Memphis

– Home of the blues, birthplace of rock ‘n’ roll!

Bluesmusikken vokste ut av bomullsmarkene i Mississippi – elvens delta på begynnelsen av 1900 – tallet. I 1950 – årene ble den svarte manns blues omdannet til den manns rock ‘n’ roll. Kongen var Elvis Presley, hans hjemby Memphis. I 1960 – årene var det en gjenlyd av soulmusikk fra plateselskapet Stax i gatene. Memphis er kanskje litt vingeklippet, men samtidig er den et levende, vibrerende og pulserende testament over egen musikkhistorie.

Memphis – født, oppvokst og gjenoppstått i musikkens navn. Gjenferdene fra gamle blueslegender vandrer hvileløst rundt i gatene. Over dem alle svever Elvis. Men også soulmusikken og hiphopen gir gjenklang i gatene.

Obligatoriske attraksjoner er å male byen rød i Beale Street, besøke Elvis’ hjem Graceland og ellers reise i musikkhistoriens fotspor. Livescenene hviler på gigantenes skuldre og er selvsagt bedre enn bra. Det er der du finner Memphis’ puls.

Beale Street, den lille gaten som inneholder så mye historie. Hvor svette bluestoner siver ut fra spillestedene som ligger dør i dør, hvor lukten av BBQ fyller nesen og stemningen varer til de sene nattetimer.

Sun Studio, hvor det hele startet. Det var her den 18 år gamle Elvis kom for å spille inn en plate til moren sin, og resten er historie. Veggene er lydisolerte med hullete masonittplater, i hjørnet står en spolebåndopptaker og instrumentene ligger strødd. Luften dirrer av musikkhistorie. Legender som Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Ike Turner har drømt om suksess med sine plateinnspillinger akkurat her – og fikk drømmen oppfylt.

National Civil Rights Museum/ Lorraine Motel skrev seg inn i historiebøkene 4.april 1968. Rom 306 ligger i overetasjen på Lorraine Motel, og der er alt som det var den dagen. På balkongen utenfor ble Dr. Martin Luther King Jr. skutt og drept av en enkelt kule. Resten av bygningen huser en formfullendt gjennomgang av borgerrettighetsbevegelsens historie. En fløy på den andre siden av gaten fremviser rommet som James Earl Ray leide og det skjebnesvangre skuddet kom fra.

Opplevelser

Pin It on Pinterest