Kilimanjaro

– Bestig Afrikas høyeste fjell!

Akkurat som de hvite skyene, som for det meste dekker toppen, er Kilimanjaro innhyllet i mystikk og omgitt av myter. Fjellet har i århundrer vært omdreiningspunkt i østafrikanernes sagn og religion. Med sin snøkledde topp og ikoniske kjegleform tårner fjellet opp midt på den flate høyslette. Det er ikke bare Afrikas høyeste, men også verdens høyeste frittstående fjellmasse – og nettopp derfor ekstra imponerende, fordi du kan se den i full figur.

Kilimanjaro er en vulkan, og den er faktisk ikke helt utdødd. Den sover kun og sender stadig ut tung svoveldamp. Den er som et monster som ikke helt vil våkne. Så sent som i 1940-årene rumlet det fortsatt i krateret. Det nesten 6 kilometer høye fjellet blir meget passende kalt ”Afrikas tak”, og representerer muligheten til å kunne legge et helt kontinent under sine føtter. Noe du heldigvis ikke må være fjellklatrer for å kunne oppnå. Toppen Uhuru Peak på 5892 meter kan klares med varmt tøy, viljestyrke og en ok kondisjon.

Merkelig nok er en del dyr i stand til å overleve høyt oppe i fjellet. Eland- antiloper, bøfler, sjakaler og ville hunder er alle blitt sett på Shira- platået i 3800 meters høyde, og i 1926 fant den engelske fjellklatreren Donald Lantham en stivfrossen leopard på selve kraterhøyden så høyt som 5600 meter. Lenger nede på fjellet kan du se aper og elefanter.

Kilimanjaro nasjonalpark ble først opprettet i 1973 for å beskytte den delen av fjellet som ligger over tregrensen (cirka 2700 meter).

Marangu- ruten
Dette er den mest populære og den letteste ruten. Oppstigningen tar 3-4 dager, pluss et par dager til nedturen. Ruten begynner ved Manguru Gate i 1860 meters høyde. Herfra vandrer du 9 kilometer (3-4 timer) gjennom tett regnskog frem til første overnatting i Mandara Hut (2725 meter).
Den andre dagen når du heien, og landskapet blir mer vilt og klippefylt. De 12 kilometerne frem til Horombo Hut (3780 meter) er bratte, så du må gå langsomt frem. Mange velger to overnattinger her for å gi kroppen tid til å venne seg til høyden. På dag 3 (eller 4) går ruten mellom Kilimanjaros to høyeste topper, Mawenzi og Kibo. Det siste stykket går gjennom et måneaktig landskap frem til Kibo Hut (4700 meter).
Herfra starter den siste etappe, så tidlig som klokken 01:00 eller 02:00 på natten. Det er kun 3,5 kilometer fra Kibo Hut opp til Gilman’s Point på kraterkanten, men høyden stiger nesten med 1 kilometer på den korte strekningen, så du kan trygt regne med 5-6 timers vandring med svette (og kanskje noen tårer) på den korte turen. Temperaturen kan synke ned til minus 20 grader. Til gjengjeld blir du belønnet med en av de mest storslåtte panoramaer verden kan tilby. Fra Gilman’s Point er det en liten time til Uhuru Peak – Afrikas høyeste punkt.

Machame – ruten
Den litt lengre Machame- ruten er mer variert enn Marangu- ruten, en også hardere fordi du krysser flere daler og elver. Fra gaten er det 6-7 timers vandring gjennom regnskogen til Machame Camp (3000 meter), som ligger omtrent der skogen opphører. Terrenget har så en stigning på 1200 meter, så stien er bratt mange steder.
Vandringen på dag 2 tar deg gjennom åpent alpint terreng med flott utsikt mot Kilimanjaro, 6-7 timer til Shira Camp (3840 meter).
På dag 3 er det kun en liten stigning frem til Barranco Camp (3950 meter), 5-6 timers vandring gjennom den spektakulære Barranco- dalen. Mange velger å legge inn en ekstra dag her slik at de kan akklimatisere seg (anbefales) og vandre i dalen.
Turen fra Barranco til Barafu Camp (4550 meter) går gjennom den vakre Karanga- dalen, og er gjort på 6-7 timer. Underveis forsvinner den siste vegetasjonen, og du når den alpine sonen, hvor det kun er nakne klipper, og landskapet er ørkenaktig.
Rundt midnatt begynner de siste 8 anstrengende timers vandring opp til Uhuru Peak.

Overnatting skjer i hytter, som har senger og madrasser. Sovepose må medbringes. På Machame- ruten er det ingen hytter underveis, så du sover i telt. Mat, matlaging og eventuelt telt sørger guidene og bærerne for.

Den beste tiden å bestige Kilimanjaro er i perioden januar til februar og september til oktober. Juni og juli er også gode, men kalde. De to regntidene mars til mai og november til desember (midt), bør unngås.

Hvert år forsøker 25 000 mennesker å bestige Kilimanjaro, men under halvparten når toppen. Vil du klare utfordringen?

Pin It on Pinterest