Alaska

– Ferie i villmarken!

Alaska kalles The Last Frontier (den siste villmarken), og det er kanskje ikke uten grunn. Her finnes et utall av naturopplevelser, bjørnesafari, togturer, glitrende isbreer, snøkledde fjelltopper, elver hvor laksen danser, vakre fjorder og berømte nasjonalparker. Så krydrer du på med villmarksopplevelser.

Alaska er USAs største delstat, og et av de minst bereiste og bebodde områdene i verden. De områdene som lokker flest turister er det smale området rett ved grensen til Canada, både den sørlige og den østlige grensen mot Yukon (Canada).

Det bor bare 700 000 innbyggere her, hvorav nesten halvparten, 300 000, bor i Anchorage. Hovedstaden Juneau kan bare nås med båt og fly. Fly er det viktigste kommunikasjonsmiddelet og mange innbyggere har sitt eget. Juneau er en gammel gullgruveby, og ligger sør i Alaska. Det er mange grunner til å besøke Juneau: Red Dog Saloon, Alaska Hotel og vakkert landskap.

Anchorage er innfallsporten til Alaska. Selve byen er ikke så interessant, men Anchorage Museum er verdt et besøk for å lære mer om delstaten, og Alaska Native Heritage Center forteller om de ulike urbefolkningene. På en av de mange restaurantene kan du nyte verdens beste kongekrabbe.

Alaska har mange fantastiske nasjonalparker, som frister med alt av natur. St. Elias nasjonalpark gir deg flotte turmuligheter. Denali nasjonalpark er delstatens mest kjente og absolutt verdt et besøk. Ta med deg den gamle gruvebyen Wrangell. Videre kan du padle i kajakk, sykle i fjellendt terreng eller vandre på Nord – Amerikas høyeste fjell, Mount McKinley. Hva med å prøve klatring på isbreer? Dette kan by på en utfordring siden du blir firt ned i isbreens sprekker og må klatre opp igjen med hjelp av piggsko og isøkser. Men fargene rundt deg og opplevelsen du får er helt enestående. Verdt et besøk er også havnebyen Seward. Herfra kan du bli med på en båttur for å se hval, hai og sjøløver. Mens du står på dekk, kan du høre isbreenes knakende lyder når store deler is brekker løs og faller i vannet. Prøv dyphavsfiske i Homer, verdens «kveitehovedstad». Gå ikke glipp av vulkankjeden som har fått navnet «Ring of Fire». I tillegg kommer aktiviteter som bjørnesafari, kjøring med hundespann, elgsafari, gullvasking, helikopterturer, fiske og floating. Overnatt på lodger, hoteller eller i telt.

Jernbanen i Alaska er det utmerket transportmiddel, samtidig som du kan nyte utsikten over det spektakulære landskapet. Alternativt kan du leie bil eller campingbil.

Merk at besøkssesongen er kort i Alaska: Fra midten av mai til midten av september. Juli er den travleste måneden. Temperaturen er behagelig og de lange sommerdagene gjør at du får maksimalt ut av oppholdet. Alle nasjonalparkene er åpne, elvene bugner over av fisk og bjørnene er ikke lenger i hi. Fra midten og til slutten av mai kan det fortsatt være snø flere steder og innsjøene kan være frosne. I begynnelsen av september starter overnattingssteder å stenge, så det kan være begrenset med utvalg. Den første snøen begynner å falle i slutten av august på steder med høyere beliggenhet, slik som Denali nasjonalpark. Vintersesongen strekker seg fra november til mars, og Alaska er et vakkert vinterlandskap. For besøkende betyr dette lavere priser og større utvalgsmuligheter når det gjelder overnatting. Det er mulig å delta på aktiviteter som hundekjøring og ski. Nordlyset kan også sees. Blant de store og kjente arrangementene kan du få med deg hundesledeløpene Yukon Quest og Iditarod i tillegg til World Ice Art Championship.

Alaska kan kombineres med andre stater i USA og/eller Yukon i Canada.

Planlegger du en reise til Alaska bør du ha god tid og sørge for at du får mest mulig ut av reisen. De fleste kommer til Alaska bare én gang i livet!

Pin It on Pinterest