Nasjonalparker

– Millioner av gnuer, fjell, savanne og dyrevandring!

To millioner gnuer. Et 6000 meter høyt fjell. 30 000 kvadratkilometer med savanne. 3500 kilometer dyrevandring pluss et vulkankrater fullt av dyr. Det er de som mener at nord- Tanzania er foran resten av Afrika på ett punkt når det gjelder safariopplevelser og spektakulære naturopplevelser – Kilimanjaro, Serengeti og Ngorongoro- krateret.

Vidstrakte sletter, baobabskog, utdødde vulkaner, verdens største flokker med gnuer og sebraer. Legg så til Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, på toppen av dette, og så får du en helt eksepsjonell safaripakke. Nord- Tanzania har nesten gjort det for lett for turoperatører og besøkende ved å samle en håndfull av Afrikas mest spektakulære naturfenomener i dette hjørnet av landet. Serengeti, Ngorongoro og Kilimanjaro er alle på UNESCOs verdensarvliste.

Så finnes det ikke noe bedre sted å suge inn den udefinerbare magien som ikke finnes noe annet sted enn i Afrikas natur. Stjerneklare netter ved leirbålet med skrikende aper og hyener i det fjerne. En nysgjerrig hunnelefant som stikker snabelen sin helt opp i safarijeepen mens elefantungene ser på et par meter unna. Geparder, som i over hundre kilometer i timen forsøker å nedlegge en impala, mens den flyktende gasellen med et hopp på over ti meter forvandler den rå overlevelseskampen til en elegant kunstform. Eller løver som ser ut som de eier savannen når de majestetiske og kule vandrer mellom safaribilene, og det er ikke til å komme utenom at de nyter oppmerksomheten eller bare er totalt likeglade.

Ikke mange reiser til Nord- Tanzania uten å besøke den viktigste av Øst-Afrikas nasjonalparker, Serengeti. Parken er en av Afrikas mest berømte og besøkte dyreparker, men heldigvis drukner strømmen av besøkende lett i parkens over to millioner gnuer og hundredtusenvis av sebraer og antiloper. Lenger østpå ligger Ngorongoro- krateret med 25 000 dyr på bunnen i en naturskapt Edens hage. Fortsetter man østover, kommer den mindre kjente, men ikke mindre fantastiske Tarangire nasjonalpark, hvor flokker på flere hundre elefanter trasker rundt mellom parkens enorme baobabtrær. Har du tid til overs kan du underveis besøke Lake Manyara nasjonalpark, som alle andre steder enn her ville være en absolutt toppattraksjon, og til tross for den harde konkurransen er det fortsatt en frodig og variert park.
Når du så har sittet lenge nok i safaribilen gjelder det å skynde seg til Kilimanjaro, mens det fortsatt er snø på toppen av Afrikas høyeste fjell.

Selous viltreservat ligger sør i Tanzania, og her kan du oppleve Afrika på sin mest øde og utemmede side. I det enorme Selous er terrenget vilt og dyrene sky. Det er Afrikas største viltreservat på astronomiske 55 000 kvadratkilometer, og du kan kjøre på safari en hel dag uten å møte andre biler, for det er kun 5000 besøkende i året i den inntagende villmarken. Selous kan også sterkt anbefales å opplev fra båt. Rufiji- elven, som skjærer gjennom den nordlige delen av parken, er Tanzanias lengste. I elven plasker flodhestene rundt og på elvebredden hviler dovne krokodiller i solen. Morgen og kveld kommer elefanter, giraffer og bøfler for å drikke. Et annet høydepunkt er den over seks kilometer lange Steigler’s Gorge.

Langs den nordlige grensen av Selous ligger Mikumi nasjonalpark. Åpent landskap og et rikt dyreliv samt parkens nære beliggenhet til Dar Es Salaam (kun tre- fire timer med bil), gjør den til en lett tilgjengelig park. Her kan du se løver som våker over sitt gresskledde kongerike, hvor gnuer, impalaer og sebraer vandrer tvers over riket deres. De store akasietrærne byr på gode måltider for giraffene, mens elefantene finner ly i skyggen av trærne.

Ruaha nasjonalpark har fått sin navn etter Ruaha- elven, som renner langs den sørøstlige grensen av parken. Elven er livsnerven i parken, og selv i tørkeperioder har den en anstendig oppsamling av vann, noe som trekker store flokker med dyr. Her kan du beundre et enormt antall antiloper, flokker med løver, geparder som lurer i skyggene og leoparder som lusker i det sammenfiltrede elvekrattet. Om disse majestetiske og imponerende dyrene er nok, så er parken også hjem til hyener samt påfallende flokker med den svært truede afrikanske villhunden.

I Udzungwa nasjonalpark er stemningen trolsk og forhistorisk, og det er lett å la seg forhekse av skogens høye trær. Denne parken skiller seg ut fra Tanzanias andre parker, og passer best for de som ønsker fotturer i vakre omgivelser. Bli med på en halvdagsvandretur til Sanje Waterfalls, som stuper 170 meter ned i den skogkledde dalen. Eller den mer utfordrende overnattingsturen langs Mwanihana Trail, som tar deg opp til toppen hvor panoramautsikt over området er din belønning. Det er også mulighet for å campe i parken.

Gombe nasjonalpark er den minste parken i Tanzania, og består av en smal stripe land ved Lake Tanganyika. Den er kjent for sin skjønnhet og har ingen veier, så er du midt i naturen. Dette er parken for deg som vil oppleve den virkelige afrikanske naturen uten moderne fremkomstmidler og forstyrrelser. Parkens vegetasjon varierer fra eviggrønne skoger til savanner og gressområder, og er hjem til et meget rikt utvalg av aper.

Kom å oppleve Tanzanias ville side – med løvebrøl, hyeneskrik og lyden av elefanter!

Pin It on Pinterest