Sykkeltur på Sri Lanka

– Paradisøya sett fra sykkelsetet!

Sri Lanka er et dråpelignende paradis i Det indiske hav. Øya tilbyr en komplett pakke når det gjelder ferie. Den mer enn 2000 år gamle historien henger over Sri Lanka og lokker med mystikk og sagn. Historien omfatter både kongeriker, kolonimakter og kjøpmenn. Buddhistiske templer og klostre er spredt over hele det lille landet, og dette gjenspeiler seg i dagsordenen for både innbyggere og tilreisende. Endeløse, hvite strender er omkranset av palmer som sakte svaier i vinden, krystallblått hav som er hjem til delfiner, hvaler og fisk i alle former og størrelser, apekatter som svinger seg i trærne og elefanter som avkjøler seg i elvene. Mektige fosser buldrer nedover fjellsidene og nasjonalparkene er imponerende og vakre. Hva er vel dea bedre enn å oppleve det hele fra sykkelsetet? Denne turen er perfekt for deg som vil ha en aktiv ferie, bo bra og nyte alt hva den flotte øya har å by på.

Reisen starter i Sigiriya og tar deg til Habanara og videre til Polonnaruwa- med sine flotte arkeologiske funn. Den ble gjort til hovedstad i landet av kong Vijayabahu I på slutten av 1000-tallet og overtok dermed rollen som hovedstad etter Anuradhapura. Utgravninger gir deg et godt inntrykk av hvordan denne byen en gang så ut. Du sykler gjennom små skogsområder og enger. Dog temperaturen ofte er varm i denne sentrale provinsen har du nesten kontinuerlig skygge av de mange trærne på turen. Fuglene synger i tretoppene, sommerfuglene svermer og duftene fra de fargerike blomstene følger deg på veien.

Turen er variert når det gjelder terreng, og allerede når du forlater Polonnaruwa og sykler via dalen mot Matale vil du få muligheten til å teste musklene i stigning. Ønsker du en riktig utfordring kan du ta velge å sykle de 21 kilometerne mot Knuckles Mountain. Det er en høydeforskjell på 1400 meter og vil garantert gi de aller fleste litt melkesyre og økt kroppstemperatur.
Området du sykler gjennom er frodig og du passerer flere krydderplantasjer hvor det dyrkes vanilje, kardemomme, chili og kakao. Duftene er fascinerende og mange på vei til dagens endemål- nemlig Kandy. For de som har sett Indiana Jones filmene – tenk Kandy! Med sine overdådige templer, frodige, grønne hager og flotte kongelige palasser, er det som å vandre rundt i filmkulissene.  Som Sri Lankas nest største by og valfartssted for både turister og pilegrimer, har byen et yrende folkeliv. På begynnelsen av 1800-tallet lot Kandys siste konge bygge en kunstig sjø midt i byen. I dag er innsjøen byens hjerte hvor du kan spasere rundt i ro og fred, nyte fuglesangen og titte på varaner og skilpadder som måtte dukke opp langs veien. Det er mye å oppleve i byen som ligger 480 meter over havet, mellom flotte fjell. Ikke rart byen også kalles Kanda Uda Rata, eller fjellbyen, på godt norsk.

Du starter å sykle fra Gampola og i dag er det både oppoverbakker og nedoverbakker som gjelder. Dagens etappe tar deg til Kithulgala, den lille byen som er kjent fra David Leans film The Bridge on the River Kwai fra 1957. Du er nå i regnskogsområdet og turen er mer enn bare sykkel og pedaler. Her må du ta bena fatt og gå en trekking tur i den flotte naturen. I tillegg skal du få prøve en av de mest populære aktivitetene i Kithulgala- nemlig rafting! Lunsj består i å starte grillen og nyte måltidet ute i jungelen som seg hør og bør.

Er du glad i motbakker har strekningen til Nuwera Elliaya noe å by på! Fra Gampola på 772 meter over havet tråkker du opp til Nuwera Elliaya på 1878 meter. Byen ligger i høylandet og klimaet her er kjøligere enn de andre stedene du har syklet så langt. Mens du tråkker av sted kjenner du snart duften av de mange te- plantasjene som området er så kjent for. Selvfølgelig får du muligheten til å smake den verdenskjente teen- du kan ikke ha vært på Sri Lanka uten.

Fra Nuwera Elliaya til Yala er det utforbakke! Sykle så fort du bare vil, med vinden som rufser i håret og temperaturen som stiger for hver meter du sykler. Omringet av den ene nasjonalparken etter den andre, og med litt flaks, møter du både påfugler, rådyr og de andre beboerne i nasjonalparkene.
Det er også lagt inn kveldsbesøk i Yala Nasjonalpark med jeep. Dette er den største og mest berømte av nasjonalparkene på øya. Dette er nemlig Moder Natur på sitt beste. Parken er variert og vakker – med skoger, laguner, gressletter og gjennomsnittstemperaturer på 26 til 30 grader. Du er dermed invitert til en fullspekket naturshow du sent vil glemme. Parken er et ypperlig sted å se Sri Lankas ”fire store”.

Alle hotell på turen er i topp klasse for Unike Reiser vet at det er viktig å kose seg med god mat og drikke, en myk god seng og herlige svømmebasseng etter tapre dager på sykkelen. Turen lar seg fint kombinere med en uke på stranden eller ytterligere spennende opplevelser på Sri Lanka!

Pin It on Pinterest