CHITWAN NASJONALPARK

SPØR OSS OM PRIS

– Dyreliv i det tropiske Nepal!

Chitwan er stedet å besøke om du ønsker et rikt dyreliv i den tropiske delen av Nepal. Fra ryggen av en elefant kan du se neshorn og mange andre dyr på tett hold.

Kontrastene mellom Nepals skyhøye fjell og lavlandet Terai langs den indiske grensen kan neppe bli større. I Terai er klimaet nesten tropisk, med glohete forsomre, en dryppende våt sommermonsun og tåkete, kjølige vintere. De himmelhøye fjellene legges bak deg og området som åpner seg foran deg er helt flatt. Plutselig er det mange rickshawer og folk i indiske klær. I Terai finnes fortsatt jungel med tigre og neshorn. Byen Lumbini æres blant buddhister som Buddhas fødested.
Terai er også full av små landsbyer, bebodd av tharu – folket, som har bodd i området i flere tusen år.

Chitwan er Nepals eldste nasjonalpark, opprettet i 1973. Den ligger i Churia – fjellene, som er opp til 700 meter høye og bevokst med frodig skog, spesielt med trearten sal. Totalt består 20 prosent av parken av gressletter, med over 70 typer gress, hvorav noen blir mellom 3-5 meter høye. Om vinteren har lokalbefolkningen lov til å høste gresset, som brukes til mat, taklegging, kurver og papir. Resten av stråene brennes ned, noe som gir et glimrende utgangspunkt for å se dyrene bedre. Men ikke forvent en afrikansk savanne med tusenvis av dyr. I Chitwan sees dyrene enkeltvis eller i små flokker, og ofte må du lete etter dem.

Parken er hjem til 58 typer pattedyr, inkludert en bestand på rundt 500 panserneshorn (gaida). De holder for det meste til på slettene, hvor du kan se dem gjennom det høye gresset eller høre dem puste.
Foruten neshorn kan du se den hvitflekkede aksishjort, svinehjort, sambarhjorten med de store ørene, den enorme gaurokse, villsvin, gullsjakal og jungelkatt. Leppebjørnen er også en populær beboer. Chitwan er hjem til to typer aper: Grå langur og rhesusaper. Skal du se tiger må du ha en stor porsjon flaks, det samme gjelder leopard. Men de er her!
Ville elefanter kommer av og til på besøk fra det nærliggende Parsa viltreservat.
Fuglelivet er meget rikt og variert, og påfugl er imponerende når den viser seg frem i all sin utslåtte prakt, med den grønne og frodige skogen som bakgrunn.
I Rapti – elven kan du se to typer krokodiller, sumpkrokodillen og den spissnutede, fiskespisende gavial.

Overalt kryper og kravler det av ulike krypdyr, som gekkoer, agamer og varaner. Det vrimler med tropiske sommerfugler i alle farger og størrelser, og etter mørkets frembrudd kan du se ildfluene, som sender ut blinkende, grønne lys.

Dyrelivet kan oppleves på forskjellige måter, både i og utenfor nasjonalparken. Du bli med på elefantridetur, jeepturer, kanoturer og fotturer.
Turene i jeep skjer kun inne i parken. Det tillates kun fem biler om morgenen og ti om ettermiddagen, så det er ikke trafikkork mens du er på safari. Inkludert i safarituren er også et besøk til det nærliggende hindutemplet Vikram Baba, som tiltrekker mange pilegrimer.
Fra Sauraha driver kanonene med strømmen ned elven Rapti før du går tilbake til parken langs elvebredden. Sjansen for å se sumpkrokodille og gavial, hjort og fugler er stor, og det er en annen opplevelse å se dem til fots enn fra bil og båt.

Den beste tiden å besøke Chitwan nasjonalpark er november til mars, da dagtemperaturen er behagelig, men nettene kjølige i desember til februar. Fra april blir det varmt, og i mai til juni når temperaturen opp til over 40 grader. Merk at det konstanteres av og til malaria i området.

Opplev Nepals tropiske og ville side i Chitwan!

OPPLEV NEPAL

Rundreise i Nepal

Bli med på ditt livs store eventyr til legendariske og sagnomsuste Nepal. Landet med mytene, sagnene og mystikken. De høye majestetiske fjellene, de dype junglene og de tusen templene. Det er et mylder av folkeslag, det er fargerikt og det er bønnevimpler i vinden! Du går ut av flyet i Kathmandu, og inntrykkene og lydene er overveldende fra første sekund. Trafikken lyder som et mindre samstemt orker, fra de mange restaurantene strømmer lukten av tørket chili og kokt ris ut, entusiastiske fjellklatrere og turister om hverandre, selgerne som roper ut sine tilbud og luften er frisk her på 1345 meter.

Les mer

Chitwan nasjonalpark

Chitwan er stedet å besøke om du ønsker et rikt dyreliv i den tropiske delen av Nepal. Fra ryggen av en elefant kan du se neshorn og mange andre dyr på tett hold. Kontrastene mellom Nepals skyhøye fjell og lavlandet Terai langs den indiske grensen kan neppe bli større. I Terai er klimaet nesten tropisk, med glohete forsomre, en dryppende våt sommermonsun og tåkete, kjølige vintere. De himmelhøye fjellene legges bak deg og området som åpner seg foran deg er helt flatt. Plutselig er det mange rickshawer og folk i indiske klær. I Terai finnes fortsatt jungel med tigre og neshorn. Byen Lumbini æres blant buddhister som Buddhas fødested.

Les mer

Kathmandu

Tenk deg høye fjell med snødekte topper, bønnevimpler som blafrer i vinden og glitrende tak fra de mange templer. Duften av røkelse, lydene fra et yrende folkeliv og overalt hvor du snur deg er det smilende ansikter. Velkommen til byen blant fjellene: Kathmandu. Nepals hovedstad ligger i Kathmandu – dalen, mellom fjellene Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun og Chandragiri. Lenge trodde man dette kanskje var det sagnomsuste Shangri – La, men den gang ei. Kathmandu er dog inngangsporten til Nepal, og her finner du også den eneste flyplassen i landet.

Les mer

Mount Everest

Hvem har vel ikke lekt med tanken om hvordan det vil være å stå på toppen av verdens høyeste fjell? Nærmere himmelen kommer man ikke, blir det sagt – men svært få av oss får oppleve dette. Ikke uten grunn, for historiene rundt det 8848 meter høye vidunderet er mange, og ikke alle har endt lykkelig dessverre. I vesten er verdens høyeste fjell kjent som Mount Everest. Nepaleserne kaller det Sagarmatha, tibetanerne Chomolangma. Fjellet ligger i landskapet Khumbu på grensen til Tibet, rundt 150 kilometer nordøst for Kathmandu.

Les mer
Rull til toppen