Fotsafari

– Til fots i ville Zambia!

Ingen motorlyd. Ingen beskyttelse fra bilen. Bare deg og en ranger. Midt mellom løver, bøfler og elefanter. Du befinner deg på en fottur i villmarken – i vakre Zambia.

Guiden viser deg noen fotavtrykk i sanden. Det er løvenes konge som nettopp har passert. Du titter forsiktig rundt deg og pulsen øker ørlite grann. Er de i nærheten? Skjuler de seg i det høye gresset mens de titter på deg fra avstand? Fremoverbøyd, mens spenningen sitrer i kroppen, beveger du deg gjennom gresset. Denne gangen er det ikke løven som er jakt, men du selv. Denne gang er det løven som er byttet. Halvveis inne i buskaset stanser guiden og holder opp den ene hånden, signalet for at du skal stanse med en gang. Først ser du bare gress, men så skimter du en rask bevegelse. En hale. Så et øre. Vinden bidrar til at gresset endrer retning og så: Plutselig ser du to løver. Så et par til. Avstanden er ikke mer enn 30 meter. Frem med kamera for dette må dokumenteres. Løvene blir urolige, kaster et kort blikk på deg og så forsvinner de som skygger i buskene. Lydløst, oppslukt av gresset og det dunkle skumringslyset.

Du befinner deg i Luangwadalen. I midten av dalen slynger elven seg, og det er takket være elven at dalen er så dyrerik som den er. Her er kontinentets kanskje høyeste konsentrasjon av krokodiller og flodhester, tusenvis av elefanter og bøfler, et mangfold av fuglearter og naturligvis alle rovdyrene som løver, leoparder, hyener og villhunder.

Også historisk sett har Luangwadalen spilt en viktig rolle i den afrikanske safariens historie. På begynnelsen av 1960 – tallet var det nemlig her, i det som skulle bli South Luangwa nasjonalpark, at det banebrytende konseptet Safari til fots, ble utviklet. Mannen bak ideen var den tidligere parkvakten Norman Carr. Tradisjonen er holdt i live, og det som lokker er selvfølgelig det at du får oppleve den afrikanske villmarken og dens firbente innbyggere uten lyden fra bilmotoren og beskyttelse av metall.

Når kvelden ankommer trekker du deg tilbake til rommet på lodgen, god og mett etter en fortreffelig middag. Sirissene synger god natt – sang for deg, og i det fjerne høres hylet fra en løve. Før morgenlyset treffer teltet, er du lys våken og klar for nye utfordringer og eventyr. Når guiden sier det er lyst nok til å begi seg ut i bushen, rykker det i beina av forventning. Det varer ikke lenge før du oppdager de første løvesporene. Selv om sporet er flere timer gammelt, sitrer det i kroppen av spenning.

Til fots oppdager du en ny verden. Den er ganske så fjern fra opplevelsen du ellers ville hatt med bil. Du lærer om trærne som omgir deg, om kannibalmaur og hvordan skille mellom antilopespor og om de ulike varselropene fra fugler og aper. Foran og rundt deg ser du sebraer, villsvin, hyener og antiloper.
Så hviler du litt i skyggen og tar en matbit. Så legger du i vei igjen. Solen nærmer seg horisonten når du ser dem. Løvene. De mektige og praktfulle skapningene som hersker på savannen og i Afrikas ville landskap. Du søker ly bak en veltet trestamme og trekker pusten. Dette er unikt. Dette er spektakulært. Dette er fotsafari på sitt beste. Drømmen er oppfylt!

Fra bilen ser du Zambia. Til fots ser, hører, lukter og føler Zambia!

Pin It on Pinterest