Philadelphia

– Historie, Rocky og Philly cheese steak!

Byens grunnlegger, William Penn, ruver over byen der han står stødig på det franskinspirerte rådhustårnet, som ligger mellom et par håndfull moderne skyskrapere midt i byen. Det minner alle om at Philadelphia ikke er en hvilken som helst storby på østkysten, for den var datidens største kosmopolitiske by. Nettopp her møtes prominente herrer for å diskutere kolonienes løsrivelse fra kolonimakten England, det var her uavhengighetserklæringen ble forfattet og underskrevet av Kongressen i 1776. Det var her den 26 år gamle syersken Betsy Ross sydde det første amerikanske flagget med 13 stjerner og 13 røde og hvite striper.

Philadelphia, eller bare «Philly» på folkemunne, er stedet der du til fots på knudrete brosteinsgater kan gå på oppdagelsesferd i USAs fortid. Første stopp bør være Independence Hall, og bygningen lever fullstendig opp til navnet sitt, for i den overraskende lille, men elegante, røde mursteinsbygningen fra 1753 ble den amerikanske uavhengighetserklæringen underskrevet 4.juli 1776. Erklæringen ble forfattet av Thomas Jefferson, som senere ble president. I erklæringen appellerte han til verdier som rettferdighet og likhet. Fra den dagen gikk statene fra å være britiske kolonier til å være selvstendige stater. De første spede skrittene til å bli en nasjon var tatt. Presidentene George Washington og Sam Adams ble også offisielt innsatt i denne bygningen.

På National Constitution Center kan du se, lese, ta på og lytte til historien om verdens eldste gjeldende grunnlov, med både historiske tilbakeblikk og historier om hvordan forfatningen har vært og den dag i dag fortsatt er med på å skape fundamentet for amerikanernes liv. Du kan også prøve å avlegge ed som USAs president, stemme på din yndlingspresident, leke jurymedlem eller stå ansikt til ansikt med de 39 delegatene (i bronse) som underskrev grunnloven 17.september 1787.

Du kan komme tett innpå den nesten ett tonn tunge klokken, Liberty Bell, og samtidig få flott utsikt til Independence Hall fra dette lille museet. Historien bak klokken, som ansees som et av amerikanernes frihetsikoner, fortelles ved hjelp av illustrasjoner og små tv-klipp. Klokken kimte den 8.juli 1776 og samlet Philadelphias innbyggere for at de skulle få høre uavhengighetserklæringen bli lest høyt.

Ønsker du å følge i bokseren Rockys fotspor, legger du turen til Philadelphia Museum of Art og springer opp trappene, slik han gjorde i filmen med samme navn. Naturlig nok er det en meget ettertraktet statue av byens «bokserhelt», og den er et populært fotoobjekt for alle besøkende. Kunstinteresserte bør også ta turen inn i selve museet, som huser en stor samling verker av europeiske impresjonister, som Cézanna, Monet, Renoir og en mer moderne samling med malerier fra Picasso og Matisse. Du kan også beundre Vincent Van Goghs berømte maleri, Solsikker, her.

Grandiose mursteinsbygninger og greskinspirerte marmorpalasser med mektige søyler står som rester fra fordums tid, i kontrast til den livlige trafikken på Chestnut Street. I Elfreth’s Alley står de røde pålene parat dersom forbipasserende herrer til hest skulle få bruk for et sted å sette fra seg dyret. Dette smuget regnes for å være USAs eldste bebodde gate, med sine sirlige anlagte røde mursteinshus med hvite og grønne skodder, gasslykter og eføy som kryper oppover husveggene.

Så må du ikke reise hjem uten å smakt en ekte Philly cheese steak (baguette med tynne skiver med oksekjøtt og smeltet ost). Stikk innom Pat’s Steak House, som har servert disse siden 1930, bestill i vinduet og slå deg på plastkrakken og følg med livet på gateplan.

Philadelphia er stolt av sine utøvere innen baseball, amerikansk fotball, basketball og ishockey, og stemningen er alltid høy når amerikanerne samles for å heie frem sitt favorittlag. Du bør få med deg en kamp mens du er på besøk i byen.

Et besøk i Philadelphia gir deg en smak av USAs historie, forståelse for samfunnet slik det er i dag og lysten på nok en Philly cheese steak!

Pin It on Pinterest