Hett på Island

av | okt 17, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

For 16 millioner år siden begynte et jordskjelv på bunnen av Atlanterhavet. En mengde lava, aske, røyk og damp steg opp. Det må ha vært et spektakulært og skremmende syn. Da utbruddet var over, hadde kloden fått en ny øy: Island.

Landet, som er kjent som Sagaøya, er ikke så stor, men akk så vakker og sjarmerende. Island er ikke lett å karakterisere, for den er full av slående kontraster. Her er det naturkreftene som hersker. Det varierer mellom mørkt og lyst. Gamle tradisjoner blandes inn med nye former. Landet har den yngste landsmassen i Europa, samtidig som parlamentet er Europas eldste (dannet i år 930).
Uansett når på året du reiser til Island, så vil landet levere! For meg er ikke Island et reisemål, men et eventyr, hvor nye og spennende opplevelser venter rundt neste sving.

Solen skinte og brøt vakkert gjennom skylaget da flyet sirklet over Island. Innimellom fløt skyene til side og viste frem Island på sitt aller beste. Det ser vakkert og fascinerende ut fra luften, og jeg gledet meg til og utforske øya nærmere fra bakkenivå.

Med bagasjen på slep henter jeg leiebilen og så setter kursen sørøstover. På en bensinstasjon i Hvolsvöllur møter jeg guiden som skal ta meg med på et vulkansk eventyr. Den lille Toyotaen jeg har leid er heller ikke kjørbar, så bagen lastes over i et ekte islandsk kjøretøy, med dekk som er like høye som meg. Skal man trosse naturen så må man være forberedt! Kjøreturen er på rundt 45 minutter, og tar oss over og gjennom store elver og et vilt landskap.
Målet for dagen er den verdensberømte Eyjafjallajökull, som satte flytrafikken ut av spill i 2010 da den fikk et enormt utbrudd. Ingen tvil om at naturens krefter skal respekteres nei.

Foto: Iceland Tourism
Islands natur er vakker, variert, fascinerende og ganske så berusende!

Det hele begynte med en rekke vulkanske hendelser på Eyjafjallajökull i desember 2009 da det ble registrert seismisk aktivitet rundt vulkanen, med tusener av små jordskjelv. Målinger foretatt i februar 2010 viste at jordskorpen hadde flyttet seg tre centimeter sørover. Den seismiske aktiviteten fortsatte å øke, og det ble registrert over 3000 jordskjelv i vulkanens episenter i februar. Sprekker på over 500 meter åpnet seg, og mellom 10-12 vulkankratere spydde ut lava med en temperatur på 1000oC opptil 150 meter opp i luften.
Men Eyjafjallajökull var ikke ferdig! Vulkanen hadde bare tatt en liten hvilepause. Den 14.april 2010 kom det nok et utbrudd, denne gangen fra midten av isbreen, noe som igjen førte til at store mengder smeltevann rant ned i nærliggende elver. Dette utbruddet ble estimert til å være 10-20 ganger større enn det opprinnelige utbruddet. Den illsinte vulkanen spydde også ut en askesky som førte til at luftrommet i store deler av Europa ble stengt, og vulkanen har satt sitt preg på historien.

På Island er vulkaner en del av hverdagen. Øya er nemlig et av de steder i verden som har størst vulkansk aktivitet. I gjennomsnitt finner vulkansk aktivitet sted hvert femte år. Det har ført til et helt nytt begrep på Island: Vulkanturisme!
Eyjafjallajökull førte også til store endringer i landskapet, og spektakulære opplevelser venter på den syv timer (tur/retur) lange fotturen jeg skal begi meg ut på – nettopp for å se ettervirkningene av utbruddet. På vei mot toppen kan jeg tydelig se hvordan de geologiske aktivitetene har påvirket landskapet og bidratt til noen av de mest dramatiske særtrekkene ved islandsk natur. Det fjellspekkede landskapet med sorte lavafelter, geotermiske bassenger og varme kilder er resultatet av et evig samspill mellom vulkansk aktivitet og andre naturkrefter.

Det blåser litt, og solen har forsvunnet bak noen meget mørke skyer som ikke lover godt. Beina blir med et litt tyngre, jo høyere opp vi kommer. Det er ikke det letteste terrenget å bevege seg i, og pusten virker tyngre enn da jeg startet. Trekker luen enda litt nedover ørene, og dekker ansiktet med skjerfet. Trasker på. Vulkanen venter jo…
Landskapet rundt meg er variert og vakkert, selv om det fremstår som litt dystert uten sol. Det er som om naturen har valgt å forholde seg ganske så fritt til fargevalg. Fjellene som ruver rundt meg varierer mellom blygrå, svovelgule, blålige, grønne og svarte.

En engelsk dame som er med oss på vandreturen spør gjentatte ganger om guiden er sikker på at vulkanen ikke får et nytt utbrudd.
– Ganske så sikker, smiler han bredt. Da hadde vi fått et forvarsel eller fem!

Så – endelig! Guiden vår stopper og peker mot toppen. Ikke langt igjen nå. Bit tennene sammen og legg i vei. Målet er i siktet. Snart står vi på et landskap som ikke var der for et år siden. Merkelig, fascinerende, skremmende og imponerende på én gang. Naturens krefter har vist at den er større og sterkere enn mennesket, og at vi ikke har noe vi skulle ha sagt.
Det er godt å hvile på toppen. Vinden rusker i klærne og kulden kryper inn i marg og bein. Til tross for god påkledning merker jeg at jeg sitter stille nå. Man blir svett av å bestige Islands vulkaner.
Guiden vet råd, og trekker opp en paraply fra sekken. Han slår den opp og ber meg krype innunder. Det er lunt og godt. Så tar han frem noen smørbrød med ost på, og legger på fjellsiden. Varmen fra vulkanen (selv om vi ikke sitter rett på toppen av Eyjafjallajökull) gjør at smørbrødene smeltes og snart gomler jeg fornøyd på et ostesmørbrød inne i badstuen min. Livet kan ikke bli bedre enn det er akkurat nå.

Foto: Unike Reiser
Min egen badstue på toppen av vulkanen. Livet er meget behagelig under en paraply på Island!

Nystekte ostesmørbrød på vulkan gir fornyet energi, og med lette skritt begir vi oss nedover igjen. Tilbake til sivilisasjonen. Guiden har invitert oss med på middag så neste stopp er Reykjavik. Siden vi dro rett på middag, er det en heller sliten og stinkende gjeng som ankommer restauranten (kanskje derfor vi fikk bord litt vekk fra de andre gjestene). Vi lukter og ser nok ikke like bra ut som de andre middagsgjestene, men ingen smiler så bredt og fornøyd som oss.
– Jeg sa jo at Eyjafjallajökull ikke får et utbrudd mens vi er der oppe, ler guiden og løfter glasset med Svartedaudir, eller Svartedauen. Navnet henviser til den sorte etiketten, og det forbehold at det i visse perioder er drukket rikelig av den. Drikken er en mild og god akevitt som bør nytes temperert slik at du kan smake den.

Nei, Eyjafjallajökull må nok hvile i noen år til. Den skapte nok kaos for både islendingene og resten av Europa da den viste seg frem sist. Men ettermæle av utbruddet er magisk – og fortsatt ganske så hett!


SISTE BLOGGINNLEGG

Magisk reise på Zambezi

  Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer...

les mer

Islands gylne sirkel

  Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest