Sjimpansesafari

– Apestreker i Uganda!

Det er en drøy time siden du forlot campen og bega deg innover i skogen. Trekronene henger tett over hodet på deg, og frodige og grønne busker og blader danner kulissene i Kibale nasjonalpark. Guiden trasker ivrig foran, og han gleder seg til å vise frem sjimpansene «sine». Innimellom stopper han, lytter litt og fortsetter gjennom skogens tette kratt. Han speider, ser ned på bakken etter spor, i trærne etter knekte grener og på stien. Som en ekte etterforsker følger han sporene dit de leder. Sjimpansene gjør fra seg i farta, noe som gjør det enkelt å se hvilken vei de har gått, er forklaringen da han stopper og peker ned på en pæreformet klump på stien foran seg.

I Kibale nasjonalpark bor det hele 1450 sjimpanser. Dermed er dette den største konsentrasjonen av menneskets nærmeste slektning i Uganda. Skogen rundt deg er full av dufter, lyder og liv. I disse magiske omgivelsene holder altså sjimpansene til. Etter hvert er dyrene blitt forholdsvis vant til mennesker, og de ignorerer stort sett de rare skapningene som har kommet inn i skogen deres.

Et møte med gruppen er noe helt unikt. Plutselig ramler du omtrent over en flokk sjimpanser som har søkt tilflukt midt i veien. De bryr seg ikke det spøtt om du er der, de bare fortsetter med sitt. De daglige syslene består av å slappe av, pille hverandre i pelsen, krangle litt og kose mye. Dermed er magien komplett! Det er jo nettopp dette som er så utrolig artig å observere: Sjimpansene i sine naturlige omgivelser.

Bare noen meter borte i veien kommer det en liten røver hoppende. Du kan ikke holde tilbake et langtrukkent «åhhhh, så søt»! Sjarmøren har fått fatt i en grein og svinger seg hit og dit og hit igjen. Snart henger han i den ene armen, snart i den andre. Uten problemer , for han kan jo like gjerne henge opp – ned i foten også. Sjimpanser har like god gripeevne i føttene som i hendene. Søtere enn dette blir det ikke! Kameralinsen er fokusert på sjarmtrollet, som akkurat nå har begitt seg bort til mamma for å stjele litt kos, så er det mer interessant å fortsette hoppingen og svingingen i trærne.

Jane Goodall, den kjente sjimpanseforskeren har uttalt at «når du møter sjimpanser, møter du individuelle personligheter. Når en sjimpanseunge ser deg, er det akkurat som en menneskebaby». Hun har selvfølgelig helt rett. For det første deler mennesket 98 prosent samme DNA. Dermed er disse vakre skapningene våre aller nærmeste slektninger. Sjimpansene har også tydelige familiestrukturer, akkurat som oss. De kjenner glede, sorg og empati, akkurat som vi gjør.
Goodall var også den første som observerte at sjimpansene bruker redskaper for å fange mat, som er svært avansert i dyreverdenen. Hun observerte at de brettet sammen et blad og brukte det til å fiske opp termitter ut av tua, som de så spiste. Akkurat som en av sjimpansene i flokken vil vise hvor sant dette er, så stikker han en pinne inn i et hull i trestammen og fisker ut maur – bare for å vise deg at dette fikser jeg like lett som deg.

Sjimpansene er sosiale, akkurat som oss. De samler seg ikke rundt bordet og deler en flaske vin, men de sosialiserer seg ved å styrke båndene innad i familien. De piller på hverandre, grer pelsen og koser. Slik sitter de i mange, mange timer, hver eneste dag. Du kommer så tett innpå som mulig, og det er nesten som du sitter i stuen hjemme hos naboen.
Men én time går fort, og det er på tide å ta farvel med dine nye pelskledde venner. Ståpelsen du fikk under møtet forsvinner i løpet av kort stund, men minnene de varer for evig!

Sjimpansesafari skjer i Kibale nasjonalpark, i den delen som heter Kanyanchu, med to turer per dag. Det er kun tillatt tre grupper med seks personer i hver gruppe. Turen varer rundt tre timer. Det er sjimpansesafari hver morgen og ettermiddag. Vi anbefaler å delta om morgenen, da sjimpansene gjerne observeres mens de spiser.
Husk at dette er ville dyr, og det gis ingen løfter om et møte med sjimpansene, men du skal være riktig så uheldig om du ikke kommer tett på flokken under disse turene.

Pin It on Pinterest