Magisk reise på Zambezi

av | okt 29, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer naturlig enn å reise til Zimbabwe?

Kanoen glir lydløst på Zambezi- elven. Gjennom en vill verden med flodhester som dupper som kork i vannet, elefanter som slukker tørsten langs kanten, krokodiller på bredden og hyener som hyler. En knalloransje solnedgang over det blikkstille vannet medfører en illusjon om at vannet brenner. Noen få padletak til så sklir kanoen på land og jeg kan strekke på beina.
Teltet er allerede satt opp og duften av nytraktet kaffe fyller neseborene. Afrikas underlige lyder setter inn for fulle mugger. En ugle tuter rett over hodet mitt. Middagen serveres og det smaker fortreffelig.
– Ja takk. Jeg tar gjerne en porsjon til!

Fra leirbålet spraker det behagelig og ilden kaster dansende skygger utover området. Guiden forteller historier om lokale stammer fra svunnen tid og vi prater om dagens opplevelser. Så er det natta. En sliten norsk turist slapper av i den nyoppredde og behagelige teltsengen. Afrika ligger på lur utenfor teltveggene og venter på en ny dag.

Foto: Imvelo Safari Lodges
En gretten gubbe viser frem sitt store gap til oss i kanoen!

Frokost i det fri og så slenger guiden elegant geværet over skulderen, tar på seg hatten og smiler. Vi er klare til å begi oss til fots ut i ødemarken – hvor ville dyr lurer i buskene. Tempoet er meget behagelig og Afrikas sol varmer sakte, men sikkert opp landskapet rundt oss. Ikke en lyd er å høre, det er som om vi er omringet av ingenting, annet enn busker og trær.
– Hvor er de ville dyrene? Tenker jeg, og slapper av litt mer.

Guiden peker, viser og demonstrerer om vegetasjonen, om fugler og termitter. Hvilke planer som kan brukes til ditt og datt og ikke minst: Hvilke planter vi bør unngå. Så setter han seg brått ned på huk og peker ivrig mot bakken. Sporene etter en leopard er meget tydelige i sanden.
– Ferske så det er ikke lenge siden denne karen ruslet gjennom her, smiler guiden.
Et kraftig knekk i noen greier få meter unna oss, setter et støkk i meg (og guiden, selv om han ikke vil innrømme det). Tasle, tasle i buskaset, og jeg tenker at nå kommer leoparden og spiser meg… Skapningen som kommer traskende ut av buskene er ikke så farlig som antatt og fryktet. Vortesvinet Pumba ble forstyrret med hva den nå enn var han holdt på med, og med halen rett til værs stopper han og ser overraskende på oss. Så er det som han trekker litt på smilebåndet og fortsetter på sin vei.

Tilbake til kanoen og eventyret på elven fortsetter. Zambezi- elven snirkler seg frem langs grensen mellom Zimbabwe og Zambia. Kanoen sikksakker mellom flodhestene. Jeg holder pusten, for disse enorme grå kolossene, som ser så fredfylte ut der de dupper i vannet, kan lett velte kanoen. Pulsen stiger, og stiger enda mer når det blir bevegelse hos en av de aller største flodhestene. Han er en ganske så sur gubbe virker det som, og snøftet hans høres langt inn til elvebredden. Guiden informerer om at det gjelder å holde seg på den rette siden av dyrene. Det betyr så nærme stranden som mulig ettersom flodhestene selv foretrekker de dype rennene i midten. Men det kommer også an på hvordan de ligger i forhold til hverandre. Jeg trekker pusten, slapper av og nyter synet av Afrika mens guiden sørger for at kanoen kommer trygt forbi kolossene med alle øyeparene som følger oss med vaktsomme blikk. Øyene følger oss – uansett hvilken manøver vi foretar oss. Flodhesten er tro det eller ei, det dyret som dreper flest mennesker i Afrika, så selv om de ser bedagelige ut, er de altså ikke til å spøke med. Kommer du for tett på deres domene viser de sin misnøye med høye, rautende lyder. Heldigvis kjenner guiden alle tegnene så jeg er i trygge hender. Eneste jeg trenger å gjøre er å lene meg tilbake og nyte turen. Etter noen timers padling på elven føles det som jeg har sett tusenvis av flodhester.

