MONUMENT VALLEY

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Totempæler i stein og indianere!

Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra et flate ørkenlandskapet. De fabelaktige klippene som er har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Først når du kommer inn i Monument Valley Navajo Tribal Park får du den hele og fulle opplevelsen av naturen som er både fascinerende og fryktinngytende på samme tid.

Store områder i Arizona er indianerreservater, som du uten problemer kan kjøre i. Navajo Indian Reserve dekker det nordøstlige Arizona, og med sine 66 670 kvadratkilometer er det det største indianerreservatet i USA. Det bor færre enn 175 000 navajoindianere i det karrige reservatet. Navajoindianerne er særlig kjent for sine vevde tepper av ull og bomull, sandmalerier og smykker – spesielt turkisinnlagte sølvsmykker.
Navajoindianerne kaller området Tsé Bii’ Ndzisgaii, som betyr «steinenes dal».

I Monument Valley kan du bli med på en jeeptur med en ekte indianer som guide som tar deg med på en rundtur gjennom og rundt disse mytiske formasjonene som moder jord har skapt.
Du kan også kjøre selv ned i dalen på en nesten 30 kilometer lang rundtur på grusvei. Nedkjørselen til dalen er litt ujevn, men etter det er veien helt grei og kan klares av alminnelige personbiler. For å få mest mulig ut av turen, samtidig som du lærer mer om området og navajoene, anbefales det å bli med en av de lokale på tur.
Hvorfor ikke gjøre som John Wayne og ri rundt i området? Du kommer garantert til å bli hensatt tilbake i tiden, til da cowboyer og indianere fartet rundt i parken, og du finner den indre cowboyen i deg.

Utvikling og modernitet passerte rett forbi Monument Valley. Noe som er helt utmerket. Parken ser omtrent ut i dag slik den gjorde for 3000 år siden: Øde, vilt og solstekt, med sine enorme totempælelignende formasjoner og en knallblå himmel. Jorden ligger som et rødt og røft teppe rundt. Dette er et genuint bevis på hva naturen kan skape selv – et mesterverk. Ikke så rart at parken er et av verdens mest majestetiske og fotograferte steder.

De første menneskene som slo seg ned i området var anasazi – stammen, som ankom rundt år 1200 f. Kr. Deres kunst og bygningsstrukturer er fortsatt å se, og gir et innblikk i hvilke resurser og levemåte de hadde her i ørkenområdet.
Navajoindianerne slo rot i området før spanjolene dukket opp, i 1581, og deres etterfølgere er bosatt i reservatet den dag i dag. Monument Valley er et vindu inn i deres kultur. Du kan utforske historien, matvaner, hverdagsliv og kunst. Det er også mulig å ta med deg en bit av denne fascinerende kulturen hjem, i form av håndverksarbeid som selges i parken.

Monument Valley fanget verdens oppmerksomhet da filmregissøren John Ford brukte området som innspillingssted for filmer som «Stagecoach» med John Wayne. Fords mange turer tilbake hit, og hans filmer fra parken, satte for alvor Monument Valley på listen over destinasjoner folk vil ha med seg.

Nøy deg ikke med å se Monument Valley på film. Kom heller å oppleve det spektakulære landskapet og navajoindianerne selv!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV VEST-USA

Yellowstone nasjonalpark

Yellowstone er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine. Over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr har sine hjem i nasjonalparken. Nyere opptelling anslår at det lever 300-600 grizzlybjørner her, 500-650 svartbjørner, 15-17 pumaer, 80 ulv, 500 bever, minst 300-500 bisoner, 400 elger samt flokker med hjorter, prærieantiloper og tykkhornsau.

Les mer

Washington

Seattle er en flott inngang til det vestlige USA, og mange kombinerer en rundtur i det nordvestlige USA med opphold i Vancouver og nasjonalparker i Canada. Men det venter også store naturopplevelser hvis du kjører sørover mot California. Seattle kalles også «The Emerald City» (den smaragdgrønne byen) og har en praktfull beliggenhet på en jordstripe mellom innsjøen Washington og sundet Punget, som har gitt grunnlag for en perfekt naturlig havn.

Les mer

Utah

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie. Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen.

Les mer

Oregon

Oregon er USA i et nøtteskall. Her finner du alt fra høye fjell og fruktbare vinområder i nord til strand og klipper langs Stillehavskysten i vest. Rosenes by er Portlands offisielle kallenavn. Portland er i amerikansk sammenheng nesten litt København-aktig, med en stor gruppe av mennesker som sykler og har fokus på økologi og alternativ livsstil, men som også verdsetter godt brygget øl, kaffe, fotball og en klesstil som kanskje er hentet i en gjenbruksbutikk.

Les mer

New Mexico

New Mexico glemmes ofte bort når USA-turen skal planlegges. De fleste ser staten som en tørr og nesten ubebodd delstat. Det er trist, for New Mexico, og spesielt den nordlige delen, har mye spennende å by på. Her kan du følge Billy the Kids fotspor, besøke et av de mange indianerreservatene, se enorme kaktuser, flaggermus, sjarmerende byer, spise meksikansk mat og kjøre deler av Route 66.

Les mer

Nevada

Nevada er mest kjent for Las Vegas, som er det villeste mennesket har bygd siden Babels tårn. Paris, New York, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor, Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Dette er så absolutt verdens fornøyelses- og gamblinghovedstad. Her får du 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året. Selv fantasien strekker ikke helt til.

Les mer

Monument Valley

Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra et flate ørkenlandskapet. De fabelaktige klippene som er har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Les mer

Grand Canyon nasjonalpark

Grand Canyon – et av verdens underverker, skapt av Colorado – elven på dens 2700 kilometer lange ferd fra kilden i Rocky Mountains til California – bukten i Mexico. Det er ikke et lite underverk vi snakker om: Grand Canyon er 446 kilometer lang, opp til 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp. Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado – elven seg i kjapt tempo i et forsøk på å grave seg enda lenger ned.

Les mer

Colorado

Colorado, med klippefjellene Rocky Mountains byr på et møte med noen av USAs høyeste fjelltopper. Her ligger også noen av landets mest eksklusive og dyreste skisteder, Aspen og Vail. Denver er først og fremst en port til store opplevelser i Rocky Mountains-området. Men det er også mange fine attraksjoner og opplevelser i byens sentrum. Folk i Denver er først og fremst kjent for en aktiv livsstil i den fantastiske naturen, som attpåtil byr på mildt, tørt og solrikt vær året rundt.

Les mer

Chuckwagon middag

«When the dinner bell rings, line up to be served real cowboy fixin’s. Nobody goes away hungrey».
Det er så sant som det er sagt. Dere står på rekke og rad med hver deres skinnende tinntallerken. Første stopp er store, bakte poteter i sølvpapir, deretter – klask – en klatt brune bønner og – klask – eplekompott. Til slutt en solid porsjon kylling, oksekjøtt og mørkt bisonkjøtt. Hvem har vel hørt om cowboyer som spiser vegetarmat?

Les mer

Arizona

Cruisekontrollen er på, musikken strømmer ut av radioen og du kjører gjennom kilometer av langstrakte veier. I det ene øyeblikket møter du bisarre landsbyer med merkelige forretninger som Jackass Junction og Outlaw Willie’s. Etter noen timers kjøring med nesten ubebodd månelandskap åpenbares plutselig skjønnheter du ikke trodde var mulig: Grand Canyon, Monument Valley, Sedona og Den forsteinede skog.

Les mer

Las Vegas

New York, Paris, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor og Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Byen har satset milliarder av dollar på temakasinoer for å fastholde Las Vegas som verdens fornøyelses – og gamblinghovedstad. Har det lykkes? Ja, 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året og 40 millioner besøkende årlig, ja, det virker slik.

Les mer

Wyoming

Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i Wyoming er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Yellowstone nasjonalpark er en perle man bare må besøke!

Les mer