NEW MEXICO

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Den glemte staten med indianere, the Kid og UFO’er!

New Mexico glemmes ofte bort når USA-turen skal planlegges. De fleste ser staten som en tørr og nesten ubebodd delstat. Det er trist, for New Mexico, og spesielt den nordlige delen, har mye spennende å by på. Her kan du følge Billy the Kids fotspor, besøke et av de mange indianerreservatene, se enorme kaktuser, flaggermus, sjarmerende byer, spise meksikansk mat og kjøre deler av Route 66.

Tusenvis av røde chilifrukter på ranker. Indianere på rekke og rad med små utstillinger av kunsthåndverk. Rødbrune leirhus. Farger, lys, bilder og stemning er helt spesielt i Santa Fe, og det er ikke rart at byen er blitt et eget begrep i USA. Santa Fe har tiltrukket kunstnere fra hele USA, og byen er spekket med gallerier og forretninger med smykker og kunsthåndverk av høy kvalitet. Pueblo-indianere selger varene sine på Plaza-en, der mengder med turister nyter solskinnet (300 dager i året) på benker, fortausrestauranter og kafeer.

Det blir sjelden for varmt i høyden i Santa Fe, som ligger 2100 meter over havet. I byens historiske sentrum har man bevart den indianske og spanske arv ved å begrense arkitekturen til to stil-arter: Den massive indianske pueblo-stilen med runde brystvern og grove trebjelker. Så territory-stilen med taksten, utskåret tre og dekorative frontspicer (gavllignende utheng) ved dører og vinduer.

Billy the Kid er en av Ville Vestens mest berømte lovløse og takket være mangel på sikre kilder om livet til den skyteglade unggutten, har oppstått mang en legende og historier. Hans liv er både filmatisert, opphav for mang en roman, dikt og sanger. I New Mexico kan du følge hans fotspor med et besøk på hans to graver (én hevder riktignok å være den ekte graven) og et lite museum i Fort Sumner. I Lincoln kan du besøke fengselet han satt i og bo på The Worthley Hotel, eid av sheriff Pat Garrett, mannen som skjøt the Kid.

TV-serien Breaking Bad har gjort Albuquerque mer kjent i det meste av verden enn årtiers markedsføring av byen. Fans av serien kan kjøpe Heisenberg’s Dark Ale, Walt’s White Lie-øl, krystallblå sukkertøy og utallige suvenirer, som profitterer på den populære serien. Det er også mulig å komme på Breaking Bad Sightseeing til steder i byen, der filmingen har foregått.
Men Albuquerque er så mye mer enn bare kulissen for en tv-serie. New Mexicos største by er ikke minst berømt i USA for den ni dager lange International Balloon Fiesta i oktober når det sendes opp hundrevis av luftballonger i vakre farger. Route 66 er selve hovedgaten, Central Avenue, gjennom byen. Gamlebyen er Albuquerques suverent hyggeligste kvarter. Ved plassen Old Town Plaza ligger kirken San Felipe de neri (1793) i en flott adobe-inspirert spansk stil. Byen har et stort utvalg restauranter, kafeer, forretninger og museer med mange forskjellige emner.

I 1947 styrtet en ufo nær den lille byen Roswell. Sammen med besetningen ble ufoen overført til den mystiske militærbasen Area 51, der den fortsatt oppbevares. Slik lyder en seiglivet myte…
Selv om det er gått 69 år siden den påståtte kræsjlandingen hvor jorden fikk besøk av små menn fra en annen planet, har ikke interessen for hendelsen minsket med årene. En av årsakene er International UFO Museum and Research Center som åpnet i 1991. I dag er museet det mest besøkte turistmålet i New Mexico. En annen årsak er at det med jevne mellomrom dukker opp nye spor i saken. Roswell er et artig reisemål, med sitt meget gode museum, restauranter, hoteller og parkeringsplasser for nettopp utenomjordiske vesener og turister. Myten sier at vi kan – ifølge UFOtilhengere – takke Roswell-teknologien for Internett. Om Internett virkelig stammer fra Roswell er nok tvilsomt. Derimot er det ingen tvil om at roten til uendelige spekulasjoner ligger der. Spennende er byen – uansett om du tror på grønne menn fra verdensrommet eller ikke.

Carlsbad Caverns er magisk og forlokkende. Også litt skremmende. Hver kveld flyr tusenvis av flaggermus ut av grottesystemet sitt og viser seg som sorte skygger på kveldshimmelen. Scenen er som hentet ut fra en skrekkfilm, men dette er virkelig – og meget imponerende. Selve grottesystemet er 250 million år gammelt, med mengder av stalakitter. En omvisning her er verdt å få med seg.

Det er ikke uten grunn at Taos Pueblo står på UNESCos verdensarvliste. Det er den største og flotteste av New Mexicos 19 pueblolandsbyer, hvor man har bevart den tradisjonelle adobe-byggestilen, som rett og slett består av leire, vann og strå blandet sammen. Helt usedvanlig for Taos Pueblo er at husene har opp til fem etasjer, som er forbundet med lange stiger. Puebloen er bygget fra år 1000 til 1450, og den ser omtrent lik ut som da de første spanske misjonærene og oppdagelsesreisende kom til byen i 1540. Opprinnelig var det verken vinduer eller dører – inngangen var via stiger fra taket. I dag er det rundt 150 fastboende indianere i Taos Pueblo, selv om det verken er elektrisitet eller vann i husene. Guidet tur anbefales varmt, men du kan også gå rundt i landsbyen selv og se på kirken, gravlunden, boligene og forretningene med smykker, kunsthåndverk, malerier og suvenirer.

