Kommunismens fall begynte i Polen

«Det går et spøkelse gjennom Europa – kommunismens spøkelse» Karl Marx

Da andre verdenskrig endelig var over, kunne ikke polakkene puste lettet ut og telle sine døde i ro og fred. Stalin, Roosevelt og Churchill hadde nemlig med noen raske skriblerier på toppmøtet i Jalta ved krigens slutt delt Europa i forskjellige interessesfærer, og Polen havnet i den sovjetiske sonen. Polakkene kaller dette Polens femte deling. Konsekvensen var 44 år med kommunisme, som offisielt selvstendig stat, men med Sovjetunionen voktende på hvert eneste skritt man tok. Samtidig oppsto en skepsis overfor det Vest – Europa som polakkene selv synes de tilhørte, men som etter deres syn hadde sviktet dem i Jalta. Med Stalins død i 1953 og den begynnende avstaliniseringen fra og med 1956 kunne polakkene fortsette sin tradisjon med opprør mot undertrykkerne. Det begynte med de store urolighetene i Poznan i 1956, hvor arbeiderne demonstrerte for brød og frihet, men ble slått hardt ned av styret og stemplet som «antirevolusjonære krefter». I 1968, 1970 og 1976 gjentok historien seg, men noe egentlig gjennombrudd i forholdet til staten, kommunistene og Moskva kom først med den frie fagbevegelsen Solidaritet i 1980. Den fikk raskt 10 millioner medlemmer og dannet en slagkraftig motstand mot kommunismen. Solidaritet var med i rundebordsforhandlingene som i 1989 førte til at Polen gjennomførte de første frie valgene i østblokken.

Reisen starter i Kraków hvor en historiker gir deg en interessant forelesning om kommunismen i Polen. Besøk så Nowa Huta, den ideelle, sosialistiske arbeiderbyen sentrert rundt stålverket som åpnet i 1954. Det er også lagt inn en byrundtur i Kraków slik at dere kan oppleve dagens Polen. Et besøk i de vakre Saltgruvene er obligatorisk, uansett hensikten med reisen. Ostalgie (Øst – nostalgi) skal du lete lenge etter i Warszawa, men Russlands/Sovjetunionens flere hundre år lange tilstedeværelse i Polen har selvfølgelig satt sine spor. Polakkene har slettet en del av kommunismens symboler fra før 1989, men enkelte ting står fortsatt. I Warszawa skal dere oppleve noen av disse stedene. Det blir besøk på Kulturpalasset, Defilad (Parade) – plassen og et område bygget på 1950 – tallet i sosial – realistisk stil. Havnebyen Gdansk er siste stopp. Bli med på en byvandring i den gamle bydelen. Men Gdansk har mer å by på enn gamlebyen. Det var her fagforeningen Solidaritet oppsto blant arbeiderne på byens skipsverft. Følg «Veien til Frihet» som tar deg med til Gdansk skipsverft, Solidaritetsmuseet og St. Bridget’s Church. Flere av måltidene inntas på melkebarer, de typiske folkekjøkkenene under kommunismen.

Denne turen tar deg med på en reise gjennom kampen mot kommunismen, og gir deg et innblikk i hvilke forhold som hersket i Polen på denne tiden. En unik, spennende og interessant reise.

Pin It on Pinterest