VERMONT

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Fjell, ville skoger og landsbyer!

Snøkledde fjelltopper, ville skoger meislet inn i fjellene i røde, gule og oransje høstfarger, der elg og bjørn hersker, og der bøndene selger nyplukkede epler og lønnesirup ved veikanten. Avslappet hygge i fjelldalenes landsbyer med kritthvite hus og kirker som titter frem på sjarmerende hovedgater.
Fjellstaten Vermont byr på god gammeldags, amerikansk landsbyhygge og fjellvidder så du blir nesten svimmel. Naturen er barsk i New Englands høyeste fjell, der dyrene holder til. Befolkningen har også en særlig roughness over seg: De er vant til vintre fra oktober til april, mye snø og kulde og store værforandringer når du bestiger fjellene. Det «rå» folkeferdets aner går hovedsakelig tilbake til franske og britiske immigranter fra 1600-tallet, som slåss om hvem som hadde rett til landområdene. Senere kom især irske og tyske immigranter til.
De rødmalte siloene vitner om at delstaten den dag i dag lever av å produsere jordbruksprodukter, især lønnesirup, epler og diverse meieriprodukter. Vermont er i dag internasjonalt kjent for sin lønnesirup og Ben & Jerry’s Ice Cream.
For skifanatikere er Vermont dessuten den staten i Nordøst- USA som har de beste skisportsstedene og alpinbakkene; skiturismen om vinteren er i dag delstatens viktigste inntektskilde.

Landskapet i Vermont og nabostaten New Hampshire er dominert av de kjempemessige fjellområdene i Green Mountain National Forest og White Mountains. Rundt omkring i fjelldalene titter det frem små landsbyer som nesten ser ut som de gjorde for 150 år siden.
I Vermont er det den enorme skogen på nesten 143 000 hektar – Green Mountain National Forest – som strekker seg gjennom to tredjedeler av staten. Ville dyr som bjørner, elger og ørner holder til her, og det er ikke uvanlig å få et glimt av en bjørn eller ørn underveis. Det er massevis av merkede turstier og gode muligheter for å sykle i fjellene både rundt Mount Snow i den sørlige delen av skogen og Mount Mansfield i skogens nordlige del. Det kjempestore grønne området skjuler også sjarmerende fjellandsbyer med bed & breakfast – steder, små butikker og ekte small town USA – stemning.

Kjenn hvordan det kiler i magen når sykkelen suser ned fjellstien, eller nyt stillheten og se ut over fjellandskapet, som mest av alt minner om et uendelige, bølgende hav i grønne nyanser.

Om vinteren valfarter familier opp på det 1200 meter høye fjellet med skiene på ryggen. Selv om navnet antyder at fjellet er snøkledd, er det ikke derfor det heter Mount Snow, men fordi det var bonden Reuben Snow som eide området til det ble åpnet for offentligheten i 1953.
Når snøen smelter er det fine turmuligheter på de 30 kilometerne med stier, og de 70 kilometerne med sykkelruter på fjellet. Alle kan være med, og du får utlevert et detaljert rutekart.

I Green Mountain National Park finner du noen av de beste skistedene i USA, og særlig ved Stowe i Mansfield State Park. Kjør gjennom den vakre parken like ved Stowe og ta en avstikker gjennom fjellpasset Smuggler’s Notch. Her er det dramatisk utsikt mot fjelltoppene. Kjør opp på toppen av Vermonts høyeste topp, Mount Mansfield, via Mount Mansfield Auto Toll Road. Når bilen omsider har krabbet seg opp de 1340 meterne, blir du ønsket velkommen av et stort olivengrønt skilt. Turen oppover går i sakte fart, så du snegler deg oppover på første gir, noe som gir deg tid og anledning til å nyte utsikten, selv for sjåføren. Jo høyere opp du kommer, jo færre og færre furutrær ser du. Til slutt er de avløst av lavtvoksende, sjeldne alpine planter. Fra toppen kan du, i klart vær, se til Lake Champlain og New Yorks Adirondack – fjell mot vest og White Mountains i New Hampshire i øst.

Den enkleste og mest spennende måten å bestige Mount Mansfield er å ta gondolheisen opp. Det er nesten som du berører himmelen når du trekkes oppover på en ekte skyride.

Du blir fristet til å synge «Climb every mountain, search high and low» eller et skikkelig «Jodelohihi» mens du triller gjennom Stowe i fjelldalen med alpeaktig utsikt til det omkringliggende fjellandskapet. For Stowe kan med rette kalle seg et lite stykke Østerrike i det nordlige Vermont, med byens kopi av alpehusenes byggestil og innredning. Byen ønsker gjester velkomne både sommer og vinter, og er et mekka for skiglade besøkende.

Byen Manchester, med sine vakkert restaurerte viktorianske herskapshus og gode shoppingmuligheter er et godt sted å bo. Alternativt kan du velge Newfane Village, med sine idylliske hvite hus og imponerende kirker. Her er det som om tiden har stått stille siden 1850-årene.

