Skottland er som skapt for drømmer!

Med høylandets romantiske borgruiner, eldgamle slott som dukker frem fra tåkedisen, dramatisk natur, tilbakelent hygge i puber med single malt i glasset, villhjort som streifer i skogene, byer rike på kultur og stolthet og innsjøer med sjøuhyrer.

Det moderne Skottland befinner seg et sted mellom myte og virkelighet, i en herlig blanding av et uhyre i en innsjø, sekkepiper, whisky, menn i skjørt og keltisk kitsch. Skottland er et land med kontraster hvor du kan veksle mellom storbyer og vill natur, moderne hoteller og bondegårder eller fancy restauranter og lokale puber.

En aktiv ferie står øverst på manges ønskeliste, og i Skottland er tilbudet overveldende. Begi deg ut på fotturer, sett deg på sykkelsetet, padle eller kaste snøret i håp om en storfangst. Den ville naturen innbyr til fordypelse og er attraktiv nettopp fordi den er vill. Elver som bruser, beitende sauer, blomstrende lyng og fjelltopper som strekker seg mot himmelen.

Skottland, som utgjør en femtedel av Norge i utstrekning, lokker besøkende fra hele verden. De oppsøker en av Europas siste villmarker, en blodig historie, isolerte landsbyer og pulserende kulturelle strømninger.

Øverst på listen hos de fleste står Edinburgh. Hovedstaden er dynamisk, elegant, sjarmerende, historisk og romantisk. Med Edinburgh Castle ruvende over byen og skjeve hus og brosteinsgater i middelalderbydelen, er dette en by som er lett å forelske seg i. Lyden av sekkepiper og duften av whisky smuger seg rundt gatehjørnene, og de mange pubene frister til mer enn ett besøk. Ikke rart Edinburgh står på UNESCOs verdensarvliste.

Det sørøstlige Skottland er skogkledde daler, brusende elver og romantiske fjellandskap. The Lowlands, ned mot grensen til England, gir en fin forsmak på det skotske høylandet, og på sørøstkysten ligger fiskerbyene på rekke og rad.
Englands smale hals mellom Newcastle i øst og Carlisle i vest prydes av keiser Hadrians 120 kilometer lange mur – Englands svar på den kinesiske mur – oppført av romerne i årene 122-126 som et vern mot de skotske ”barbarer”.
I denne delen av Skottland venter romerske fort, borgruiner og de vakre klosterruinene Melrose Abbey. Fugleentusiaster legger gjerne turen til Farne Island, hvor omkring 1000 fuglearter hekker.

Glasgow har for lengst sagt farvel til stempelet som en skitten by. Nå er den en kosmopolitisk storby med et sprudlende og modig kulturliv, massevis av kafeer og restauranter samt spennende butikker. For de som liker fotball kan en kamp mellom Celtic og Glasgow Rangers være verdt å få med seg, samt et besøk på Scottish Football Museum. Familier kommer til å kose seg mens de utforsker Glasgow Science Centre, som er ultramoderne.

Det sørvestlige Skottland er, trist nok, ofte oversett av besøkende. Men de som velger å ta turen hit, angrer ikke. Dette er Skottlands grønne og frodige hjørne – et område spekket med historie, idylliske landskap og tiltalende landsbyer. Landets turbulente historie kommer til live i det gamle kongedømmet Stathclyde i nord og grevskapene Dumfries, Galloway og Ayrshire i den sørlige delen.

I det vestlige Skottland, hvor lavland møter høyland, viser Skottland seg frem fra sin beste side. Besøket her gir deg noen av landets mest populære attraksjoner: Loch Lomond, Inverness, Glen Coe – og ikke minst Loch Ness, hvor du kanskje får et glimt av verdens vennligste sjøuhyre, Nessie.

Det nordøstlige Skottland gir deg alt som er typisk skotsk – verdens eneste whiskyrute, golfbaner på rekke og rad og slott av alle årganger og i alle størrelser. I tillegg kommer et herlig skotskrutete landskap i fjellgrå nyanser, eviggrønne daler og en forblåst kyststrekning som er skapt for lange fotturer.
Legendene er levende i denne delen av Skottland. Det var her de første skottene, pikterne, slo seg ned for 8000 år siden.
Det er ingen sak å ta seg rundt på egen hånd i området, selv om det innebærer å kjøre på feil siden av veien. Ingen golfspiller med respekt for seg selv vil unnlate å prøve seg i St. Andrews, der verdens eldste golfbane ligger. For togentusiaster er jernbanestrekningen fra Perth til Inverness den klassiske innfartsveien til høylandet.

Det nordlige høyland er Europas siste villmark. Fra den overveldende skjønnheten på Isle of Skye til den frådende kysten i nord og høylandsmyrens ro og isolasjon. Området er innbegrepet av alt skotsk: klaner, sekkepiper, haggis, whisky og en natur som overgår alt. Ikke overraskende er The Highlands den delen av Skottland de fleste drømmer om å besøke.

