Kibale nasjonalpark

– Tropisk regnskog med sjimpanser!

Kibale nasjonalpark er en av de vakreste og mest varierte tropiske skogene i Uganda. Parken er hjem til et av de mest varierte og største antall primater i hele øst- Afrika og har utmerkede forhold for fugletittere og et godt utvalg aktiviteter. Dermed er Kibale et interessant og attraktivt reisemål for alle som ønsker å utforske Uganda nærmere.

De aller fleste velger Kibale for å delta på sjimpansesafari, og vil gjerne se Julius i sine naturlige omgivelser. Tenk deg at du tar deg frem gjennom tett buskas, omgitt av grønne og frodige trær og busker, lokket av apenes rop og lek. Plutselig ankommer du en lysning, og det rasler i trekronene over deg. Guiden har vist deg spor på bakken, i trærne og knekte grener. Han har lyttet, ruslet videre, stoppe opp og lyttet igjen. Vandreturen med en stor dose tålmodighet har vist seg verdt det: Du står nå foran flokken med sjimpanser, som ikke bryr seg noe om at du er kommet for å beundre dem. Ikke langt fra deg hopper en leken ungkar rundt. Armene er meget lange, med forholdsvis kort tommel. Bena er korte, med kraftig stortå og er utmerkede griperedskaper. Som andre menneskeaper går de halvveis oppreist og støtter seg på fingerknokene. Sjimpansene lever i løse samfunn på 20-100 individer med felles territorium, og det kan gå nokså livlig for seg.
«Åhh, helledusen da», utbryter du når du ser en liten røver bare noen meter fra deg. Den sjarmerende ungen har fått fatt i en grein og svinger seg hit og dit. Snart henger han i den ene armen, snart i den andre. Så går han lei, og setter seg ned og biter litt på en pinne han har funnet.
Det eneste problemet med sjimpansesafari er at tiden med disse vakre skapningene går så altfor fort!

Fortvil ikke, for Kibale nasjonalpark har mange andre flotte opplevelser å by på også. Store vulkankratere dukker opp i landskapet, samt en mengde flotte innsjøer. Bading er ikke anbefalt, men det er gode fiskemuligheter for den som vil kaste snøret og se hvem som biter på kroken.
Landskapet varierer fra tropisk skog til savanne til skogsområder, hvor noen av trærne strekker seg 55 meter mot himmelen og har feiret 200 års jubileum.

Parken, som dekker et område på 795 kvadratkilometer, er hjem til 1450 sjimpanser (Ugandas største antall), men også øst – Afrikas største konsentrasjon av den utrydningstruede røde kolobusapen. Minst 70 andre dyrearter vandrer også rundt i parken, og er du heldig kan du se både bøfler, bavianer, leopard, vortesvin, elefanter og antiloper. Mer enn 250 ulike arter sommerfugler viser frem sin prakt og fargerike spekter av mønstre og reptiler finnes i mengder.
Fugleelskere har funnet sitt eget lille paradis her, med 335 arter som kvitrer og holder hus både i trærne og på bakken.

Kibale nasjonalpark ligger rundt fem timers kjøretur vestover fra Kampala.

Kom og opplev Ugandas vakre og tropiske skog, hvor sjimpansene leker i trærne og du omgis av et landskap du ikke hadde trodd Afrika kan by på.

Pin It on Pinterest