Hos dyrene i Afrika

av | sep 12, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

For de aller fleste besøkende til Kenya, inkludert meg, starter eventyret med en reise ut på de mektige savanner, hvor løvebrøl, hyenesang og gnuenes brumming kan høres. Masai Mara er dyreparken over alle dyreparker – og uten tvil et sted du garantert kommer i nærkontakt med ville dyr! Masai- sletten er lyden av hundretusener av hover som dundrer over savannen. Gnuer og sebraer som spiser seg gjennom bølgende, grønt gress og en leopard som hviler på en gren og vifter dovent med halen. Elefanter, bøfler og løver passerer få meter fra safari- jeepen, og solen sender sine varme stråler utover landskapet. Himmelen er knallblå og danner en perfekt motpart til den grønne skogen. Bilen kaster støv bak oss når sjåføren tar svingen på ekte kenyansk vis. Bavianene som leker i veikanten gidder omtrent ikke en gang å se opp. De er vant til biler og besøkende som kommer for å beundre dem.

Jeg har fortsatt ikke helt gnidd søvnen ut av øyene da safarieventyret i Masai Mara starter. Entusiasmen er stor og forventningene enda større. Ikke så rart – jeg er jo midt i paradiset!
Ti minutter i bilen blir til tjue. Ikke et dyr har åpenbart seg. Rundt svingen åpenbarer det seg en masse sort og hvit. Hundrevis av sebraer er samlet, akkurat som om de var innkalt til et møte (eller bare for å glede en norsk turist som har drømt om dette). Vakre, stolte og elegante står de der, samlet i et sammensurium av sort og hvit. Sjåføren skrur av motoren og vi sitter der i stillhet. Flokken kommer langsomt nærmere. Synet er magisk. Så skjer det! En av de tøffere sebraene bestemmer seg for at gresset er grønnere på den andre siden av veien, og han setter fart. Bykser frem rett foran bilen og krysser veien i et elegant sprang. Resten av flokken følger etter. Bilen er omgitt av fangekledde sebraer, og det er striper overalt. Synet er magisk.
Når den siste stripete skapningen har kommet vel over veien, for ja, dyrene har alle rettigheter i parken, starter sjåføren motoren og kjører videre mot Mara- elven, hvor andre dyr skal beundres

Foto: Katharina Wiig, Unike Reiser
Verdens vakreste skapning er uten tvil elefanten!

Den majestetiske Mara- elven bukter seg gjennom landskapet som en lysende, grønn slange, omkranset av skog, frodige områder og trær. Krokodiller med åpne gap hviler på elvebredden og flodhester dupper som store flytebrygger i vannet. Ved Hippo Pools stanser vi bilen og går ut. Godt å strekke litt beina etter noen timer i bilen. Dette er et av de få områdene det er tillatt å gå ut av bilen. En ranger (viltvokter) fra Kenya Wildlife Service kommer bort for å slå av en prat. Han inviterer oss med på en fottur langs elven, slik at vi kommer enda tettere innpå krokodillene og flodhestene. Underveis forteller han gjerne om den intense og harde opplæringen og treningen han har gjennomgått for å bli en viltvokter – og svarer ærlig på spørsmålene mine om kampen mot krypskyttere. Kenyas dyreliv er hovedinntekten i landet, og dyrene skal beskyttes – koste hva det koste vil. Det utvises ingen nåde mot krypskyttere og de som står for salg av elfenben. Han ser alvorlig på oss, før han stryker over geværet som henger over skulderen. Skyt for å drepe med andre ord…

Tilbake ved bilen får vi oss en liten overraskelse og en god latter. Venstre bakhjul er punktert, og det er like lite liv i dekket som hodeskallen av en antilope som ligger noen meter unna. Sjåfør og to av viltvokterne bretter opp ermene og setter i gang. Som eneste kvinne i gjengen blir jeg fritatt og rusler ned til elven hvor flodhestene har trukket på land. Et herlig sjarmtroll av noen måneder gamle unge dytter lekent borti mamma mens han sjangler langs elvebredden. Han er ikke helt stø på beina enda, og han er rett og til å spise opp.