Vermont vekker smaksløkene dine til live med lekre, lokale delikatesser. Melken fra kuene gir uforlignelig cheddarost og iskrem, og fra eplehagene og lønnetrærne lager man den søteste eplesider og lønnesirup. Dermed er det nesten obligatorisk med et besøk og omvisning på Grafton Village Cheese Company, Cold Hollow Cider Mill, Morse lønnesirupfabrikk og sist, men ikke minst, Ben & Jerry’s Ice Cream Factory.

I Vermont fyller du lungene med ren og frisk fjelluft, kofferten med eplesider og lønnesirup og hjertet med gode minner om en begivenhetsrik reise!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV NORDØST-USA

Massachusetts

Massachusetts er en «gammel» stat. Cape Cod var nemlig et av de første stedene der europeerne slo seg ned på begynnelsen av 1600-tallet, mens øyene Nantucket og Martha’s Vineyard ble kolonisert i henholdsvis 1641 og 1642. Besøkende strømmer til for å de praktfulle hvaler når de dukker opp fra havets dyp, bade, se fyrtårn og bo på et «ordentlig» New England Bed & Breakfast.

Les mer

Boston

Boston er spekket med sjarmerende, historiske bygninger og kirker. En spasertur gjennom byen er som en tidsreise fra 1700-tallet til i dag. Byen ble grunnlagt som en del av Massachusetts-kolonien i 1630, da en flokk engelskmenn slo seg ned omkring høydedraget som i dag heter Boston Common. I dag er Boston en herlig blanding av gammelt og nytt.

Les mer

Niagara Falls

Vannfallene består av det som vi vanligvis forbinder med Niagara, nemlig Horseshoe Falls, med sine 52 høydemeter og 792 meter i bredden ligger på den kanadiske siden. De mindre American Falls har bare 21 meter fritt fall og befinner seg på den amerikanske siden. Bridal Veil Falls er nærmest ubetydelige, men fortsatt vakkert å se på. Niagara Falls er uten tvil en av de severdighetene de fleste amerikanerne har på sin liste over steder i USA som de bare må se.

Les mer

De midtatlantiske statene

Her ligger millionbyene Philadelphia og Baltimore, som både rommer skyskrapere og historiske byhus. Men det er ikke bare storbyene som preger de midtatlantiske delstatene Pennsylvania, New Jersey, Delaware og Maryland – det er snarere de store viddene og landbruksområdene. Disse delstatene tilbyr historiske opplevelser, landsbyidyll ved havet og Chesapeake Bay, der pulsen er lav og inntaket av nyfangede krabber er høyt.

Les mer

Maine

Høye åser og mektige fjell nærmest ruller ned i det voldsomme, mørkeblå havet. Sjarmerende fiskevær der hummerbøyer vugger i vannet og lover ferske, saftige skalldyr til kvelds. En skipper tar deg med på hvalsafari mens kritthvite fyrtårn på kanten av rosa klipper rager opp mot himmelen. Tre av fire hummere som spises i USA, er fanget i Maine. Det samme er tilfellet med blåbær, der delstaten har den største produksjonen, ikke bare i USA, men i hele verden.

Les mer

New York på landet

Fjelltopper, ville elver, bratte klippeskrenter og mørkegrønne skoger så langt øyet kan se. Stillheten, som når du nyter et glass kjølig Riesling ved de uendelige vinstokkene og store sjøer, eller når du som en annen ørn skuer ut over funklende fjelltopper og videre mot Niagara Falls’ enorme vannmasser, som buldrer og braker så det er vanskelig å få en ørenslyd.

Les mer

Philadelphia

Byens grunnlegger, William Penn, ruver over byen der han står stødig på det franskinspirerte rådhustårnet, som ligger mellom et par håndfull moderne skyskrapere midt i byen. Det minner alle om at Philadelphia ikke er en hvilken som helst storby på østkysten, for den var datidens største kosmopolitiske by. Nettopp her møtes prominente herrer for å diskutere kolonienes løsrivelse fra kolonimakten England, det var her uavhengighetserklæringen ble forfattet og underskrevet av Kongressen i 1776.

Les mer

Vermont

Snøkledde fjelltopper, ville skoger meislet inn i fjellene i røde, gule og oransje høstfarger, der elg og bjørn hersker, og der bøndene selger nyplukkede epler og lønnesirup ved veikanten. Avslappet hygge i fjelldalenes landsbyer med kritthvite hus og kirker som titter frem på sjarmerende hovedgater.

Les mer

Washington D.C.

USAs president, kongresspolitikere og lobbyister kjemper side om side i storpolitikkens hovedstad. Monument etter monument vitner om supermaktens menneskelige omkostninger i dunkle kapitler av den amerikanske historien. Men Washington er også moro og leven, med artige museer og trendy barer og butikker. Makt. Makt. Makt. For Washington D.C. er storpolitikkens episenter, USAs, og kanskje også verdens mektigste by!

Les mer