Det vestlige Skottland slutter langt ute i Atlanterhavet. Her lokker Ytre Hebridene med stillhet, blendende hvite strender, uberørt dyreliv, erkegælisk kultur og solide tradisjoner fra en forgangen tid.

Orknøyenes røtter er godt forankret i norsk og nordisk historie, og har et enestående fugleliv. Dette er et fantastisk reisemål for alle som vil komme i nærkontakt med storslått og vill natur. Øyene er forblåste og klimaet hardført – det er naturen som styrer. Her finner du dessuten Europas største konsentrasjon av fortidsminner, som steinalderlandsbyen Skara Brae

Shetlandsøyene, langt ute i Atlanterhavet og seks grader nord for polarsirkelen, er Storbritannias nordligste utpost. Reisen hit er så absolutt verdt det, mye takket være sin blendende natur med hardføre ponnier og et enestående fugleliv.
For den ultimate opplevelsen bør du reise rundt sommersolsverv i slutten av juni. Da nekter nesten solen å gå ned og du kan utnytte alle døgnets timer til å spille golf, dra på fottur eller oppleve naturen fra hesteryggen. Andre foretrekker september og oktober når sjansene for å få tak i fisk i den 350 innsjøene er størst.

Skottland er en perle, med så mange opplevelser at det er vanskelig å få med seg alle på ett besøk. Av alle attraksjonene og severdighetene vil ingen være mer uforglemmelig enn skottens varme gjestfrihet.

Så vi sier som skottene: Haste ye back!
For de aller fleste kommer til å lengte etter å komme tilbake…

Playing the bagpipes on streets of Edinburgh
eilean-donan-castle-650681_1920
st-andrews-1591274_1920
animal-3192554_1920
Loch Ness Centre & Exhibition features a full size model of "Nessie" The Loch Ness Monster.
Walker taking in the view of Loch Lomond from Conic Hill part of the West Highland Way
visitscotland_31915138691

POPULÆRE REISER TIL SKOTTLAND

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve. Våre eksperter skreddersyr gjerne din drømmereise til Skottland!

LANGHELG I EDINBURGH

PRIS: Fra kr. 5 220,- pr. person
VARIGHET: 4 Dager

Edinburgh er en fantastisk by – og det er ikke rart den får toppoeng av de fleste. Byen er elegant, sjarmerende, dynamisk og romantisk. Det er en by som oser av historie og skotsk kultur. Gatebildet domineres av Edinburgh Castle, som ruver på den 134 meter høye vulkanske klippen. Du har mer enn nok av kulturelle attraksjoner og severdigheter til å holde deg travelt opptatt en langhelg. Siden sentrum er forholdsvis kompakt, er det aller meste av severdigheter og attraksjoner innen gangavstand fra hverandre. Herlige Edinburgh mangler heller ikke restauranter, puber og butikker – så alt ligger til rette for besøkende.

Les mer

GUTTETUR TIL SKOTTLAND

PRIS: På forespørsel
VARIGHET: 4 Dager

Denne reisen har utgangspunkt i Edinburgh, som brisker seg med dramatisk og storslagen fortid som er intimt bevart i byens hovedattraksjon, Edinburgh Castle, og middelalderbyens skjeve hus og kuppelsteiner. Utforsk byen til fots, og start med den legendariske Royal Mile som strekker seg 2 kilometer fra Edinburgh Castle. Blir dere lei av å gå, er det en trøst å vite at det finnes et tjuetalls puber bare her. På programmet står Off Roading i Perthshire – en kjøreopplevelse for livet! Pakken inkluderer kjøring med Land Rover, quad bikes og ATV. Kjøring skjer gjennom leire, søle, dypt vann og opp bakker. Samt en stor dose med adrenalin og moro.

Les mer

Oppfyll drømmen i dag!

Kontakt oss her for et uforpliktende tilbud

UNIKE REISER I 24 LAND!

Skottland til fots

Skottland er som skapt for fotturer – både korte og lange. Til og med i ro og mak, siden mange av turløypene går gjennom områder som ikke kan nås med bil.
Mulighetene er mange: Fjellvandringer, turer i skoger og langs kysten – alt fra hyggelige familieutflukter til turer over flere dager. Merkede stier av enhver art går på kryss og tvers av det skotske landskapet – alt fra korte rundturer til langdistanse løyper gjennom noe av Skottlands mest imponerende natur.

Les mer

20 grunner til å reise til Skottland

Skottland er, tro det eller ei, et ganske så undervurdert reisemål for nordmenn! En reise til Skottland vil bli fantastisk, en reise mellom myte og virkelighet. Mellom fortid og nåtid. En reise fylt av kontraster.
Vi gir deg 20 gode grunner til å reise til Skottland. Rekker du ikke alle 20 på én reise – ikke noe problem. Da reiser du bare tilbake…

Les mer