Landskapet glir sakte forbi meg. Vegetasjon som enkelte steder virker så tett at man ikke skulle tro det var mulig å bryte gjennom. Andre steder er det åpnet, og perfekt for dyr som søker til elven for å drikke. En flokk med hjortedyr nyter en avkjølende drink, med vaktsomme øyne som speider etter rovdyr. De akter å stå på menyen hos slu kjøttetere. Forstålig nok!
Ikke langt unna ligger en gigantisk krokodille på bredden. Han slikker sol som en uttørstet nordmann på ferie. Helt ubevegelig på elvebredden. Ikke en muskel rører seg. Guiden smiler og informerer om at Herr krokodille er høyst levende og bare slapper av.
Overraskelsen blir derfor stor når guiden foreslår et bad. Det er jo ikke alle forunt å ”dele” badekar med flodhester og krokodiller. Bare så det er sagt så velger guidene alltid et sted det er trygt og grunt.
– Ingen grunn til bekymring, tenker jeg og hopper uti for å avkjøle kroppen i Zambzi.

Litt lenger nede, så det knaser i buskaset gir grenene etter for verdens største landdyr. Solen reflekterer i de store støttennene. Han rister på hodet så ørene flasker rundt det store ansiktet. Snabelen svinger fra side til side og viser hvilke enorme krefter som skjuler seg i det meget velfunksjonerende apparatet. Han vil tydelig markere at det er han som all makt. Synet er spektakulært og jeg knipser i vei. Et slikt syn må jo bare dokumenteres!
Så passerer vi en flokk bøfler. De egentlig så vakre dyrene ser alltid ut som de har verdens verste dag, med sine sure, sammentrykte ansikter. Men de er meget fascinerende, og jeg kan krysse av både elefant og bøffel på listen over De fem store.

Foto: Imvelo Safari Lodges
Zambezi Sands – hvor du bor på Zambezi- elven – i ren og skjær luksus!

Når kanoen når sitt endelige hvilested, ved lekre Zambezi Sands, har jeg sett antiloper, vortesvin, mungoer og sebraer. Noen gribber har vist seg frem på den knallblå himmelen over oss. Kanoen trekkes i land og jeg lemper sekken på ryggen og begir meg opp til resepsjonen. Det er på tide å sjekke inn. Etter noen dager i telt i bushen skal det bli godt med litt luksus. Du kan ikke unngå å bli imponert over Zambezi Sands, hvor hvert av de åtte luksusteltene har egen splash pool på verandaen og utsikt over elven. Så naturlig nok er det splash poolen min som frister etter middag. Solen forsvinner ned i horisonten, en iskald cocktail er i min høyre hånd og en flokk antiloper rusler langs sandbanken. Jeg tenker tilbake på kanoturen og lurer på hvordan området så ut da David Livingstone fartet gjennom her på midten av 1800-tallet. Satte han like stor pris på opplevelsene, naturen og dyrene som jeg har gjort? Jeg håper det. Om ikke så er det hans tap. For Zambezi- elven er rett og slett magisk!

Lengden og ruten på kanoturen varierer, alt etter eget ønske. Det vanlige er fire dager og tre netter, hvor du forflytter deg et stykke på elvens til sammen 254 mil. På en slik reise er også et besøk i nasjonalparken Mana Pools noe du bør få med deg.
Reisen på Zambezi- elven handler om padling, liste seg inn på store, flotte dyr, solnedganger og lyden av Afrika utenfor teltet om natten. Men mest av alt handler det om å være i et med naturen og legge sivilisasjonens fenomener bak seg – om så bare for en kort stund.

Zimbabwe, kanoen og de ville dyrene venter på deg!


SISTE BLOGGINNLEGG

Islands gylne sirkel

  Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer

Hett på Island

  For 16 millioner år siden begynte et jordskjelv på bunnen av Atlanterhavet. En mengde lava, aske, røyk og damp steg opp. Det må ha vært et spektakulært og skremmende syn. Da utbruddet var over, hadde kloden fått en ny øy: Island. Landet, som er kjent som...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest