Kjør selv i USA

– USA på kryss og tvers med bil!

USA er bygget for bilen. De enorme avstandene tilbakelegges best på fire hjul. Det er ikke bare på landeveien at bilen er å foretrekke. Også i de fleste amerikanske byer, som kan være enorme i deres omfang, er bilen en nødvendig alliert. USA er nemlig verdens beste land for en road trip!

Men hvor skal turen gå hen? Key West, Yellow Stone, San Francisco, Big Bend nasjonalpark, Martha’s Vineyard – mulighetene er uendelige, veiene er vidt åpne. Mange av veistrekningene er legendariske. Route 66 fra Chicago til Los Angeles er kanskje den mest kjente. Bob Dylan har udødeliggjort Highway 61 langs Mississippi – elven. Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles er uvurderlig vakker, der den snor seg langs Stillehavets kyst. Følger du State Road A1A ned langs Floridas Atlanterhavskyst ender du i Key West, som utgjør det sørligste punktet i det kontinentale USA. Men kanskje er ikke endepunktet det viktigste?

Våre Kjør – Selv pakker inneholder en ferdigplanlagt kjørerute. Dagsetappene er godt planlagt, hotellene forhåndsbestilt og betalt og dere mottar en omfattende ferdigmanual med mye informasjon. Følelsen av å kjøre på egen hånd, den beholder du.

Noen klassiske ruter:

* Atlanterhavsruten – Portland til Key West: Start i Portland, som er Maines største by. Kjør ned langs kysten til Boston som er fylt med historiske bygninger og bevertninger til byens mange studenter. Via den maritime byen Newport i Rhode Island forsetter turen til Washington D.C. Sørstatene melder sin ankomst med Charleston og Savannah. Langs Floridas kyst følger du A1A, mens du cruiser helt nede i vannkanten. Turen slutter i Key West. Kjørestrekning: cirka 3000 km.

* New York City over Niagara Falls til Chicago: Vink farvel til New York City og sett kursen nordvest opp gjennom staten New York. På veien til den detroniserte industribyen Detroit, Michigan, bør du legge veien forbi Catskills, Adirondack Mountains og fossefallene Niagara Falls. Herfra kan du skjære tvers over Michigan, via Interstate 94, til du kommer til Chicago. Kjørestrekning: cirka 1600 km.

* Route 66 – Chicago til Los Angeles: Den mest ikoniske veistrekningen i USA er Route 66, som strekker seg fra Chicago til Los Angeles. Veien, som sto ferdig i 1926, var de neste tiårene hovedfartsåren mellom de gamle statene på østkysten og drømmenes California. I dag står Route 66 som et levn fra en svunnen tid, selve begrepet på americana med skinnende diners i krom og moteller med indianertema. Gjør et stopp i New Mexicos største by Albuquerque, indianerbosetningen Sky City og Sedona – ørkenen. Kjørestrekning: cirka 4000 km.

* Savannah til Big Bend nasjonalpark: Er du nysgjerrige på USAs sørstater og vil snuse nærmere på sørstatenes stemning, må du krysse regionen fra øst til vest langs det såkalte Bibelbeltet, oppkalt etter det store antall kirker. Start i Savannah, Georgia og fortsett til regionens største metropol, Atlanta, hvor Coca Cola og CNN ble oppfunnet. Fortsett i borgerrettighetenes fotspor i Birmingham, Alabama og videre til Selma. Så står Mardi Gras og jazz i New Orleans, Louisiana, på programmet. Så til Austin, Texas for å spise bbq og høre live musikk. Når man er kommet hele veien til kunstnerbyen Marfa og nasjonalparken Big Bend, har du forlatt sørstatene og kommet til Vesten. Kjørestrekning: cirka 3200 km.

* The Blues Highway – Chicago til New Orleans: Higway 61 løper fra Chicago til New Orleans, Louisiana. Veien følger for det meste Mississippi – elven og er derfor også kjent som The Great River Road. Er man interessert i musikkhistorie, anbefales det følge den sørlige ruten fra Memphis til New Orleans, hvor strekningen også er kjent som The Blues Highway. Det er denne strekningen Bob Dylan ærer i mesterverket «Highway 61 Revisited» fra 1965. Du kan supplere The Blues Highway med et stopp i Nashville, Tennessee, hvor til country and westernmusikk hører hjemme. Hele regionen er rik på kulturhistorie og det helt rette stedet å lete etter denne stemningen, er the Deep South (det dype sør). Men det er også USAs fattigste region, med masse av arr på sjelen. Kjørestrekning: cirka 1500 km.

* Black Hills til San Francisco: Begynn turen i Black Hills som er Sioux – indianernes hellige land. Fortsett derfra til kjempemonumentenes Crazy Horse og Mount Rushmore, hvor de fire presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln er hugget i stein. Du ender til slutt opp i vakre San Francisco. Underveis er det mange store opplevelser å få med seg, så sett av god tid. Stikk vest tvers gjennom Montanas flotte landskap mot Yellowstone nasjonalpark på grensen mellom Montana, Wyoming og Idaho. Kjør så sørover mot mormonhovedstaden Salt Lake City i Utah. Så lokker kasinobyen Las Vegas. Hvis du kommer herfra med pengene og sjelen i behold, avslutt reisen i mytiske San Francisco. Kjørestrekning: cirka 3300.

* Stillehavsruten – Seattle til Los Angeles: Start i Seattle, med landemerket er den 184 meter høye Space Needle. Kjør sørover langs Washingtons kyst og videre gjennom Oregon og besøk hipstermetropolen Portland. Følh Highway 1, som av mange betraktes som en av de vakreste veistrekninger i verden. Veien, som er 1036 km lang, sto ferdig i 1937. Legg turen innom Redwood nasjonalpark, nord for San Francisco og fortsett så sørover via Monterey, som forfatteren John Steinbeck gjorde berømt. Ta med deg Big Sur, som er en 150 km lang kyststrekning og avslutt i Los Angeles. Kjørestrekning: cirka 3000 km.

Pin It on Pinterest