Mana Pools nasjonalpark

– Fotsafari på egen hånd!

Mana Pools nasjonalpark er synonymt med Zambezi – elven, elefanter, løver, villmark, kano og fotturer og en av Zimbabwes mest populære parker.

Takket være sin skjønnhet, villmark og store antall dyr og fugler, står Mana Pools på UNESCOs verdensarvliste. Det vakre våtmarksområdet oppleves best i kano på Zambezi – elven, eller med kombinasjonen kano, jeep og fottur. Mana Pools er ikke bare usedvanlig frodig og storslagent, med mahognitrær, vannveier, sandbanker og fikentrær, men den har også Zimbabwes største konsentrasjon av flodhest og krokodille. Så med andre ord: Her skal du padle forsiktig! I tillegg til flodhester og de enorme nilkrokodillene er det også store flokker med elefanter og bøfler her.

Et annet fenomen som gjør Mana Pools så unikt er at i det åpne landskapet rundt Albida kan du gå turer for deg selv, uten guide. Det er ikke så mange nasjonalparker som tillater akkurat det. Alenefølelsen her er det vanskelig å slå.

Navnet «mana» betyr fire på det lokale shona – språket, og henviser til de fire, store kulpene som ble formet av Zambezi – elven tusenvis av år siden da elven skiftet retning nordover. Flodhester, krokodiller og fugler er ofte assosiert med disse kulpene. Long Pool er den største av disse fire, og strekker seg hele seks kilometer i østvestlig retning. Dette er et populært tilholdssted for flodhester og krokodiller, samt store flokker med elefanter som kommer vandrende  ut av det tette buskaset for å drikke.

Når du flytter deg nordover mot Zambezi – elven fra skogområdene i Karoo, endrer vegetasjonen seg til et mer åpent landskap. Takket være den spesielle vegetasjonen her har området et unikt utseende, og lyset som skinner gjennom trærne bidrar til at Mana Pools får en katedrallignende atmosfære. Det er nettopp her, i det åpne landskapet i Albida, at du kan begi deg ut på fotturer på egen hånd. Landskapet er oversiktlig og det er minimal sjanse for at du kommer ut for de farligere dyrene. Privilegiet av å vandre alene i et område med ville dyr, hvorav en stor andel er rovdyr, er helt unikt for Zimbabwe. Elefanter, elgantiloper, bøfler, impala, vannbukker, bavianer, apekatter sebraer, villsvin og flodhester er noen av de store planteeterne som ofte blir sett på sandbankene når de kommer ut for å spise nedfallsfrukt.

Parken er også hjem til løver, leoparder, hyener og gepard, men det kan være vanskelig å se disse vakre kattedyrene, takket være deres sjy natur. Når det er sagt, så er det veldig sjelden en besøkende forlater Mana Pools uten å ha sett minst én av disse rovdyrene.
Mana Pools strekker seg over et område på 2196 kvadratkilometer, men er del av den området som heter Parks and Wildlife Estate (10 500 kvadratkiloemter), som dekker et område fra Kariba demningen i vest til grensen ved Mosambik i øst. Parken har ingen gjerder og dyrene kan fritt bevege seg gjennom området, til og med over Zambezi – elven og inn i Zambia, hvor det også er store, bevarte områder.

Aktiviteter som tilbys i Mana Pools nasjonalpark inkluderer safari med bil, camping, fiske, kanoturer og fotturer. Det kan også arrangeres tre dagers fottur med overnatting. Dette er en helt unik opplevelse for den som virkelig vil oppleve Zimbabwes ville side. Deltagerne må være i god form, og utstyr, mat og toalettartikler må medbringes.
Er du interessert i en litt annerledes og minneverdig opplevelse, kan du delta på Lion Trekking Program. Her følger du viltvoktere og/eller forskere ut for å observere og registrere informasjon om parkens løver. Du er dermed garantert å se de store kattedyrene ganske så tett innpå og deres hverdag. Merk at denne aktiviteten kun er mulig når slike prosjekter er i gang.

Overnattingsmulighetene varierer, alt etter ønske og budsjett. Du kan også campe om dette er ønskelig. Enkelte av lodgene er meget luksuriøse, deriblant Ruckomecchi Camp, en favoritt blant gjestene.

Mana Pools nasjonalpark ligger helt nord i Zimbabwe, i en øde villmark. Det er langt til nærmeste by og bosetning, så parken passer best for de som reiser for å oppleve ekte ødemark og ønsker følelsen av å være nesten alene.

Hvor ofte kan du si at du gikk tur blant ville dyr i Zimbabwe – helt på egen hånd?

Pin It on Pinterest