På besøk hos Dumbo

av | sep 27, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

Besøkende fra hele verden står oppstilt rundt innhegningen og ser på noen store gjørmepytter. Det snakkes ivrig på flere ulike språk, kameraene er klare og forventningene store.

Det er litt av en tumult og kaos når elefantungene kommer løpende. En knapt halvmeter høy elefantbaby småspringer ustøtt forbi raden av turister – med nesa i været i retning melkeflasken med to liter melk som en av dyrepasserne holder opp. Den melkesugne sjarmøren heter Ziwa og han er en av rundt 40 foreldreløse elefantunger som blir tatt på vare på av David Sheldrick Wildlife Trust i Nairobi, Kenya.

Hvert år blir flere tusen elefantbabyer foreldreløse. Mødrene er som regel ofre for krypskyttere og betaler med livet fordi handelen med elfenben er så innbringende. I det sørlige Afrika drepes over 40 000 elefanter hvert år. Ofte er det de eldre mødrene med de største støttennene som bøter med livet. Det etterlater små, hjelpeløse elefantbabyer i naturen.
I 2007, altså for ti år siden, var det et sted mellom 470 000 og 690 000 elefanter i Afrika. I dag er over 60 prosent av disse borte. De aller fleste er drept av krypskytere. Problemet bare øker og øker. De siste tre årene er det drept over 100 000 elefanter. Krypskyterne dreper elefantene fortere enn de reproduseres. Hovedårsaken er verdens umettelige marked for elfenben.
Andre ganger dør mødrene av naturlige årsaker. Men resultatet er uansett det samme: Herlige, små elefantbabyer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv.
Heldigvis finnes det steder som David Sheldrik Wildlife Trust, også kjent som Elefantbarnehjemmet, som gir håp om at elefantene kan reddes fra utryddelse.

Foto: Katharina Wiig, Unike Reiser
Melk er kjempegodt, og det er ikke få liter som forsvinner i små elefantmager hver dag!

Senteret er åpent kun én time om dagen for besøkende. Klokken 11 kommer de springende, med snabelen sprettende i alle retninger, på ustø bein. De viser seg frem for publikum, og storkoser seg. Elefantpasserne forteller de triste historiene om hver enkelt, og tilskuerne beundrer og fotograferer til minnebrikken er full. Når du har sett de grå elefantungene tumle rundt med hverandre i rød jord, ligge på kne ved et vannhull mens de bruker snabelen som sugerør eller drikker melk fra store tåteflasker, ja da forstår du hvorfor barnehjemmet eksisterer. Du innser verdien av å bekjempe krypskyteri. Du får et inderlig ønske om å bevare elefantene for fremtidige generasjoner slik at de også kan oppleve elefantene som vandrer på savannen – slik de var skapt til.

Når oppvisningen er over, rusler babyene tilbake til de velholdte stallene. Hver bås har skilt med elefantens navn. Inne er det tørt og rent, med nok høy og friske blader og god plass. Et par store tåteflasker med riktig melkemiks venter også naturligvis.

Jeg er en elefantelsker. Noen vil nok også si at det strekker seg mot grensen til en besettelse, men disse skapningene er noe av det vakreste jeg vet. Jeg beundrer dem for deres styrke, intelligens, omsorg og respekt for hverandre. De er sosiale, omtenksomme og er i besettelse av følelser akkurat som oss mennesker.
Derfor er jeg ikke i tvil om at mitt favorittsted i verden er Elefantbarnehjemmet. Mitt første besøk hit var helt overveldende. Ikke akkurat overraskende at jeg også har adoptert et par av ungene som bor her.

Min første adopsjonselefant het Murka. Hun var rundt 20 måneder da hun ble funnet i grenseområdet ved Tsavo West nasjonalpark. Murka ble funnet med et spyd langt inne i hodet og moren antas å ha blitt drept av krypskytere. Den lille elefantungen svevde lenge mellom liv og død, men kom seg endelig på beina og stortrives nå på Elefantbarnehjemmet.

Så er det Ziwa, en kosete, liten røver på to år som ble funnet i Amboseli mens han beskyttet sin døende mor ved et vannhull. Elefantungene får navn etter områdene de blir funnet i, og Ziwa betyr ”vannhull” på swahili. Han har funnet seg godt til rette på barnehjemmet i vente på å bli stor nok til å slippes ut i nasjonalparken Tsavo.

Foto: Katharina Wiig, Unike Reiser
Det er litt av et rabalder og mye lek når elefantbabyer skal luftes og viser seg frem for besøkende!

Du trenger ikke en gang besøke Elefantbarnehjemmet for å adoptere, men kan velge ditt elefanthjertebarn på hjemmesiden til David Sheldrick Wildlife Trust: https://www.sheldrickwildlifetrust.org/
Enten du vil ha en elefantbaby selv, eller gi bort en i gave, så er du den beste markedsføreren organisasjonen kan ha! Det koster USD 50,- per år per elefantunge, og du mottar oppdateringer på e-post om hvordan babyen din har det. Bare noen tastetrykk så er du blitt en elefantmamma eller pappa!
Ja, vi tillater oss å reklamere for dette senteret, for de er vel verdt å støtte!

David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) er en av verdens mest suksessrike rehabiliteringsprogram for elefanter og neshorn. Det ble grunnlagt i 1977 av Dr. Dame Daphne Sheldrick og hennes mann David, grunnleggeren av Tsavo nasjonalpark. Stedet har tatt seg av mer enn 150 elefantbabyer, og mange av dem er satt ut i naturen igjen – som er hensikten bak det hele.
Organisasjonen jobber også aktivt mot krypskyting i samarbeid med blant andre Kenya Wildlife Service. De finansierer ni fulltids anti- krypskytingsteam, fire mobile veterinæravdelinger og flyinitiativet Skyvets.
Organisasjonen finansieres av donor- og adoptivprogram.

Bli en del av flokken du også!


SISTE BLOGGINNLEGG

Magisk reise på Zambezi

  Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer...

les mer

Islands gylne sirkel

  Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest