Vest-USA

– Nasjonalparker, cowboyer og mormoner!

Lukk øynene og tenk på USA. Hva ser du? Cowboyer til hest i et landskap av røde, monumentale klipper? Indianere? Grand Canyon? 15 meter høye kaktuser med bøyde armer? En lutrygget gribb? En Harley med overdimensjonert styre og forlenget forgaffel på vei bortover snorrette ørkenmotorveier?
Det sørvestlige USA er en mytisk del av Amerika, som fotografer, tilreisende og forfattere forelsker seg i. Etter endt besøk vil du nok finne dette som det mest fascinerende området i hele USA.

I Arizona og New Mexico ligger det hele tiden magiske og surrealistiske opplevelser og venter. Bilen tar seg frem gjennom Mojave-ørkenens spredte busker og sorte lavaklipper. I neste øyeblikk møter merkelige landsbyer med bisarre forretninger som Jackass Junction og Outlaw Willie’s. Etter timer gjennom nesten ubebodd månelandskap åpenbares plutselig skjønnheter som Grand Canyon, Monument Valley og Sedona. Ikke noe landskap i Europa kan sammenlignes med det ørkenlandskapet som venter deg i det sørvestlige USA.
De to herlige delstatene  Arizona og New Mexico lokker og trekker deg til seg med navn som Canyon de Chelly, Grand Canyon, Route 66, Santa Fe og Taos. Så legger du inn en porsjon cowboy og indianere, meteorittkratere, hester, flaggermus, kaktuser og fotturer, så er pakken komplett.

Nevada er en delstat som er full av kontraster – natur som kultur. Den villeste av dem alle er Las Vegas. Her kan du oppleve amerikanerne i høyeste potens, når de skeier ut i USAs show – og spilleby nummer én. Las Vegas er det villeste mennesket har bygget siden Babels tårn, og nettene sklir fort over i dag og motsatt når du befinner deg her. Kasinoer, attraksjoner, buffer og neonlys er kjennetegn for byen, hvor de aller fleste går rundt med dollartegn i øynene og drømmen om å bli rik på en enkel måte. Byen byr på fantastiske hoteller og underholdning i verdensklasse. Det er ikke uten grunn besøkes av 40 millioner i året.
Trenger du å komme vekk fra spillemaskiner, blinkende reklameskilt og fristelsen til nok en runde poker, bør du ta turen til Hoover Dam. Demningen er en flott attraksjon i Colorado – elven,  og rett bak ligger Lake Mead som også fungerer som rekreasjonsområde.

Utah og Colorado er delstater med store kontraster i naturen. Den sørlige delen av Utah og den vestlige delen av Colorado har mer til felles med de røde ørken- og canyon – områdene i Arizona, mens Colorado med klippefjellene Rocky Mountains byr på et møte med noen av de høyeste fjellene i USA. Her ligger også noen av USAs mest luksuriøse skisteder, som Aspen og Telluride.
Et besøk i disse statene bør inkludere Salt Lake City, nasjonalparkene Zion, Bryce, Mesa Verde og Rocky Mountain, Moab- området og Denver.

Cowboys, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i delstaten er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devil’s Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs verdensarvliste. En reise i Wyoming gir en helt annerledes opplevelse av USA. Det er en reise i det tynnest befolkede området i USA (med unntak av Alaska). Dette er Det ville vesten. Et spennende grenseland (Frontier land), der nybyggere, cowboyer og indianere har kjempet for å overleve. Der lykkejegere og lovløse har jaktet på gull på indianeres territorium. Så er der perlen Yellowstone. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine.

Washington og Oregon byr på storslått og fryktinngytende natur. Hele 11 voldsomme, snøkledde vulkaner står på rad og rekke i Cascade- fjellene. Men kulturen titter frem i Seattle og Portland med espressobarer, mikrobryggerier og Frank O. Gehrys musikktempel.
Verdens største regnskog i den tempererte klimasonen ligger i nasjonalparken Olympic, få timers kjøring fra Seattle. Herfra kan du fortsette langs kysten, som er vakker og utemmet hele veien fra Washington til California. Det er spennende å oppleve den aktive vulkanen Mount St. Helens, som eksploderte i 1980 og har forandret naturen på et enormt område.

Vest- USA har utallige opplevelser å by på, og du kommer garantert til å trives her – uansett hvilke delstat du velger!

Pin It on Pinterest