VISUM

Island er en del av Schengen - området, og det er derfor ikke formelt påkrevd å ha med seg pass når du reiser fra Norge. Du trenger imidlertid et identifikasjonsbevis når du sjekker inn på fly, hotell og billeie, og for nordmenn er kun pass gyldig som reise - og iddokument utstedt av norske myndigheter samt bekreftelse på norsk statsborgerskap. Pass må derfor medbringes.

REISEBETINGELSER

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

REISEFORSIKRING

Trenger du reiseforsikring? Unike Reiser samarbeider med Gouda.
Klikk her for selv å beregne og bestille din reiseforsikring.

VAKSINASJONER

Det er normalt ikke krav om vaksinasjoner for reise til Island.
I god tid før avreise anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.

REISETIDSPUNKT

Den klassiske turistsesongen strekker seg fra begynnelsen av juni til slutten av september.
Det er likevel blitt populært å tilbringe en litt kortere ferie utenfor den egentlige sesongen, i likhet med konferanser og firmautflukter, som ofte legges til perioder i utkanten av sesongen.
Julebord og jule- og nyttårsfeiring er også populært på Island.
Fra slutten av mai til begynnelsen av august er det lyst stort sett lyst hele døgnet. På sørkysten er det bare 3 timer mellom solnedgang og soloppgang, mens solen på Nordlandet aldri går ned. Til gjengjeld er det bare 3-4 timer med dagslys fra november til februar.

VALUTA & BANKKORT

Den lokale myntenheten på Island heter króna, flertall krónur (ISK). Vekslekursen er ofte bedre på Island enn i norske banker. Det er minibanker for uttak av lokal valuta på flyplassen og i større byer. Kredittkort kan brukes de fleste steder.

TRANSPORT

Det er mange måter å komme seg rundt på Island på.

Det er mange måter å komme seg rundt på Island på.

Bil: Mange velger å leie bil slik at de selv kan bestemme hvor og hva de vil oppleve. Vi anbefaler at overnattingssteder bestilles gjennom oss før avreise slik at du er sikret et sted å sove. Mange steder på Island har begrenset med overnattingsmuligheter.
Prisene for firehjulstrekkere er langt høyere enn for personbiler.
Leieavgiften inkluderer ansvarsforsikring med en betydelig egenandel. Kaskoforsikring (CDW) er frivillig, men sterkt tilrådelig.
Man kan leie alt fra små personbiler til firehjulstrekkere og minibusser.

Buss: Det finnes et nettverk av bussruter på Island. Da rutene mange steder krysser hverandre, er det mulig å komme seg til de fleste hjørner av øya. Mange steder kommer rutebilen likevel bare to-tre ganger i uken. Vi anbefaler at overnattingssteder bestilles gjennom oss før avreise slik at du er sikret et sted å sove. Mange steder på Island har begrenset med overnattingsmuligheter.

Fly: En stor del av den islandske innenrikstrafikken foregår med fly. Utgangspunktet for de islandske innenriksrutene er flyplassen midt i Reykjavik. Det er daglige avganger til de største byene (Akureyri, Egilsstadir, Isafjordur og Vestmannaeyjar) og flere ganger i uken til Höfn i Hornafjördur, Vopnafjördur, Saudákrokur og Grímsey.

På de fleste utflukter og på gruppeturer brukes moderne busser av høy standard.

TRANSFERS

På Island kan du enten bestille privat transfer eller ta flybussen fra flyplassen og inn til Reykjavik. Vi er behjelpelige med billetter. Det samme gjelder for retur fra Reykjavik til flyplassen.
Mange av våre reisende leier bil på Island, som hentes og returneres på flyplassen.

TIDSFORSKJELL

Tidsforskjellen mellom Norge og Island varierer om vi har sommer- eller vintertid i Norge.
Sommertid: -2 timer.
Vintertid: -1 time.

BAGASJE

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Island, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

I håndbagasjen bør du oppbevare pass, billetter, vouchere, telefonnummer til vår lokal agent, kamera, ladere til kamera og mobil, medisiner, ekstra minnebrikke til kamera og verdisaker.

DRIKKEVANN

Springvannet på Island er trygt og velsmakende.

HYGIENE OG TOALETTER

Toalettforholdene er av norsk standard, men det kan være langt mellom toalettene på landet.

TIPS/DRIKKEPENGER

Tips er inkludert i prisene på serviceytelser på Island. Det er ingen forventning om å få tips, men man har ingenting imot det.

TAKT OG TONE

Islands natur er svært sårbar, og det oppfordres til å ta vare på naturen ved å overholde naturvernreglene. I mange områder er bevoksningen følsom og jorden ujevn og løs. På grunn av Islands korte årlige vekstperiode kan det ta lang tid før skader på planter heles. Respekter privat eiendom, kryss avsperringer med forsiktighet og lukk porter etter deg.

HVA VIL DU GJØRE?

Islands store og dramatiske naturområder gir ideelle muligheter for en aktiv ferie. Rafting, snøscooter, ridning, fiske, bading i varme kilder, fotturer, fjellklatring, sykkelferie, dykking, snorkling, golf, havkajakk, hvalsafari, skiferie, isbrevandring og turer med superjeep er blant noe av det som står på listen.

HVOR VIL DU BO?

De senere år har islendingene utbygd overnattingskapasiteten kraftig. Stort sett alle steder på øya er det mulighet for innkvartering. Men spesielt i høysesongen er konkurransen om sengeplassene hard, derfor anbefales det å bestille i god tid i forveien.

Hoteller: Hotellene er ikke offisielt inndelt i kategorier, og de varierer mye hva utstyr og komfort angår. Generelt for alle er at de er rene og ordentlige.

Edda-hoteller: Et islandsk fenomen som dreier seg om sommerstengte kostskoler. De fleste rom har ikke egne bad, men det er bad i hver etasje.

Bondegårdsferie: I stort sett hele landet (minus høyfjellet) ligger det bondegårder som leier ut senger til overnatting. Mange steder utvikler gårdene seg til fullstendige turiststeder med flere aktiviteter og servicefunksjoner. Bondegårdsferie er meget populært blant barnefamilier da barna ofte får bli med i fjøset og mate dyrene.

Turisthytter og camping er også gode alternativer på Island.

JULEFEIRING OG NYTTÅRSFEIRING

Island er det ideelle stedet for julefeiring. Islandsk kultur er rik på juletradisjoner og mørket er faktisk bare en fordel når du skal feire lysets høytid. Islendingene feirer jul på storslått vis. I høytiden er Reykjavik pyntet høyt og lavt, og gatene er opplyst med fargesprakende lys. Nyt de deilige julebordene og tradisjonelle delikatessene som inkluderer røkt lammekjøtt, rype og reinsdyr.

Nyttårsaften er kanskje den største festkvelden i året. Det er nyttårsball og fyrverkeri hele kvelden, en høydepunktet kommer ved midnatt. Da lyser himmelen opp i flere minutter, mens brannbiler og skip i havn ringer med klokker og blåser i tåkeluren for å ønske det nye året velkommen.