Zanzibar

– Det beste og romantiske av Tanzania!

Monsunvinden blåser milde dufter av krydder rundt på øya, som lokker med sine hvite sandstrender, fargestrålende koraller og fantastiske klima. I historiske Stone Town blir stemningen satt av myntgrønne skodder og smale gater med himmelblå balkonger. Med unntak av savannens ville dyr har Zanzibar samlet det beste av Afrika, så det er forstålig at den lille øya er blitt en fast ingrediens i safarirundreisene og et populært sted for en bryllupsreise!

Perfekte, hvite sandstrender og korallrev. Et varmt og solrikt klima året rundt. En historie, som flommer over av eventyr: arabiske sultaner, portugisiske sjøfarere, slavehandel og europeiske oppdagelsesreisende. Så en av Afrikas mest spennende byer spekket med flott arabisk arkitektur. Glem for all del ikke det smakfulle swahili – kjøkken og den behagelige befolkningen.

Zanzibar består av hovedøyene Unguja (Zanzibar øy) og Pemba, samt et utall av småøyer. I århundrer var øyriket knytepunkt for handel med halve verden: egyptere, fønikere, indere, arabere og portugisere, som alle har satt sitt preg på øya. Storhetstiden var på 1800 – tallet, etter at portugiserne ble satt på porten av araberne fra Oman. I 1830 – årene flyttet sultanen av Oman sitt hoff til Zanzibar, og 20 år senere ble øya et selvstendig sultanat. Rikdommene strømmet til Zanzibar, og sultanatet ble et av de rikeste dynastier Afrika noen gang har sett. I 1890 ble Zanzibar formelt et britisk protektorat, men makten forble hos de skiftende sultaner helt frem til uavhengigheten i 1963. Med en slik historie og påvirkning, er det ikke rart Zanzibar i dag er et sammensurium av kulturer og matgleder.

Øyas store attraksjon, etter de lekre strendene, er byen Stone Town, den gamle araberbydelen i Zanzibar by. Husene fra slavehandelens og de store oppdagelsesreisendes tid står fortsatt skulder mot skulder. På en kort spasertur kan du se både David Livingstones hus, sultanens palass, slavemarkedet og den legendariske slavehandleren Tippu Tips praktperle, som står og forfaller i enden av gaten med det bisarre (og uforklarlige) navnet Suicide Alley.

Kanskje bør du tenke deg godt om neste gang du ber noen dra dit pepper’n gror, for det kan hende de ender opp på vakre Zanzibar. Her vokser sort pepper som friske, grønne bær som ligner erter – sammen med vanilje, muskat, ingefær, chili, kryddernelliker, kanel og kardemomme. Bli med på en kryddersafari, hvor du kan se, røre, lukte og smake på alt krydderet som vi i vår verden først ser når de ligger klar til bruk, i plastikkposer eller forseglede glass.

Legg også turen ut til Changuu Island, også kjent som Prison Island, en velduftende jungeløy med lekre, hvite strender og gode snorkelmuligheter. Øyas beboere er over hundre kjempeskilpadder, som visstnok ble importert fra Seychellene i begynnelsen av 1900 – tallet. De største veier over 200 kilo, så det er noen store og meget sjarmerende innbyggere å hilse på.

Hvordan så Zanzibar ut før det ble bygget plantasjer og landsbyer? Det kan du se i Jozani Chwaka Bay National Park, den eneste biten av opprinnelig regnskog som er igjen på øya. Parken strekker seg ikke mer enn 50 kvadratkilometer, men består av busker, sumper og herlig mangroveskog med de merkelige nesehornsfuglene og de sjeldne, røde guereza – apene. Apene er forresten endemiske til Zanzibar, og er så søte at du har vanskelig for å forlate dem.

Men ja, det er strendene som frister og trekker. På østkysten lokker øyas lengste, uavbrutte strender, og det er lengre mellom hotellene. Til gjengjeld har den lavtliggende østkysten det minus at vannet trekker seg mange hundre meter tilbake når det er lavvann, noe som gjør bading litt vanskeligere. Fenomenet oppleves langt mindre på vestkysten, men til gjengjeld må du dele stranden med flere hotellgjester. I sør er det flere klipper, og strendene er kortere. Her er det glimrende dykke – og snorkelmuligheter, og tidevannet merkes langt mindre enn på østkysten. Zanzibar har så mange flotte strender at det er vanskelig å peke ut én, men et lite tips kan være den lange stranden rundt fiskerbyen Jambiani, hvor badestrand, snorkling og landsbyliv går opp i en høyere enhet. Matemwe Beach, på nordøstkysten er med sin finkornede, hvite sand en annen av øyas aller beste.

Kom til Zanzibar og la hverdag være hverdag og nyt strendene, krydderduften og la romantikken blomstre!

Pin It on Pinterest