnet og på vakt. Alle sanser er skjerpet og blikket konsentrert under hjelmene mens de rolig rykker fram gjennom det rå og forblåste terrenget med de tunge oppakningene deres dekket av regnponchoer. Slik ser de ut, de 19 realistiske statuene som er med på å utgjøre minnesmerket over de nesten 34 000 amerikanske soldatene som falt under Koreakrigen.

Du føler at du har vært her før. Grunnen er ganske enkel: Du ser det på tv og i aviser nesten hver dag. Her sitter verdens mektigste mann, og gjennom jerngitteret kan du se inn til byens kanskje helligste hus – presidentens bolig. Velkommen til Det hvite hus.

En bukett ligger i gresset ved den kalde granittsteinen. Mer enn 275 000 er begravd her, først og fremst soldater fra kriger USA er og har vært involvert i. De endeløse rekkene av hvite gravsteiner vitner om hva som også følger med det å være en supermakt. Blant de mest prominente avdøde som hviler her, er John F. Kennedy. På hans grav brenner en evig flamme. Du befinner deg på Arlington Cemetery.

Ikke mange byer i USA kan by på så mange museer som Washington D.C. Det er til og med gratis inngang til de fleste av dem. Langs The Mall ligger de som mektige paleer side om side, og her er det muligheter for å lære om alt fra romfart til fransk impresjonisme til nyhetsjournalistikkens historie og nazistenes jødeforfølgelse.

Georgetown er en landsby i storbyen. Slik føles det når du står på M Street, hovedstrøket i bydelen. Fasjonable butikker er innredet i gamle byhus, og Georgetown lever sitt eget liv med sin egen puls. Området er et sant shoppingmekka, mens de historiske husene på N Street innbyr til en rusletur i skyggen av magnoliatrærne. Nyt et godt måltid på en av de mange restaurantene og avslutt dagen på et spillested med livemusikk.

Et besøk i Washington D. C. er en vandring gjennom USAs historiebok og setter deg midt i sentrum av en av de mektigste politiske maktene i verden!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV NORDØST-USA

New York på landet

Fjelltopper, ville elver, bratte klippeskrenter og mørkegrønne skoger så langt øyet kan se. Stillheten, som når du nyter et glass kjølig Riesling ved de uendelige vinstokkene og store sjøer, eller når du som en annen ørn skuer ut over funklende fjelltopper og videre mot Niagara Falls’ enorme vannmasser, som buldrer og braker så det er vanskelig å få en ørenslyd.

Les mer

Maine

Høye åser og mektige fjell nærmest ruller ned i det voldsomme, mørkeblå havet. Sjarmerende fiskevær der hummerbøyer vugger i vannet og lover ferske, saftige skalldyr til kvelds. En skipper tar deg med på hvalsafari mens kritthvite fyrtårn på kanten av rosa klipper rager opp mot himmelen. Tre av fire hummere som spises i USA, er fanget i Maine. Det samme er tilfellet med blåbær, der delstaten har den største produksjonen, ikke bare i USA, men i hele verden.

Les mer

Washington D.C.

USAs president, kongresspolitikere og lobbyister kjemper side om side i storpolitikkens hovedstad. Monument etter monument vitner om supermaktens menneskelige omkostninger i dunkle kapitler av den amerikanske historien. Men Washington er også moro og leven, med artige museer og trendy barer og butikker. Makt. Makt. Makt. For Washington D.C. er storpolitikkens episenter, USAs, og kanskje også verdens mektigste by!

Les mer

Vermont

Snøkledde fjelltopper, ville skoger meislet inn i fjellene i røde, gule og oransje høstfarger, der elg og bjørn hersker, og der bøndene selger nyplukkede epler og lønnesirup ved veikanten. Avslappet hygge i fjelldalenes landsbyer med kritthvite hus og kirker som titter frem på sjarmerende hovedgater.

Les mer

Niagara Falls

Vannfallene består av det som vi vanligvis forbinder med Niagara, nemlig Horseshoe Falls, med sine 52 høydemeter og 792 meter i bredden ligger på den kanadiske siden. De mindre American Falls har bare 21 meter fritt fall og befinner seg på den amerikanske siden. Bridal Veil Falls er nærmest ubetydelige, men fortsatt vakkert å se på. Niagara Falls er uten tvil en av de severdighetene de fleste amerikanerne har på sin liste over steder i USA som de bare må se.

Les mer

Boston

Boston er spekket med sjarmerende, historiske bygninger og kirker. En spasertur gjennom byen er som en tidsreise fra 1700-tallet til i dag. Byen ble grunnlagt som en del av Massachusetts-kolonien i 1630, da en flokk engelskmenn slo seg ned omkring høydedraget som i dag heter Boston Common. I dag er Boston en herlig blanding av gammelt og nytt.

Les mer

De midtatlantiske statene

Her ligger millionbyene Philadelphia og Baltimore, som både rommer skyskrapere og historiske byhus. Men det er ikke bare storbyene som preger de midtatlantiske delstatene Pennsylvania, New Jersey, Delaware og Maryland – det er snarere de store viddene og landbruksområdene. Disse delstatene tilbyr historiske opplevelser, landsbyidyll ved havet og Chesapeake Bay, der pulsen er lav og inntaket av nyfangede krabber er høyt.

Les mer

Philadelphia

Byens grunnlegger, William Penn, ruver over byen der han står stødig på det franskinspirerte rådhustårnet, som ligger mellom et par håndfull moderne skyskrapere midt i byen. Det minner alle om at Philadelphia ikke er en hvilken som helst storby på østkysten, for den var datidens største kosmopolitiske by. Nettopp her møtes prominente herrer for å diskutere kolonienes løsrivelse fra kolonimakten England, det var her uavhengighetserklæringen ble forfattet og underskrevet av Kongressen i 1776.

Les mer

Massachusetts

Massachusetts er en «gammel» stat. Cape Cod var nemlig et av de første stedene der europeerne slo seg ned på begynnelsen av 1600-tallet, mens øyene Nantucket og Martha’s Vineyard ble kolonisert i henholdsvis 1641 og 1642. Besøkende strømmer til for å de praktfulle hvaler når de dukker opp fra havets dyp, bade, se fyrtårn og bo på et «ordentlig» New England Bed & Breakfast.

Les mer