Gallup er navajoindianernes viktigste handelsby, med moteller og et hav av forretninger med indiansk kunsthåndverk. Zuniindianerne kommer også til byen for å selge varene sine. Den gamle Route 66 er hovedgaten i Gallup. I Red Rock State Park feires det Inter-Tribal Indian Ceremonial med dans, rodeo, spill og store utstillinger av kunst og kunsthåndverk andre uken i august.

Så for din neste USA-tur: Ikke glem New Mexico! Du blir garantert ikke skuffet over den fascinerende delstaten med sine indianere, legender og Billy the Kid og UFO’er!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV VEST-USA

Yellowstone nasjonalpark

Yellowstone er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine. Over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr har sine hjem i nasjonalparken. Nyere opptelling anslår at det lever 300-600 grizzlybjørner her, 500-650 svartbjørner, 15-17 pumaer, 80 ulv, 500 bever, minst 300-500 bisoner, 400 elger samt flokker med hjorter, prærieantiloper og tykkhornsau.

Les mer

Washington

Seattle er en flott inngang til det vestlige USA, og mange kombinerer en rundtur i det nordvestlige USA med opphold i Vancouver og nasjonalparker i Canada. Men det venter også store naturopplevelser hvis du kjører sørover mot California. Seattle kalles også «The Emerald City» (den smaragdgrønne byen) og har en praktfull beliggenhet på en jordstripe mellom innsjøen Washington og sundet Punget, som har gitt grunnlag for en perfekt naturlig havn.

Les mer

Utah

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie. Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen.

Les mer

Oregon

Oregon er USA i et nøtteskall. Her finner du alt fra høye fjell og fruktbare vinområder i nord til strand og klipper langs Stillehavskysten i vest. Rosenes by er Portlands offisielle kallenavn. Portland er i amerikansk sammenheng nesten litt København-aktig, med en stor gruppe av mennesker som sykler og har fokus på økologi og alternativ livsstil, men som også verdsetter godt brygget øl, kaffe, fotball og en klesstil som kanskje er hentet i en gjenbruksbutikk.

Les mer

New Mexico

New Mexico glemmes ofte bort når USA-turen skal planlegges. De fleste ser staten som en tørr og nesten ubebodd delstat. Det er trist, for New Mexico, og spesielt den nordlige delen, har mye spennende å by på. Her kan du følge Billy the Kids fotspor, besøke et av de mange indianerreservatene, se enorme kaktuser, flaggermus, sjarmerende byer, spise meksikansk mat og kjøre deler av Route 66.

Les mer

Nevada

Nevada er mest kjent for Las Vegas, som er det villeste mennesket har bygd siden Babels tårn. Paris, New York, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor, Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Dette er så absolutt verdens fornøyelses- og gamblinghovedstad. Her får du 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året. Selv fantasien strekker ikke helt til.

Les mer

Monument Valley

Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra et flate ørkenlandskapet. De fabelaktige klippene som er har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Les mer

Grand Canyon nasjonalpark

Grand Canyon – et av verdens underverker, skapt av Colorado – elven på dens 2700 kilometer lange ferd fra kilden i Rocky Mountains til California – bukten i Mexico. Det er ikke et lite underverk vi snakker om: Grand Canyon er 446 kilometer lang, opp til 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp. Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado – elven seg i kjapt tempo i et forsøk på å grave seg enda lenger ned.

Les mer

Colorado

Colorado, med klippefjellene Rocky Mountains byr på et møte med noen av USAs høyeste fjelltopper. Her ligger også noen av landets mest eksklusive og dyreste skisteder, Aspen og Vail. Denver er først og fremst en port til store opplevelser i Rocky Mountains-området. Men det er også mange fine attraksjoner og opplevelser i byens sentrum. Folk i Denver er først og fremst kjent for en aktiv livsstil i den fantastiske naturen, som attpåtil byr på mildt, tørt og solrikt vær året rundt.

Les mer

Chuckwagon middag

«When the dinner bell rings, line up to be served real cowboy fixin’s. Nobody goes away hungrey».
Det er så sant som det er sagt. Dere står på rekke og rad med hver deres skinnende tinntallerken. Første stopp er store, bakte poteter i sølvpapir, deretter – klask – en klatt brune bønner og – klask – eplekompott. Til slutt en solid porsjon kylling, oksekjøtt og mørkt bisonkjøtt. Hvem har vel hørt om cowboyer som spiser vegetarmat?

Les mer

Arizona

Cruisekontrollen er på, musikken strømmer ut av radioen og du kjører gjennom kilometer av langstrakte veier. I det ene øyeblikket møter du bisarre landsbyer med merkelige forretninger som Jackass Junction og Outlaw Willie’s. Etter noen timers kjøring med nesten ubebodd månelandskap åpenbares plutselig skjønnheter du ikke trodde var mulig: Grand Canyon, Monument Valley, Sedona og Den forsteinede skog.

Les mer

Las Vegas

New York, Paris, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor og Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Byen har satset milliarder av dollar på temakasinoer for å fastholde Las Vegas som verdens fornøyelses – og gamblinghovedstad. Har det lykkes? Ja, 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året og 40 millioner besøkende årlig, ja, det virker slik.

Les mer

Wyoming

Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i Wyoming er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Yellowstone nasjonalpark er en perle man bare må besøke!

Les mer