En reise gjennom andre verdenskrig

– «Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye» (Winston Churchill)

Det var nettopp her det hele startet. 1.september 1939 innledet Tyskland andre verdenskrig med nok en gang å invadere Polen. Snart falt bombene over Warszawa, det ble hengt opp Achtung . plakater, innført rasjonering, og tilfeldige nedskytinger ble del av hverdagen. Jødene ble integrert i gettoer. Stalin og Hitler inngikk en ikke – angrepspakt. Til den hørte en hemmelig protokoll, der de delte Øst – Europa mellom seg. Polen ble dermed atter en gang delt mellom to av nabolandene, Nazi – Tyskland og Sovjetunionen. Sommeren 1939 droppet Tyskland pakten og okkuperte Polen. Da krigen var over, var mesteparten av landet ødelagt, med bombede byer og konsentrasjonsleire som tauser vitner om krigens grusomheter. Polen i dag er gjenoppbygd, moderne og sjarmerende. Til tross for krigens ødeleggelser, har mange historiske severdigheter overlevd. Den generasjonen som opplevde krigen, er nesten borte. Men minnene om hva de gjennomgikk og kjempet for, er igjen.

Bli med på en utrolig reise gjennom andre verdenskrig – og kom tettere innpå historien enn noen gang før.

Slik andre verdenskrig gjorde, starter reisen i Gdansk. Dere settes tilbake til 1.september 1941 med et besøk på Westerplatte hvor de første skuddene falt. Gjenopplev kampene med å se de gamle bunkerne, minnesmerkene og museet.

I Warszawa er det nesten umulig å forestille seg at krigen la 85 prosent av byen i ruiner. Den ble rett og slett sprengt og bombet ut av eksistens. Besøk Warszawa monumenter som minner og hedrer jødene som ble deportert til konsentrasjonsleirene og de falne. Høydepunktet i Warszawa er besøket på Uprising Museum, som forteller historien om oppstanden i Warszawa i 1944. Museet er utmerket, og du kommer tett innpå hendelsene som utspant seg i Warszawas gater.

Wroclaw var en nazistisk mønsterby hvor hele 200 000 stemte på Hitler under valget i 1933. Byen var samlingssted for Wehrmacht sine tropper før angrepet på Polen i 1939. Størsteparten av byen ble ødelagt i 1945, men i dag er det kun i bøker og på bilder du kan se byens grusomme og ikke så fjerne fortid.

De fleste som hører Kraków tenker på filmen «Schindlers Liste» og Auschwitz. Besøket i konsentrasjonsleiren Auschwitz – Birkenau vil garantert påvirke deg. Leiren er selve symbolet på holocaust. Den er vanskelig å beskrive med ord med ord fra de dagligdagse språket, for Auschwitz var ikke noe vanlig sted. Leirene er i dag innredet som museum og minnesmerke for ofrene. De står de, som tause vitner om menneskehetens mest grusomme hendelser, og som en evig påminnelse om grusomhetene som mennesker påførte hverandre.

Reisen gjennom andre verdenskrig vil garantert bli en reise du aldri glemmer, og en tur du ikke vil være foruten!

Pin It on Pinterest