Islands gylne sirkel

av | okt 22, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende historie. Så for meg, som er over gjennomsnittet interessert i historie, og glad i natur, er reisen Den gylne sirkel et perfekt utgangspunkt.

Hovedveien ligger øde. Ikke er bil er på farten så tidlig om morgenen. Morgenlyset ulmer mellom fjelltoppene som suser forbi vinduet. Fra radioen strømmer myke toner fra Björk. Noen islandshester gresser rolig på grønne enger og en uggen duft av svovel siver inn i bilen. Reykjaviks hus og livlige gater legges bak meg. Det er kun meg på veien – og dagens første stoppested venter noen mil unna.

Foto: Iceland Tourism/Exploring Iceland
Det bobler og spruter på magiske Island. Si hallo til geysiren Strokkur!

Jeg er fascinert av Islands historie. For nordmenn er det jo som en reise tilbake i tid, med tanke på at nordmenn var blant de første som bosatte seg her. Den enestående boken Landnámabók forteller at norske stormenn ankom øya da de ønsket å slippe unna Harald Hårfagres hardstyre.

Island kan skryte av å ha Europas yngste landmasse, samtidig som parlamentet er Europas eldste. Parlamentets opprinnelige plass er Thingvellir – som er mitt første stopp for dagen. Jeg setter fra meg bilen på den øde parkeringsplassen og rusler opp til lavaskrenten ved innsjøens nordlige ende og beundrer utsikten. Foran meg ligger Islands største innsjø, Thingvallavatn, og sletten Thingvellir.
Det var her, i år 930, at sletten ble den unge befolkningens forfatningsmessige samlingspunkt. Før den tid hadde det vært lokale ting på de ulike delene av Island. Alltinget, verdens eldste parlament, kom sammen her akkurat her, så det er historisk grunn jeg har satt mine bein på i dag. Her samlet Alltinget seg frem til 1798, i knapt 900 år. Da Republikken Island ble erklært i 1944 skjedde det også her, med cirka 300 islendinger til stede i silende regnvær. ”Himmelens gledestårer” kalte de det. Jeg er mye heldigere med været.
Merkelig å tenke på at i århundrer har islendingene samlet seg her, men i dag er det kun turister som strømmer til parken. Ikke for å diskutere viktige og politiske saker, men for å beundre utsikten.
Nasjonalparkens andre store attraksjon er Almannagjá, et trangt juv omgitt av loddrette fjellvegger på begge sider. Thingevllir ligger i skjæringspunktet for de nordamerikanske og euroasiatiske tektoniske platene, så du kan stå med beina plassert på to kontinenter samtidig. I juvet føler man seg ganske liten, og det er ikke noe problem å se forkastningen som dannes når de to kontinentene sakte glir fra hverandre (rundt to centimeter i året).

Lyden av vann i store mengder er ganske overdøvende når jeg ankommer neste stopp i Den gylne sirkel. Kaskadene fra Gullfoss henger i luften som fint regn, og i solskinnet skapes det flotte regnbuer. I to stryk styrter vannet 32 meter ned for deretter å forsvinne i en 70 meter dyp og 2,5 kilometer lang kløft. Om vinteren dannes veldige isformasjoner rundt fossen. Disse kan bli liggende så lenge at vannet til slutt strømmer ut av tykke lag med is. Gullfoss er ikke noe mindre spektakulært syn selv om kong vinter har omfavnet den.
Fossefallet, som for øvrig er et av de flotteste på Island, er en del av den vannrike elven Hvitá, som har sitt utspring i breen Langjökull ikke så langt nordpå. I klart vær ses breens kuppel mellom de takkete fjelltoppene. Området er i dag nasjonalpark, og er fredet.

Det syder og bobler. Hele området fremstår som et kjøkken, hvor det er livlig aktivitet og det ryker, damper og koker. Geysirområdet, hvor Strokkur er hovedattraksjonen, er siste stopp i Den gylne sirkel. Med få minutters mellomrom sender Strokkur kokende vann og damp 25-30 meter opp i været. Den gamle geysiren som har gitt navnet sitt navn til fenomenet, heter ”geysir” på islandsk. Forskere mener den har vært virksom siden 1300-tallet, men nå er den nesten uvirksom. Etter et par kraftige jordskjelv sommeren 2000 rundt 50 kilometer lengre sør, begynte Geysir overraskende nok å sprute vann igjen. Ikke de høye, klassiske søylene riktignok, men en svakere og mer utflytende sprut. Det er likevel ganske så imponerende av en gammel mann. Nå har den falt til ro igjen, men er du på besøk er det greit å holde et øye med den. Det kan jo hende at han plutselig våkner til live igjen.
Strokkur derimot er mektig og imponerende. Når du står ved tauet og ser geysiren samle krefter før den utfører sin strålende presentasjon, kan du merke spenningen blant de besøkende, som jubler når vannet stiger til værs. Dette er et naturfenomen av ypperste klasse!

Foto: Iceland Tourism/Exploring Iceland
Gullfoss er vakker og imponerende året rundt. Her har Kong vinter har overtatt fossen!

Den gylne sirkel inkluderer altså tre av Islands største severdigheter: Thingvellir, Gullfoss og Strokkur. Du kan oppleve alle tre på én dag, enten ved å kjøre selv eller bli med på en guidet utflukt. Inngang til alle tre stedene er gratis.

Bli med på en utflukt hvor du opplever historiens vingesus samt en utrolig variasjon av geologiske formasjoner.

 


SISTE BLOGGINNLEGG

Magisk reise på Zambezi

  Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer

Hett på Island

  For 16 millioner år siden begynte et jordskjelv på bunnen av Atlanterhavet. En mengde lava, aske, røyk og damp steg opp. Det må ha vært et spektakulært og skremmende syn. Da utbruddet var over, hadde kloden fått en ny øy: Island. Landet, som er kjent som...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest