Nord-USA

– Presidenter, indianere, motorsykler og natur!

Fire stolte presidenter på Mount Rushmore. Togrøveren Butch Cassidys hjemland. General Custers siste kamp ved Little Big Horn. Massakren ved Wounded Knee. Crazy Horse – verdens største skulpturprosjekt. Solnedgang i Badlands nasjonalpark. Bison, hesteherding, gull, kunst, dinosaurer og det som ansees for å være verdens største motorsykkeltreff.
Du har rettet siktet mot Det ville vesten og delstaten South Dakota. Med andre ord har du krysset et spennende grenseland (frontier land), der nybyggere, cowboyer og indianere har kjempet for å overleve. Der lykkejegere og lovløse har jaktet på gull på indianernes territorium. Der bison i milliontall ble jaktet, til de nesten var utryddet. Der noen grusomme massakrer mot indianerne skrev seg inn i USAs historie. Der noen av største monumentene er hamret inn i fjellene og den amerikanske bevissthet. Mest berømt er skulpturen av presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln, skapt av en stedig danskamerikaner.
South Dakota gir en helt annerledes opplevelse av USA – og absolutt verdt et besøk.

I århundrer har North Dakota vært et sted hvor indianerstammer, utforskere og immigranter har påvirket historien og kulturen. Lewis og Clark reiste gjennom delstaten på sin vei til og fra Stillehavet, indianerstammene Mandan og Hidatsa bodde langs Missouri – elven og innvandrere fra Norge, Sverige og Tyskland slo seg ned her.
I 1883 ankom en tynn mann fra New York med toget. Hans navn var Theodore Roosevelt og skulle jakte bison i Badlands. Lite visste han – og alle andre – at mannen, som var USAs 26. president, senere skulle bli forkjemperen av bevaring av land og dyr. Roosevelt ble forkjemperen og grunnleggeren av det som i dag er National Park Service, og i North Dakota er en av parkene oppkalt etter ham: Theodore Roosevelt nasjonalpark.
North Dakota passer for de som ønsker en aktiv ferie. Mulighetene er nesten uendelige, og byr på camping, fotturer, kajakk, sykling, golf, seiling, vannski og fiske.

Wyoming er delstaten hvor den utemmede ånden av ville vesten og den majestetiske skjønnheten av naturen åpner både sjel og tanker. Her frigjøres virkelig din lyst for eventyr.
Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i Wyoming er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Byen Jackson og Cody er skikkelige cowboy- byer og lokker med et bredt utvalg aktiviteter og rodeo. Legg så til mystiske Devils Tower, som rager over det bølgende prærielandskapet og fascinerer besøkende med en trolsk og sagnomsust stemning, så er besøket komplett.

I Chicago er det kunstnere, beinharde forretningsmenn og studenter mellom skyskrapere og verdenskunst. Det er, som mottoet sier: «The Windy City will blow you away». Få byer har en historie så legendarisk som Chicago. I 1833 ble Chicago offisielt grunnlagt og allerede ved utgangen av 1850 – årene bodde det mer enn 100 000 mennesker her. Byen vokste og brølte, godt hjulpet av utbyggingen av jernbanen, frem til 1871 da – ifølge legenden – en ku eid av Mrs. O’Leary, veltet en oljelampe og brant ned hele byen. Katastrofen ga byen mulighet til å gjenoppfinne seg selv. I 1880 – og 1890-årene ble Chicago gjenoppbygd som en ny, funklende by i høyden, først i stein og så i stål.
Korrupsjon og politisk rot i gelenderet er en integrert del av Chicagos historie. Under forbudstiden fra 1920 til 1933 ble Chicago kjent for sine fargerike og farlige gangstere, som styrte byens underverden med hard hånd. Mest kjent er Al Capone, som var byens gangsterboss fra 1924 til 1931.
I nyere tid har den tidligere industribyen gjenoppfunnet seg igjen som en by med smaken for de gode ting her i livet: Arkitekturen, kunsten, kaffen, idretten og maten.

Øst for Lake Michigan ligger staten Michigan formet som en vante omgitt av vann. Her kan du oppleve den vaskeekte amerikanske studentbyen Ann Arbor eller gå på oppdagelsesferd i Detroit, som både er et urbant wasteland og senter for en spirende, kreativ scene.
Michigan, og kanskje aller helst den største byen Detroit, er primært kjent som sentrum for Amerikas bilindustri, representert ved De tre store: General Motors, Ford og Chrysler.
På Mackinac Island kan du gjenoppleve fortiden. All motorisert trafikk er forbudt og hestevognen hersker. Overalt sniker stemning av de gode, gamle dager inn.  Båtturer og sykkelturer her er godt for sjelen.

Minnesota består av bølgende sletteland, gjennomskåret av mange elver. Delstatens navn kommer fra sioux – indianernes ord minne (vann) og sota (himmelfarget, blå). Navnet sikter da til Minnesotas mange innsjøer, som på klare dager gjenspeiler himmelens blå farge.
Minneapolis er den mest kjente byen, der den ligger side om side med delstatens hovedstad, St. Paul. Byene refereres til som «Tvillingbyene». Ikke langt utenfor finner du USAs største shoppingsenter, Mall of America, hvor handlegale fra hele verden ankommer hver dag.
Minneapolis er en storby med småbyfølelse. Byen har lenge vært det «norske» Amerikas navle, men i dag er Minneapolis klar til å spise kirsebær med de andre storbyene.
Minnesota byr på mer enn bare shopping og norske aner. Du kan dra på kajakktur, ta en pubrunde og oppsøke et av de mange mikrobryggeriene, fiske, lære om kornproduksjonen som skapte millionbyen, høre jazzmusikk og besøke de mange galleriene.
Til ende og annen så handler nok Minneapolis aller mest om å handle. Det er et faktum du ikke kommer vekk fra.

Nord – USA har mye spennende å by på, og statene er meget forskjellige fra hva du finner ellers i landet. De kan fint kombineres med andre delstater både øst og vest.
Følg i fotsporene til tidligere nordmenn – reis nord!

Pin It on Pinterest