Aktiv i Polen

– Blant fjell, bølger og bison!

Svetten renner langs ryggraden. De gode, gamle turstøvlene har fått et ordentlig lag med fett, og sammen med den nyinnkjøpte goretexjakken gjør de underverker på en fottur. Med et rundstykke i den ene hånden og en termos med varm kaffe i den andre kan utsikten nytes. Der nede – langt der nede – ligger den polske landsbyen dere la ut ifra i dag morges. På samme sted venter en varm, solid bondekost på dere igjen i kveld.
Turfolket får lett blod på tann når Polens vakre landskap skal utforskes til fots.

De mange skog- og naturområdene, de store nasjonalparkene og fjellene i sør byr på et vell av muligheter for fottur- og sykkelferie på oppmerkete stier. Dermed er alt duket for en aktiv og minneverdig ferie i Polen – et land i Europas hjerte.

En mellomting mellom en mammut og en okse pruster olmt på den andre siden av innhegningen. Dere står ansikt til ansikt med en overlevende fra urtiden, den europeiske bison. Bisonen var egentlig utryddet i Polen, men man lyktes med å gjenopplive arten, som nå er representert i Wolin nasjonalpark, sammen med andre sjeldne dyrearter som den hvite ørnen, kronhjort og hvitflekket villsvin. Naturparken er både en slags friluftsdyrehage, og et enormt skogs- og våtmarksområde. Det finnes tre ulike turstier gjennom naturparken, hvor dere blant annet passerer en 600 år gammel kjempeeik og vakre innsjøer. Fra Góra Gosan er utsikten fantastisk, og de bratte skrentene stuper rett ned i havet.

Det er 23 nasjonalparker i Polen, hvorav åtte står på UNESCOs liste. 2500 kilometer med oppmerkete stier gjør den lett tilgjengelig for fotturister, syklister og ryttere. I tillegg finnes det reservater, landskapsparker, innsjøer, elver, våtmarksområder og enger, og det er massevis av natur både i og utenfor parkene å bevege seg rundt i.
Det er mange sykkelruter både i og utenfor nasjonalparkene, for eksempel den 164 kilometer lange Ørneredestien som slynger seg gjennom vakkert landskap mellom Czestochowa og Kraków. Stien er populær både blant fotturister og syklister, som underveis kan beundre de mange borgruinene som ligger høyt oppe på klippetopper.

Polakkene er med rette glade for sin lange kystlinje med perfekte, hvite sandstrender ut mot Østersjøen. Dette er et perfekt utgangspunkt for både tradisjonelle og mer ekstreme strand- og vannaktiviteter. Også ved De mauriske sjøer i det nordøstlige Polen er det gode muligheter for alskens vannaktiviteter. Her kan familiens yngste få sine første opplevelser i og på vann, mens mer garvete kajakkroere kan øve seg på grønlendervendinger, jakte på det perfekte, lydløse kajakkpadletaket og ellers gli av sted rett over vannoverflaten i ti dager og fortsatt oppdage nye steder. Underveis kan dere overnatte på noen av de mange teltplassene og nyte synet av blant annet hegrer og svaner i reservatene underveis.
Liker du ikke ekstremsportutskeielser, kan du leie en motorbåt eller yacht og leke kaptein i en uke eller bli med på en av faste fergeturene og få vind i håret, saltvann på leppene – og med litt hell – solskinn i blikket.

Sudetene utgjør grensen mellom Polen og Tsjekkia i det sørvestlige hjørnet av Polen, helt på grensen mot Tyskland. Her er fjellene myke og runde i formen, men du kan saktens få frem svetten i pannen og få sommersnø under føttene likevel. De ville, forrevne Tatra-fjellene sør for Kraków ligger på grensen mellom Polen og Slovakia. Her er turstiene gjerne litt mer krevende, men alene er du neppe, for det er et svært populært turområde. Så er det da heller ikke så uoverkommelig vilt: Det høyeste punktet på den polske siden er Rysy på 2499 meter. Om vinteren er Tatra-fjellenes turistsentrum, Zakopane, befolket av Polens skijetsett og turister fra hele verden, parate til en lang dag likelig fordelt mellom utforløyper, skiheis og hyggelig barer med enkel, solid kost og varmt øl med honning eller varm honningvodka. Om sommeren er det fotturister i alle kategorier som overtar.

Agroturisme er i ferd med å vinne terreng i Polen og byr på muligheten til å oppleve livet på landet hos en helt vanlig polsk familie. De fleste stedene har du også mulighet for en aktiv ferie, med for eksempel ridning eller tennis, og det kan være båt- og sykkelutleie på stedet og fiskemuligheter.

Dere trenger ikke legge opp hele ferien til å være aktiv. Aktivitetene kan fint legges over flere dager, være kun for én dag eller noen timer.
Polen har så uendelige mange aktiviteter å by på: Off road, ATV, fallskjermhopping, paragliding, seilturer, fisketurer, lutfballong, turer med dresin og slipper, rideturer, golf og hundekjøring.
Turene skreddersys etter ønske og tilrettelegges både for par, familier, vennegjengen og firmaer.

Opplev Polens aktive side – du kommer ikke til å bli skuffet!

Pin It on Pinterest