Julefeiring på Island

– Lokale tradisjoner og 13 julenisser!

Island er det ideelle stedet for julefeiring. Islandsk kultur er rik på juletradisjoner og mørket er faktisk bare en fordel når du skal feire lysets høytid.
Islendingene feirer jul i 13 dager, og tradisjonelt er feiringen konsentrert om familien og god mat. Den tradisjonelle feiringen står sterkt hos mange av landets innbyggere. Husene dekoreres med julelys både inne og ute, og som i så mange andre deler av den vestlige verden, er et vakkert dekorert juletre en viktig del av stuen.

Julenissen på Island er litt utenom det vanlige. De i alt tretten julenissene heter «jólasveinar» på islandsk. De kommer ikke fra Nordpolen på en slede trukket av reinsdyr, men lever i høyfjellet og besøker bygdene én om gangen dagene før jul for å gi barna små gaver. Nissene er kledd i ull og vadmel i de naturlige ullfargene. 13 dager før jul kommer den første nissen ned til bygdene, og så følger de på rekke og rad, hver på sin faste dag. De ergrer folk ved å stjele stearinlys eller kjøtt, de kikker gjennom vinduene og smeller med dørene. Navnene deres forteller hva for noen uskikker de har. Etter jul forsvinner de tilbake til høyfjellet, én etter én.

I gamle dager var ikke julenissene så snille. Ifølge islandske folkeeventyr var julenissenes mor et trehodet uhyre ved navn Grýla, og hennes tredje mann var et like ufyselig uhyre ved navn Leppalúði. Hver jul kommer Grýla ned fra fjellene for å fange uskikkelige småbarn i sekken sin, men samtidig kommer julesvennene med små førjulsgaver til dem som oppfører seg pent. Katten hennes, Jólakötturin, var også beryktet for å spise barn som ikke fikk nye klær til jul. Fremdeles er historiene om Grýla en viktig del av islandsk folketro og ikke minst skikken med førjulsgaver en populær juletradisjon på Island. Islandske barn får i tillegg også gaver på selve julaften.

Islendingene feirer jul på storslått vis. I høytiden er Reykjavik pyntet høyt og lavt, og gatene er opplyst med fargesprakende julelys. Du kommer lett i julestemning i den vakre hovedstaden.
Kom i skikkelig julestemning og nyt de deilige julebordene og tradisjonelle delikatessene som inkluderer røkt lammekjøtt, rype og reinsdyr.

Nyttårsaften er kanskje den største festkvelden i året. Det er nyttårsball og fyrverkeri hele kvelden, men høydepunktet kommer ved midnatt. Da lyser himmelen opp i flere minutter, mens brannbiler og skip i havn ringer med klokker og blåser i tåkeluren for å ønske det nye året velkommen. Det er kanskje det mest storslåtte fyrverkeriet du noen gang vil se!

Pin It on Pinterest