Med et nytt dekk på plass går ferden videre gjennom Masai Mara. Parken strekker seg 1581 kvadratkilometer utover Kenyas landskap og ble grunnlagt i 1961. Sammen med det enorme Serengeti i nabolandet Tanzania utgjør parken totalt 30 000 kvadratkilometer med beskyttet land for dyrene. Masai Mara er hjem til De fem store (elefant, bøffel, neshorn, løve og leopard). Det er heller ikke mangel på grasiøse og vakre antiloper, vannbukker, impalaer og gaseller. Legg så til hyener, giraffer, bavianer, vortesvin og 452 fuglearter, så er registrert komplett. Her i Masai Mara er det ikke uvanlig å se 10-12 forskjellige dyrearter på samme sted. Den store artsrikdommen gjør Masai Mara til en av Afrikas beste helårsparker. Hver årstid har sine egen opplevelser og sin egen skjønnhet.

Jeg er en elefantentusiast – de lux! Ikke noe annet dyr står meg nærmere enn disse spektakulære skapningene som hersker på savannen. Konstant speides det etter elefanter (ikke at de er så vanskelige å få øye på, med sin størrelse), men i dag virker det som de ikke lever i parken. Etter flere timer med kjøring så burde vi jo ha sett dem? Så plutselig dukker de opp. En stor hunnelefant kommer traskende ut av buskene. Hun svinger med snabelen og vifter med ørene. Så kommer det en til, og en til og så noen små krabater. Lykken er akkurat dette øyeblikket. De er så nære at sjåføren velger å rygge litt. En safaribil er en lett kamp for en elefant på denne matriarkens størrelse. Hun rister på hodet, som en liten advarsel og ser så direkte på oss. I de vakre øynene skjuler det seg både intelligens, kunnskap og omsorg for flokken sin. Minstemann er på vei inn i buskaset igjen og blir hentet tilbake av en av søsknene sine. Han får pent bli med resten av gjengen – ingen eventyr på egen hånd nei.
Hjertet slår fort av glede. Drømmen om å se elefanter på nært hold er oppfylt. Nå er resten av opplevelsene bare toppen av kransekaken.

Dagens neststørste høydepunkt kommer i det vi er på vei tilbake til lodgen. En av de andre safaribilene har stoppet og vi skjønner fort hvorfor. En ung hannløve barsker seg i gresset og nyter dagens måltider. Blodrød rundt kjeften, med de enorme potene beskyttende rundt kadaveret, storkoser dyrenes konge seg. Jeg kjenner at jeg blir litt uvel, og føler medlidenhet for stakkaren som nå er redusert til et måltid. ”Circle of life” smiler sjåføren, og jeg er jo enig i det, men som vegetarianer og dyreelsker er ikke dette favorittopplevelsen min. Så ærlig må jeg være.

Foto: Katharina Wiig, Unike Reiser
God appetitt! En sulten hannløve koser seg med frokosten i Masai Mara

Om kvelden, når solen har forsvunnet og lagt savannen i mørke, samles gjestene på lodgen rundt bålet. Rødkledde masaier, Masai Maras egen stamme, holder vakt. De er utstyrt med spisse spyd og står ranke og stolte i utkanten for å passe på at ingen dyr kommer inn i campen. Gjestene deler sine safariopplevelser, og masaiene forteller om kamper mot ville dyr de har utkjempet– med bare nevene selvfølgelig. Stemningen er på topp, glassene heves og det skåles for Afrikas ville dyr og de spektakulære opplevelsene vi har hatt i dag. Mørket ligger som en silkedyne rundt oss, og ansiktene vises kun i skimret fra bålet.

Så lyder et voldsomt løvebrøl – det runger gjennom tropemørket – et skikkelig ”god natt”- brøl. Eller kanskje det er dyrenes konges måte å si ”ti stille dere mennesker – jeg skal sove” på!


SISTE BLOGGINNLEGG

Magisk reise på Zambezi

  Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer...

les mer

Islands gylne sirkel

  Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest